Хиро Арикава разказва "Пътеписът на един котарак"

Световният бестселър може да намерим от 16 декември
13 дек 2022 15:33, Петя Славова
0
Хиро Арикава разказва "Пътеписът на един котарак"
Снимка: ИК "Колибри"

На 16 декември излиза от печат световният бестселър "Пътеписът на един котарак", подписан от японската авторка Хиро Арикава.

Преводът е на Маргарита Укегава, а корицата - на Люба Халева. Творбата е нестандартен роман притча за другарството, емпатията, верността и хармонията между един мъдър котарак и неговия всеотдаен стопанин.

Случайна среща на млад мъж с уличен котарак слага началото на едно предано приятелство. Между трийсетгодишния Сатору и бездомния Нана спонтанно се заражда дълбока привързаност и удивително взаимно разбиране. Ала ето че поради непреодолими обстоятелства младежът трябва да се раздели със своя питомец и да го повери в любящи ръце. И двамата тръгват да търсят достоен осиновител.

С котешки нюх и проницателност, с хаплив хумор или добродушна ирония Нана увлича читателя в необичайно пътуване с предизвестен край към множество човешки души и съдби, към традициите на Япония и манталитета на нейните обитатели. Нижат се живописни пейзажи и затрогващи житейски сцени, впечатления и емоции на интелигентен пътеписец с характер и чувствителни сетива.

Родена през 1972 година, Хиро Арикава е сред най-интересните представители на съвременната японска литература. Удостоена е с наградата "Денгеки" за млади писатели (2003). Нейният "лек роман" Toshokan Senso ("Библиотечна война") е откроен от списанието за литературна критика Hon no Zashi като най-добър в областта на развлекателната проза през 2006 г. и е номиниран за отличието на японските книгоразпространители Honya Taisho.

"Пътеписът на един котарак" (2015) бързо се превръща в световен бестселър. Освен че преводите на чужди езици се множат, през 2018 г. героите на романа оживяват на големия екран във филма на японския режисьор Коичиро Мики.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари