Единствените ни ценности - семейството и децата

Това сме запазили на фона на отчуждението, твърди психолог
24 дек 2015 10:40, Александър Попов
29
Единствените ни ценности - семейството и децата
Снимка: Булфото, архив

Може би единствената ценност, която българите са запазили на фона на отчуждението, са семейството и децата. Затова Бъдни вечер и Коледа - Рождество Христово, като типично семейни празници, събират хората и дават повод за повече контакти, заяви пред БТА психологът от БАН доц. Маргарита Бакрачева.

Поддържането на топли взаимоотношения и чувството за свързаност са основна психологическа потребност. Когато тя е съчетана с религиозен или духовен момент, се увеличава стойността, посочи Бакрачева.

Тя коментира, че независимо от материалното изражение на броя ястия за трапезата на Бъдни вечер, което може да бъде формално, подаръците като остойностяване на привързаността, остават под общата рамка на светлия момент за празника.

"В условията на стрес и несигурност, днес все повече хора се обръщат към търсене на вяра, каквато им липсва в широк смисъл - като надежда, в религията", заяви психологът.

Въпреки разликата между религия и вяра, и двете форми са своеобразно спасение и дават вътрешна сила и устойчивост, посочи Бакрачева.

Тя отбеляза, че изследвания по цял свят, независимо от религиозната принадлежност, показват, че религиозните хора са по-щастливи. От психологическа гледна точка това е така именно поради факта, че в пълния си смисъл спазването на религиозните обичаи осигурява усещането, че човек не е сам, а е част от групата от една страна, а от друга страна се създава усещането за надежда и вяра в утрешния ден, обясни Бакрачева.

По думите й поради редица фактори от различно естество, в България не е висок процентът на хората, които са религиозни или вярващи, или и двете.

Това, което се наблюдава през последните десетина години обаче, е обръщането на все повече хора към религията или търсенето на друга форма на лична вяра.

"По какъвто и начин да се отбелязват в отделните семейства предстоящите празници - Бъдни вечер и Рождество Христово, те водят до положителния ефект на традицията и до създаването на чувство за устои и стабилност. Ако мога да обобщя в по-общ план, Бъдни вечер и Коледа носят в същността си именно това, от което най-силно се нуждае българинът днес - семейните ценности", доц. Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ценностиколеда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 години
Забравих: Родина трябва да се появи на второнай много трето място.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес имаше в един друг сайт публикуван новия доклад на ООН да демографията в света. Според доклада след има-няма 80 г. - през 2100 г. България ще бъде с население от 3,4 млн. души.
5
15
 
11
 
! Отговори
Край преди 8 години
Градация на ценностите: Българин -1.колата 2. кеша 3. Къща.4 деца 5. смартфона. 6. родители.Българка:1. дом, 2. вградена кухня 3.деца 4. екскурзии в чужбина 5. родители 6. разкрасителни процедури. За това намаляваме като население. Децата и родителите трябва да минат на първо място. По хубаво нещо от деца българина не може да прави.
4
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми защо тогава населението намалява като при война, след като семейството и децата са най-голямата ценност за българина. Аааа, да, забравих, сори, sorry - комунистите, комунистите са виновни!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗападноевропеецМного е точен речникът, мерси за труда да клечиш в интернет за центове и да събираш статистика. Изразите напълно отговарят на реалността, дори ги намирам доста меки, обикновения човек би се изразил доста по-остро срещу евроатлантическата напаст.
2
11
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Имах предвид "Речникът на рУсофилите:"
1
7
 
16
 
! Отговори
пешо преди 8 години
благодаря на доц. бъчварова за теологическата лекция. сега ще заведа мама, тате, децата и промития си мозък в църквата и ще запалим свещичка за нейно здраве.