Стивън Кинг стана ключов свидетел в антитръстов процес

Той е ужасен от предстоящото сливането на някои от големите книгоиздатели
3 авг 2022 09:56, Петя Славова
22
Стивън Кинг стана ключов свидетел в антитръстов процес
Снимка: БГНЕС

Авторът на бестселъри Стивън Кинг е ужасен от предстоящото сливането на някои от големите книгоиздатели.

75-годишният автор на "Кери", "Сиянието" и десетки други книги се яви в съда във Вашингтон, за да свидетелства срещу поглъщането на дългогодишния му издател Simon & Schuster от Penguin Random House.

"Кралят на ужасите" е основният свидетел на американското министерство на правосъдието в антитръстовото дело срещу сливанията на компании. Той се представи пред съда с думите: "Името ми е Стивън Кинг. Аз съм писател на свободна практика", което предизвика смях.

"Дойдох, защото смятам, че консолидацията е вредна за конкуренцията", каза Кинг. "Това е моето разбиране за бизнеса с книги. От 50 години се занимавам с него", каза писателят пред съда, цитиран от БГНЕС.

Penguin Random House, която е собственост на германската компания Bertelsmann, се стреми да придобие Simon & Schuster в сделка, оценявана на 2,2 млрд. долара.

Правителството се противопоставя на придобиването с мотива, че то ще задуши конкуренцията и ще доведе до по-ниско заплащане на авторите.

"Сливането ще даде на Penguin Random House огромно влияние върху това кой и какво се публикува и колко се плаща на авторите за техния труд", се казва в жалбата на министерството на правосъдието, подадена в Окръжния съд на САЩ.

По време на почти едночасовото изслушване високият, слаб Кинг, който беше облечен в сив костюм със сива вратовръзка, представи кариерата си като автор.

Той каза, че първият му чек като писател е за 2500 долара за "Кери", която се превръща в бестселър, след като е превърната в хитов филм.

След като се радва на голям успех със "Сиянието", Кинг казва, че издателят му се изсмял, когато поискал 2 милиона долара за следващите си три книги. Той сменя издателството.

"Колкото повече компании има, толкова по-добре”, заяви пред съда той.

"Когато започнах, имаше буквално стотици издателства", каза Кинг. "Едно по едно те или бяха погълнати от други издателства, или фалираха".

"За писателите става все по-трудно да намират достатъчно пари, за да живеят".

Очаква се съдебният процес да продължи още две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психхясала либерастична муммия!
14
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 година
МНОГО ХОРА ИМАТ ПАРИЧНИ ПРОБЛЕМИ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ ТОВА Е ВСЕОБЩ ПРОБЛЕМ
13
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 година
ПЛАМЕНА НЕДЕЛЧЕВА НЕ Е КУПУВАЛА НОРВЕЖКИТЕ МИ БИЖУТА ОТ МАГАЗИН АЗ СЪМ И ГИ ДАЛА НА НЕЯ - ТЯ НА МЕН НИЩО НЕ МИ Е ДАВАЛА
12
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Как мислите господин Стивън Кинг дали Николина Димова Недева е в Ада след хвърлянето на иконата
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не го разпиват много много, защото може да започнат да се напикават от неговите истории!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА ЯСЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ЕЗИК СЕ НАРИЧА КОНКУРЕНЦИЯ, КОНЦЕНТРАЦИЯ И ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА КАПИТАЛА !!! ФИФИ НЕ ЯДЕ СУЙ ЛЕБ!!!
9
4
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Много жалко, че пишете такива простотии и гадости за писатели като Стивън Кинг. Всеки, който му е чел романите, аз съм сред това множество, за радост, е останал пленен от тях, какво се казва. Няма как да не те завладеят. Сега го схващам и като човек с ярка позиция, а много от хората в днешно време не са с позиция. Не налагайте некомпетентно мнение, мнение на хора, които не четат достатъчно, което е ясно за писатели като Стивън Кинг с грубости. Признат от читатели, колеги и критици.
8
0
 
39
 
! Отговори
smoke преди 1 година
Проблемът е че тази тенденция се наблюдава във почти всеки сектор на икономиката. Глобализацията прави богатите още по богати за сметка на средната класа и смачква всички който не принадлежат към нея.
7
30
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БАЩАТА НА ЧУДОВИЩАТА! ТОЗИ НЕ БИХ СЕ РЪКУВАЛ С НЕГО НИКОГА! КОЙ ЗНАЕ КАКВО ЧУДОВИЩЕ ЩЕ СЕ ВСЕЛИ В МЕН СЛЕД ПОДОБЕН КОНТАКТ! С БАЩАТА НА ЧУДОВИЩАТА ШЕГА НЕ БИВА!
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям!
5
2
 
33
 
! Отговори
Велик, преди 1 година
Велик!
4
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека е прав,защото Америка се състои от над 50 щата ,огромен пазар ,направете си сметката какво се случва когато на този пазар има само неколцина издатели например ,абсолютен монопол
3
4
 
45
 
! Отговори
До предните преди 1 година
Комплексарчета-какви ги говорите Стивън Кинг е един от най-великите автори на всички времена
2
35
 
8
 
! Отговори
ЖороИлиевПрякоОтАда преди 1 година
Заприличал е на герой от собствените си книги.
1
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си поискал 2 милиона долара за три книги (2 милиона долара са пари, за които повечето американци ще работят 10 години) трябва да си дадеш сметка, че ТИ си причината за "изчезването на повечето издателства", защото ако ти ги платят, а книгите ти не струват, издателството ФАЛИРА. От друга страна, ако издателството, с което работиш от ДЪЛГО време, и е продало МИЛИОНИ твои книги, не може да се задържи финансово, та да се стигне до поглъщане, управлението му е предало самото издателство.