Холокоста оживява в "Книгата на изгубените имена"

Кристин Хармел с документи, спасили хиляди еврейски деца
27 яну 2022 16:20, Петя Славова
21
Холокоста оживява в "Книгата на изгубените имена"
Снимка: ИК "Сиела"

Базиран на реални събития от Втората световна война роман разказва за смелостта да останеш верен на себе си.

През Втората световна война стотици фалшификатори на документи рискуват живота си, за да помогнат на хиляди еврейски деца да избягат от ужаса на концлагерите.

Тяхната изумителна история оживява в базирания на реални исторически събития бестселър "Книгата на изгубените имена" от Кристин Хармел, който бързо завладя читателските сърца и се превърна в универсален разказ за любовта, саможертвата и силата на човешкия дух.

Една сутрин Ева Траубе подрежда книги на рафтовете в обществената библиотека във Флорида, когато погледът ѝ попада на снимка във вестник, който някой е оставил отворен наблизо. С притихнало сърце Ева разпознава на снимката „Книгата на изгубените имена“– книга, която е виждала за последен път преди повече от 60 години. Книга, за която е смятала, че е изчезнала завинаги. И която е била всичко за нея.

Статията във вестника разказва за германски библиотекар, който иска да върне откраднатите книги от нацистите при истинските им собственици. А „Книгата на изгубените имена“ е особено ценна, защото съдържа своеобразен код, който никой не може да разгадае.

Само Ева притежава отговора – но дали ще има сили да се върне към спомените от най-мрачните години в живота си, които всячески се е опитала да забрави?

Когато през 1942 г. нацистите отвеждат баща ѝ, който е евреин от полски произход, Ева и майка ѝ са принудени да избягат от Париж с фалшивите документи, които тя сама изготвя. Двете намират убежище в малко планинско градче в така наречената свободна зона във Франция.

В Ориньон Ева се запознава с местните членове на Съпротивата и открива, че талантът ѝ умело да фалшифицира документи може да помогне на хиляди еврейски деца да преминат границата с Швейцария и да се спасят от сигурна смърт.

Сред жестокостите на войната младата жена открива призванието си, а заедно с него и любовта – в лицето на мистериозния фалшификатор Реми. И няма друг избор освен да се бори за тях с всички сили, които са ѝ останали.

Но ще успее ли Ева да се пребори за собствената си идентичност в свят, който иска да я заличи изцяло? И възможна ли е изобщо любовта в лицето на най-големия ужас?

В духа на „Френският фотограф“ на Наташа Лестър, „Докато Париж спеше“ на Рут Дрюар и „Славея“ на Кристин Хана, „Книгата на изгубените имена“ e трогателен исторически разказ за смелостта да останеш верен на себе си дори и при най-невъобразимите обстоятелства.

Емоционален и докосващ, романът на Кристин Хармел разказва за една по-малко известна част от историята на Втората световна война, която не бива да бъде забравяна.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кармен ЗлатареваТакава е културата. Те никога не признават поземлена собственост, защото земята принадлежи на Господ. Затова не бива да работят за чужд собственик и ако ще са земеделци се организират в кибуци. Понеже парите не са божие творение, те се насочват към финансиите. Някога са били скотовъдци на стада и никога земеделци. Земеделци са египтяните, които са ги карали да копат. По-късно същото се тиражира от Мохамед. Затова мечтата на всеки правоверен е да си отвори дюнерджийница.
17
0
 
2
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Най голямата и непростима обида за евреите която ще помнят до края на Света, е тази: Да ги накарате - принудите да работят...
16
0
 
2
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 години
Абе я ми покажете само един евреин - само един, който да работи на строеж,в мината,на полето или един който да е обикновен редник в Българската армия? Това са най големите кърлежи-търтеи наред с тяхното 13то коляно ромите! И не ме обвинявайте в расизъм ами погледнете истината в очите. От тия две племена само зулуми и всичко най лошо което можете да си помислите...То има и предостатъчно факти!!!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кармен Златарева........Жалка ***, на дните, посветени на ХолокаусТа, в Израел тъгуват, а не празнуват! Тези хора могат да бъдат благодарни, затова обичат българите! На са като нас - неблагодарни изменници! Е, аз не съм такъв, ама новоизпечените "европейци" и НАТО-овци - да!
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гаро.........Арменските кланета - дрън, дрън! А, Гарабедчо? Я се стегни! Извини се!
13
2
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Айде, айде, холокаус - празнувайте си го в Исраел
12
4
 
5
 
! Отговори
Ина преди 2 години
Всички знаем,че сме спасили част от евреите си, и светът вече го знае, и това е добре, но не сме спасили всички, и е добре да знаем и това. Будапеща има своя Мемориал на 60-те чифта железни обувки край Дунав в памет на 20-те хиляди евреи принудени да се съблекат и събуят и след това разстреляни през 1944г. от фашистките милиции, а реката милостиво е отнесла телата им. Къде в София е мястото, където може да се сложи цвете в памет на тези, които не сме спасили от Холокост?
11
4
 
7
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Холокаус дрън,дрън,дрън не е имало такова нещо - всичко е лъжа и то каква....
10
0
 
3
 
! Отговори
Време е преди 2 години
Дано оживее
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паси какво направи а?Ади е бил 100 % прав .
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Холокоста от 2г оживява пред очите ни, в наши дни, наистина, в света около нас, не на страниците на някаква книга писана за неща от преди 80г.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в режима на Мао са затрити 70 млн души, при Сталин само в Гулаг и в гладомора са жестоко ликвидирани 25 млн души, в Камбоджа Червените избиват по особено жесток начин над 3 млн души, но тук се говори само колко евреите са пострадали от холокоста все едно другите хора по света не са преживели трагедии. аман вече от тоя холокост
6
3
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
още ли има някой да вярва в това... евреите са готови да изменят историята за да имат да вземат репарации от всички държави... и в момента така правят с течностите им...
5
6
 
11
 
! Отговори
Виц преди 2 години
Пицата не пищи като евреина, щом влиза във пещта!
4
2
 
10
 
! Отговори
Холокост в България преди 2 години
Холокост се извършва в момента в България от милиции близки до Борисов и Гешев, а вие си пишете за книги!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идваите не се криите по саитовете и по феизбуците няма да си пишеме като некви мишоци да се криеме елате като истински мъже да си разрешиме проблемите не искам да участвам във вашите филми.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идваите с документите да ви препиша моята част гори не искам да имам нищо общо с вас и да ви виждам не мога да ви дишам,взимате документите и идваите да се одтървавам от тия нещастни гори безполезни неискам една стотинка от там и пукнат лев подарявам ви ги безвъзмездно без една стотинка не ме интересуват не ми пука за пари и за гори.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма глупост да четеш подобна книга, когато си имаме BTV и Nova