Тодор Станчев представи първата си книга "Карневал"

В нея той описва мистиката и загадките на българската етнология
Обновена: 11 яну 2022 11:19 | 11 яну 2022 11:19, Ния Христова
6

 

 
Журналистът и етнолог Тодор Станчев представи първата си книга "Карневал", в която той описва мистиката и загадките в българската етнология.
 
"Карнавал идва от латински и означава "край на месото". Следват карнавални шествия и постът преди Великден. Това е гранично пространство между реда и хаоса. В цяла Европа има маскарадни обичаи. Реших и аз да се маскирам като зелен кон. Олицетворението на зеления кон е див кон, той е неопитомен", сподели пред Bulgaria ON AIR Станчев.
 
На корицата на книгата е изобразена змия, която е захапала своята опашка - древен символ на вечния кръговрат и допълващите се противоположности.
 
"В разказите характерите на героите са изградени точно по този начин - те са и едното, и другото. Книгата се роди по време на пандемията, започна да излиза от мен под формата на разкази. Една кукерска група решава дали да прави своето участие, защото е забранено заради пандемията. След това още един и още един разказ... Книгата има допирни точки с "Декамерон", каза още журналистът.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старопизански carnelevare, отказвам месото