Отново с Лисбет Саландер в "Момичето, което си играеше с огъня"

Ново издание на творбата на Стиг Ларшон излиза у нас
19 ное 2021 10:12, Петя Славова
0
Отново с Лисбет Саландер в "Момичето, което си играеше с огъня"
Снимка: ИК "Колибри"

Днес разгръщаме ново издание на "Момичето, което си играеше с огъня", втора книга от най-завладяващата трилър серия от началото на XXI век. Корицата е дело на Живко Петров.

Ексцентричната и асоциална Лисбет Саландер, на която никой компютър не може да се опре, попада в центъра на драматични събития, свързани със загадъчното ѝ минало. Обвинена в тройно убийство и въвлечена в гонитба на живот и смърт, в която тя е мишената, Лисбет решава веднъж завинаги да скъса със сенките от миналото, да накаже тези, които го заслужават. По същото време Микаел Блумквист започва да работи върху един горещ репортаж, свързан с търговия със секс-робини. Много от замесените в случая са високопоставени обществени личности. Докато трае разследването на "Милениум" и на полицията, съдбите на Микаел Блумквист и Лисбет Саландер отново се пресичат при изключително драматични обстоятелства, които ще им помогнат да открият пътя един към друг.

"Милениум" е името на вестника, чийто съсобственик и отговорен редактор Микаел Блумквист е главен герой в едноименната трилогия. Още с излизането си през 2005 г. тя постига феноменален световен успех. "Момичето, което си играеше с огъня", втората книга от поредицата, печели награда за най-добър шведски криминален роман за 2006 г. До момента от трите книги са продадени над 86 милиона екземпляра.

Стиг Ларшон (1954-2004) е известен шведски журналист и писател, чиито разследвания изобличават антидемократичните, дясноекстремистките и расистките практики в обществото и медиите. Трилогията Милениум му носи изключителна популярност още с публикуването на Мъжете, които мразеха жените, който има две успешни екранизации - шведска и американска. Ларшон умира от сърдечна криза на петдесетгодишна възраст наскоро след като е предал на издателя криминалната си поредица „Милениум“ и не доживява нейното отпечатване. Носят се слухове, че смъртта му не е случайна и е свързана с дейността му на разследващ журналист.

През декември 2013 г. шведското издателство "Норстед" обяви, че Давид Лагеркранс ще продължи поредицата на Стиг Ларшон. Последва цяла трилогия, преплитаща политически скандали и властови игри на високо ниво с ДНК изследвания, хималайски експедиции, киберпрестъпления и организирана омраза в интернет.

"Момичето, което си играеше с огъня"е в превод на Неда Димова-Бренстрьом.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: МилениумСтиг Ларшон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари