Български писатели описват "Нашата Коледа"

Творците улавят духа на празниците в сборник с разкази
17 ное 2022 11:58, Петя Славова
1
Български писатели описват "Нашата Коледа"
Снимка: ИК "Сиела"

Малко преди декемврийските празници у нас излиза "Нашата Коледа" –  великолепен празничен сборник със 17 български коледни разкази, чийто съставител е Захари Карабашлиев. В него са включени текстове на познати и не толкова познати имена на българската литературна сцена.

Читателят ще открие красиво-носталгичния текст на непрежалимия Георги Марков, суровата топлина на думите на Здравка Евтимова, майсторски изтъкания „тийн“ разказ на Кристин Димитрова, пустинната Коледа на сладкодумния Георги Милков, заложническата коледна драма на Николай Терзийски и сблъсъка на детската душа с медийната „истина“ на Михаил Вешим.

Освен това ще се потопи в библейската притча на Теодора Димова и ще усети тишината на празничната нощ на Мария Касимова-Моасе,  кротката надежда на Мария Доневa и боксьорската прямота на Иван Ланджев. Ще се запознае с мистичния Свети Декемврий на Йорданка Белева, с "Антъни Хоплинс" на Веселина Седларска, с чудото на Радослав Бимбалов, с коткaта Мери на Тони Николов и с коледната песен на самия Захари Карабашлиев.

Повечето от тези текстове са създадени специално за изданието. Така "най-вълшебното време" на годината оживява през чувствителността и таланта на всеки от пишещите, а в техните споделени страници се оглеждат тенденциите на новата българска проза, превръщайки книгата в незаменима среща на поколения, литературни стилове, посоки и жанрове.

В пъстър калейдоскоп на ярки личности с различното светоусещане, житейски път и литературна съдба, но изпълващи сборника не с багажа на своята биография, а с тежестта, лекотата и магията на своите страници.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова нещо като коледа няма. Има Рождество Христово.