Панорама на галерийния столичен живот в "Как не купих тази картина"

Премиерата на книгата на Севдалин Генов е на 16 ноември
9 ное 2022 20:34, Петя Славова
1
Панорама на галерийния столичен живот в "Как не купих тази картина"
Снимка: ИК "Колибри"

Панорама на галерийния живот в София на границата между  XX и XXI век е книгата "Как не купих тази картина" на Севдалин Генов.

Премиерата й ще се състои на 16 ноември от 18.30 часа в Casa Libri на ул. "Цар Асен" 64 в столицата. В продължение на близо двайсет години авторът е записвал в бележници и дневници това, което е чул, видял и преживял в галерия "Натали".

Подзаглавието – "Скици от галерията", открехва жанра: "рисунки", правени от натура. Текстовете наподобяват разкази, преливащи в есета, и включват разговори с творци, наблюдения, писма, стихове… Героите са десетки съвременни български художници и ценители. Към историите са добавени случки от живота на световни художници, както и отклонения към литературата и към другите изкуства. По думите на Румен Баросов авторът на книгата ни приканва да беседваме на четири очи в уютно пространство – с чаша вино, с биография на доверието помежду ни, за да ни сподели откровено вълненията си от близостта с изящните изкуства.

Севдалин Генов е поет, белетрист и галерист. Бил е редактор и главен редактор в Детската редакция и в "Телевизионен театър" на БНТ. Има реализирани десетки сценарии за телевизионни, игрални, документални и анимационни филми.

Публикувал е текстове за литература, изобразителни изкуства и медиазнание. От 1995 г. е експерт в галерия "Натали". Автор е на шест книги с поезия ("Райски ябълки край Варвара", "И два едрозърнести нара", "Смокинята узрява нощем", "Венециании", "Пожелания", "Жаждата на сетивата"), както и на три книги (в съавторство с Кръстю Пастухов) с приказки ("Рачето, сънят и раковината" , "Шапка на луната" и "Лети, лети… слон"). През 2022 г. издава миниатюрите "Утрин-Остров".

Отличен е със следните награди: Специалната награда "При Данюб" за мюзикъл (сценарист); "Сребърен лъв", Венеция, за анимационен филм (сценарист); Яворовата награда за поезия, Поморие; Специалната награда "Слънцето на Ерос" за поезия, Втора награда на Европейската академия за поезия, Италия; Отличие на сп. "Но поезия".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари