Кои са "Големите грешки на Втората световна война"?

Могло ли е да бъдат избегнати, изследват историци в книга
31 авг 2021 14:40, Петя Славова
24
Кои са "Големите грешки на Втората световна война"?
Снимка: ИК "Сиела"

Водещи историци изследват 20 ключови грешки, допуснати по време на ужасния конфликт, проточил се шест години.
Втората световна война продължава да привлича вниманието, а огромният обем документи позволява нови интерпретации на събитията. Но как би изглеждал този конфликт при вземането на различни решения в хода на ужасния конфликт?

"Големите грешки на Втората световна война" под редакцията на водещите френски историци Жан Лопес и Оливие Виевиорка се фокусира върху 20 ключови момента от глобалното противопоставяне, които могат да бъдат определени като стратегически грешки.

Какви са причините за всяка от тях, какво е довело до вземането на едно или друго решение, как са повлияли на общия ход на събитията – и било ли е възможно да бъдат избегнати?

Разглеждайки подробно двадесетте примера в тази книга, изследователите се стремят да разберат мотивите зад решенията, чийто резултат често се оказва пагубен. Причините за тях са множество, а за вземането им се намесват различни фактори – налична информация, лични очаквания, психологически или идеологически пристрастия. Така например Сталин е бил предупреден за неизбежното наближаване на операция "Барбароса", но отказва да види реалност, която не отговаря на визията му за света,  а съюзът с Рим, който Хитлер поддържа докрай въпреки всичко, произтича не от твърде ограничените предимства, които Италия може да му предложи, а от като цяло сантиментален подход, при който рационалността няма много място.

От маневрата "Дил-Бреда", през спирането на танковете пред Дюнкерк, десанта в Северна Африка до легендарната битка за Сталинград – тази книга се превръща в безмилостна хроника на някои от най-трагичните и кървави събития в човешката история.

Аналитична и подробна, "Големите грешки през Втората световна война" напомня на всеки читател, че нито дипломацията, нито политиката, нито изкуството са точни науки. И понякога едно-единствено решение може да предреши съдбата на цяла цивилизация.

"Нашето изследване няма за цел да раздава бели и черни точки. По-скоро то се стреми да разбере мотивите зад решенията, чийто резултат често се оказва пагубен, а понякога и катастрофален. Причините със сигурност са множество, освен ако не смятаме, че тогавашните лидери са били отвратително глупави или обсебени от най-зловещи замисли. Така че въпросът трябва да бъде преформулиран: защо тези мъже са взели лоши решения?", пишат
Жан Лопес и Оливие Виериорка
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборът на съюзници е решаващ. С такива съюзници Германия нема като как да не загуби войната. Германия напада СССР, а нейният верен съюзник Япония-не.Нещо повече-сключва април 1941г. договор за ненападение. вместо това на 7 декември 1941г. напада САЩ, с което изумява цялото прогресивно човечество. На 11 декември Германия/и България и др./обявва война на САЩ, а Япония поблагодари и ...дотук. А немските войски са пред москва и Сталин прехвърля 80% от войските от Далечния изток и Сибир срещу Хитлер
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към номер9:А ти преброи ли ги колко са ? Явно си от невярващите антисемити.Не дай,Боже,но може да се случи да се увериш от собствен опит за някои неща .Някои глави трудно увират ,но тогава е късно ,чадо.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КъмАсан номер 1 третата световна ще се води с копия ,лъкове и стрели или само с камъни.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към 14: почти.
15
0
 
1
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Грешките са много.Много е лесно да пишеш и да критикуваш.Имало е грешки и некомпетентност от всички страни.Военните сили на Германия и Япония не са дооценили едно:Съветският съюз и Великобритания.Това са страни ,които ще се бият докрай,ще изтърпят всички лишения.Цитирам по памет:ЙСталин-Зад Волга за нас няма земя.У Чърчил-Война докрай,докато всеки падне в собствената си локва кръв.Всичко друго са дрънканици на разни ....
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От страната на запада, картите бяха изиграни почти перфектно.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В историята няма грешки.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако баба ви беше мъжка
11
0
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
До АнонименПатън не доживява края на войната.
10
3
 
14
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 2 години
Само една грешка направи Хитлер и тя му изяде главата. Това че нападна Руснаците.Сега така сладко щяхме да си шпрехаме на немски цяла европа.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви грешки, да кажат за лъжите- например жертвите от Холокоста. Да напишат как бяха избити толкова юдеи, от къде ги събраха? Защо въпреки надутата бройка, немците плащат репарации не на повечето загинали руснаци , а на юдеите. Защо във Франция забраняват със закон разследването на Холокоста?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя грешката е една и тя е ясна - операция Барбароса. Каквото и да ви разправят разни англо-саксонци колко велик бил Патън, или колкото и пропагандни филми да гледате за разни "битки", където американците натупали лошите германци...ако не беше тази операция, светът сега щеше да е коренно различен...за добро или за лошо. Няма друго мнение по въпроса!
7
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"3. Сащ трябваше да хвърли 2 дебелака и в Москва . Нямаше да има комунизъм,нито болшевики , нито ядрена катастрофа в чернобил" ....Е, нищо, сега хвърлят в твоята дупка 2 рап дебелака!
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казва Джордж Патън след края на ВСВ, американците са се били на грешната страна. Тълкувайте това както искате.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потомци на скритите под бялото знаме французи тръгнали да анализират грешките на силните през ВСВ.
4
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3. Сащ трябваше да хвърли 2 дебелака и в Москва . Нямаше да има комунизъм,нито болшевики , нито ядрена катастрофа в чернобил
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. Япония напада Сащ. 2. Русия напада Полша. 2 големи грешки запалили ВСВ.
2
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешките ги разбраха тези дето останаха от червената страна на завесата. Сега пак ни дърпат към калта и още не може да излезем от комунистическото блато.
1
1
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Третата световна нема да има грешки :)))