Сценариите за COVID 19:15 млн. починали, 2.3 трилиона долара загуби

Освен човешки животи, коронавирусът погубва и бизнеса
Обновена: 7 мар 2020 10:03 | 7 мар 2020 07:30, Петя Славова
124
Сценариите за COVID 19:15 млн. починали, 2.3 трилиона долара загуби
Снимка: БГНЕС

Смъртните случаи по света може да достигнат 15 млн. души дори и в най-оптимистичния сценарий при пандемия от новия коронавирус. Това твърди в изследване на Австралийския национален университет.
Икономическите загуби може да достигнат 2.3 трилиона долара и глобалният БВП да се срине, съобщава "24 часа".

При катастрофален ценарий вирусът може да убие 68 млн. души, включително стотици хиляди във Великобритания и САЩ. Двамата автори на изследването твърдят, че дори при контролирано разпространение на заразата може да се стигне до значителен икономически срив.
Прогнозите са смъртните случаи по страни да са по няколко милиона в Индия и Китай, около 230 000 в САЩ, 64 хиляди във Велибокритания, 60 хиляди във Франция и около 79 000 в Германия.

Според доклад на Азиатската банка за развитие (АБР), епидемията от коронавирус може да доведе до загуби на стойност 347 млрд. долара на фона на резкия спад на вътрешното търсене и туризма, нарушаването на доставките и последиците за здравето, съобщава ДПА.

Сценарият за най-добро развитие на ситуацията се основава на бързо овладяване на епидемията, като различните видове ограничения бъдат премахнати два месеца след края на януари, а най-лошият сценарий предвижда продължителна епидемия, при която предпазните мерки продължават шест месеца.

Минималните загуби са изчислени на 77 млрд. долара или 0,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), посочи финансовата институция с централа в Манила. Максималните очаквани загуби представляват 0,4% от световния БВП, предаде "Монитор".

Още по темата

Две трети от последиците засягат Китай, откъдето тръгна епидемията. Загубите на Китай могат да достигнат 237 млрд. долара или 1,7% от китайския БВП, а останалата част от развиваща се Азия ще изгуби 42 млрд. долара или 0,5 на сто от БВП при най-лошия развой на събитията, се посочва в доклада.

По-рано днес азиатските акции рязко поевтиняха на Уолстийт заради бързо нарастващите опасения от епидемията от коронавирус. Според международната рейтингова агенция S&P Global темпът на растеж на китайската икономика ще се забави до 5 на сто през 2020 г. на фона на разпространението на коронавируса.

Икономиката на Китай тази година ще нарасне с 5 на сто, ако Пекин успее да овладее епидемията до края на март, прогнозира Стандард енд Пуърс.

Предишните очаквания бяха за растеж от 5,7%. Ако пикът на епидемията е бил през февруари, то годишният растеж на втората по големина световна икономика може да достигне 5,5 на сто. Ако пикът настъпи през април, показателят ще се понижи до едва 4,4 на сто. Ако разпространението на вируса не бъде овладяно, то негативните икономически последици могат да се развият в геометрична прогресия, прогнозират още от S&P.

За 2021 г. агенцията очаква икономическият растеж на Китай да се ускори до 6,4 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Covid19 преди 4 години
АБЕ СТИГА СТЕ МИСЛЕЛИ ГЛУПОСТИ СВЕТЪТ Е ПРЕБИТ ВСЕКИ 1 е със КОРОНА ЩАМП 😃😃😃😃😃ВСИЧКО Е БЛИZО ДО ГЛАВИЕВИ !!!!!!! УСАZНАЙ СЕ БЪЛГАРИНО !!!!!!!
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
крайно време е разпространителят да си признае подробностите;всички нормални хора знаят че иде от запада
104
0
 
10
 
! Отговори
Един преди 4 години
Абе не им върви нещо на китайците. 6-етажен хотел с хора под карантина рухна, има и загинали.На тези хора явно е било писано така или иначе да умрат.На нас дано поне сградите да издържат, че здравеопазването ни не е баш на висота.
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо има коронавирус там където е лято сега и е топло?
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААко вирусът умира при 27 градуса как така живее в човешкото тяло при 37 ? Май и това е лъжа.
101
9
 
