Четенето като игра със "Светът на Гого"

С помощта на пиктограми малките навлизат в света на книгите
Обновена: 29 ное 2021 11:50 | 26 ное 2021 14:34, Петя Славова
2
Четенето като игра със "Светът на Гого"
Снимка: Издателство "Пурко"

Може ли да се превърне четенето в игра и как по-лесно малките деца да усвоят уменията за четене и разказване, показва книгата "Светът на Гого". 

Автор на книгата е Десислава Йорданова, която използва пиктограми и текст като нов инструмент. „Пиктограмите са мотивиращ елемент и помагат на децата да започнат да четат. Зад всяка пиктограма стои дума. Чрез пиктограмите те разбират структурата на речта.

Какво е дума и какво е изречения. Чрез пиктограмите децата се учат да разказват и в последствие да четат“, споделя пред нас Десислава Йорданова. Според нея децата възприемат интуитивно пиктограмите. Това е втората книга от поредицата с пиктограми. Първата е "Ема. Един прекрасен ден".

Идеята за тези книги идва с раждането на сина й. " Става дума за ежедневието на едно дете. ", споделя Десислава Йорданова. Впоследствие се появяват пиктограмите, които превръщат идеята в иновативна книга за децата, които още не могат да четат.“ По думите й, децата се учат абсолютно интуитивно с помощта на пиктограмите.

"Предизвикателство е детето да разграничи и назовава глагола в изречението, но чрез пиктограмите това става по-лесно. Децата както и възрастните запомняме някой думи фотографски и подобряване уменията си в четенето непрестанно."

Според нея, не трябва да се забравя, че едно дете има свой ритъм и кога ще се научи да чете зависи от неговия етап на развитие. "Има няколко фази на развитие на детето. Първата е предлитералната - от 6 месеца до 5 години.

Следва: Първи стъпки в четенето - от 5 до 7 години. Детето трябва да има натрупан добър речников запас, за да може да започне да чете, както и да има основни граматични и фонологични умения. Според Десислава Йорданова, за да заобичат децата четенето, е добре книгите да се поднасят с любов и малките да усещат книгите като нещо забавно, остров на сигурност и топлота, за което много могат да съдействат и родителите.

Редактор на "Светът на Гого" и "Ема. Един прекрасен ден" е Диляна Лулчева - логопед и възрастов психолог. Проектът е частично финансиран от Програма "Култура" на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гого, който не иска да се ваксинира и да играе с кукли.
1
1
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Остава да се надяваме, че Гого не е трaвестит...