25 разказа за Стефан Данаилов в "Колко е лесно да бъдеш обичан"

Студенти на актьора със спомени за Мастъра
30 авг 2022 14:30, Петя Славова
9
25 разказа за Стефан Данаилов в "Колко е лесно да бъдеш обичан"
Снимка: БГНЕС

Наричал е своите студенти деца. Обичал ги е. И тази любов е била взаимна. Отвъд професията и НАТФИЗ, Стефан Данаилов ги учил и как да живеят. И това е дало своя отпечатък върху една цяла група от артисти, които наричат себе си общност и благословени. Общността от студентите на актьора има своя представителна извадка в книгата "Колко е лесно да бъдеш обичан". Двадесет и пет разказа за Мастъра, от първо лице единствено число, обединени от любовта към него и увереността, че той никога няма да бъде забравен.

Изданието на "Колибри" имаше своята официална премиера в София, под открито небе, след поредния летен дъжд. На събитието присъстваха Ваня Щерева, Евгени Будинов, Свежен Младенов, Ованес Торосян, Ана Пападопулу, Георги Блажев.

"Може би един ден ще се появи много по-голям актьор. Но няма да се появи такъв човек като Стефан Данаилов. Защото той беше съвкупност от изключително много чисто човешки качества. Такива, каквито в днешно време са абсолютен дефицит", каза актьорът Дарин Ангелов, цитиран от БТА.

"Стефан Данаилов не е за описване. Стефан Данаилов е за преживяване“, каза актьорът Никола Парашкевов. София Бобчева си спомни за "свръхестествените моменти", част от връзката й с преподавателя. "Една нощ сънувах, че двамата с Мастъра пием кафе в Народния театър. Не го бях виждала три години. Скоро след това ме назначиха в Народния театър и, влизайки в театъра, попаднах на Стефан Данаилов в кафенето", разказа тя.

"Не разказваме историите на някой, който е оставил зад себе си просто много големи роли, някой, който има много голямо значение за културата или някой, който е бил преподавател по учебник. Защото вярвам, че има страшно много професионалисти, които могат да научат своите студенти, ученици, деца на тънките детайли на професията. Но това, което е много трудно да се преподаде на някого, е всъщност как да го живеем този живот. Много трудна задача е това с живеенето на живота, но ми се струва, че Стефан Данаилов е успявал да бъде тази скала, от която всички имаме нужда понякога", каза редакторът на изданието Александра Александрова.

Ива Папазова, също ученичка на Стефан Данаилов, дава идея за книгата. Първоначалният импулс за създаването на тома идва, след като актрисата разбира за кончината на преподавателя си. "Седнах на леглото и ми стана някак много тъжно, все едно някакъв супер специален период си е отишъл от моя живот. И няма повече да се повтори, въпреки че отдавна вече не бях негова студентка. И си мислех как някакви хора ще кандидатстват в НАТФИЗ, обаче няма да имат шанса да се докоснат до този човек", разказа тя. "Той е бил преподавател в различните периоди от живота си - когато е бил на върха, когато са дошли промените, когато е бил министър на културата, когато е бил болен. И някак си това се усеща, според мен, в тези разкази", допълни още Ива Папазова.

Актьорите, разказали своите истории, са Параскева Джукелова, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Свежен Младенов, София Бобчева, Антоанета Добрева-Нети, Иван Юруков, Павел Иванов, Ралица Паскалева, Лидия Инджова, Александър Кадиев, Деян и Дарин Ангелови, Стефания Колева, Явор Вълканов, Ваня Щерева, Ненчо Илчев, Евгени Будинов, Никола Парашкевов, Ана Пападопулу, Валери Йорданов, Асен Данков, Радина Боршош, Севар Иванов, Евелин Костова и Башар Рахал.

Работата по "Колко е лесно да бъдеш обичан" отнема около две години. Любопитна е корицата, на която Стефан Данаилов е нарисуван с въглен от Теодора Югова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
В едно... преди 1 година
...новогодишно шоу с Тодор Колев Тошката му каза на майтап, де: Чакай, бе, Стефане Данаилов, аз не съм ти Митко Бомбата...Начи, аз винаги давам нашето кино и артистите ни сравнително със соцкиното от 60-те до 80-те. Ние никога не направихме "Ва банк", "Пепел и диаманти", "Престъпник и момиче" и още др. Стефан изигра сума драми и тук там комедии. "Дами канят"- е, и какво, голямата фраза "абе ти знаеш ли..."
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като се държиш за бкп правиш кариера
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много мрънкалници. Много злоба, много завист. Щото сега имаме едни "велики" артисти - вземи единия, удари другия, да падне третия... Ама нали важното е да се мрънка и злобее...
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ни натресе зеления чорап Радев, след одобрението на Решетников. Да си беше гледал актьорството, вместо да прецаква народа си.
4
1
 
5
 
! Отговори
Евчо преди 1 година
Ех, поне си от... отлюби. С тате шеф на ВКР е така.
3
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
много ме натъжават твърденията на некои,че този "Ст. Данаилов" бил "актьор"..При това ,едва ли не "гениален"....Драги мои,ако не сте гледали през живота си нищо друго,освен неговите филми и театрални участия,бих ви извинил..но:-Този /МИР НА ПРАХА МУ!!!/ си беше единЛИГЛьО,галеник на ВРЕМЕТО,чиято единствена роля беше да се разхожда пред камерата и на сцената с вида .."Вижте колко съм красив!"..Повтарям:-Мир на праха му!..Но ВИЕ си помислете за кого жалеете !-За човека,или..за "актьора"..
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно величие на янко - овчарската "интелигенция" и нищо повече!
1
3
 
10
 
! Отговори
друг фигурант преди 1 година
Лесно е ако си бил галеник на Живков и цял живот си бил във върхушката на компартията. Иначе не е кой знае какъв актьор.