2
 
! Отговори
Донев преди 4 години
Вие сте луди,както и целия свет.Нема никъв вирус.Тва си е настинка.
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайската икономика отдавна подмина такива загуби, а реално не е рактяла с 5% от 10г...
99
1
 
10
 
! Отговори
още размисли преди 4 години
Може би паниката е поради факта , че казват - "няма лечение за този вирус и екстрите от него ". А колкото до обикновените грипове , развива си бактериална пневмония като усложнение - дават му антибиотици на човек и се оправя / в повечето случаи/ . Ама и от грип може да се развие вирусна пневмония , и тя не се лекува с антибиотици . Явно и тук , който е с здрава имунна система , ще си го изкара леко .
98
3
 
5
 
! Отговори
ааааа преди 4 години
До минчо 100 Скоро имаше някакъв от СЗО , който обясняваше че Covid19 не е грип . Иначе обикновените коронавируси причинявали настинките . Ама този е много по зъл , и причинява пневмония директно . ОТ една страна изобщо не знаят как да я лекуват , защото е причинена от вирус , от друга - над 50 процента оздравяват , Даже имаше случай нейде из Китай или Хонконг - заразен , развил пневмония и енцефалит и го излекували
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече има два щама L и S.Единият е по лек - тоест, вече се е "адаптирал" в новата си среда (тоест в нас), другият - първият щам - е по агресивен.Наппример този в Ю. Корея е по-лекия щам, а този в Италия (тоест в Европа) е по-опасния и агресивен.Така твърдят спец виросолозите.
96
6
 
1
 
! Отговори
минчо преди 4 години
добре де аз лаик,не съм лекар ,неразбирам,ама налки казват ,че има излекувани-дефакто това си е един нормален вирус-ако от обикновения грип дава усложнения и умират от 100 човека един-при този е да кажем 3ма-каква е тая изстерия какво е това чудо-грип като грип-хората се лекуват минава-някой с проблеми ще и *** усложнения и чао-ама това са нормални неща от живота-Аджеба някой ще обяснили на един *** човек каква е тая врява за некъв умрял грип?
95
1
 
8
 
! Отговори
ПАНИК НЮЗ преди 4 години
ОФФФ ЧЕТЕТЕ ПО ВНИМАТЕЛНО БЕ ХОРА, ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ САМО АКО СЕ ДОПУСНЕ ВИРУСА ДА СЕ РАЗПРОСТРАНИ ДОТОЛКОВА, ЧЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ПАНДЕМИЯ, ЗАСЕГА СЛАВА БОГУ НЯМА ТАКАВА !
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости!!!!!!!!!!!
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интервюто на Марк Липшиц в Ютюб е истината. Никой никъде не го отрази, защото медиите крият информация.
92
2
 
2
 
! Отговори
Тошко до 85 преди 4 години
Да вярвам ли, че си толкова глупав? Може ли да има такива като теб в 2020год.?
91
13
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДОКАТО РУМЪНИЯ НЕ ПОКАЖЕ 100 ЗАРАЗЕНИ НЕ Е ТОЛКОВА ОПАСНО ЗА БЪЛГАРИЯ!ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА РИСКА ДА СЕ ЗАРАЗИ ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ С К-ВИРУСА Е МИНИМАЛЕН!АКО РУМЪНИЯ ПОКАЖЕ 200 ЗАРАЗЕНИ РАБОТАТА СТАВА СЕРИОЗНА И НОСЕНЕТО НА МАСКИТЕ СТАВАТ ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ЗА БЪЛГАРИЯ!ВАКСИНА ЩЕ ИМА СИГУРНО КЪМ КРАЯ НА ГОДИНА!
90
0
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 4 години
Ако всички бяха умни нямаше да има кой да прекараш!
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, че вируса не ходи само по глу.паците и политиците...
88
6
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До пияница мистикБРАВО!!! ТОЧНО ТАКА Е!ПЛАНЕТАТА ИМА НУЖДА ОТ ОГРОМНО ПРОЧИСТВАНЕ!!!В БЪЛГАРИЯ ПРОЧИСТВАНЕТО СЪЩО Е НАПЪЛНО НАЛОЖИТТЕЛНО, ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО Е ОТ САТАНИСТИ ПРЕДИМНО!50% ДА СИ ЗАМИНЕ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩЕ СЪМ ДОВОЛЕН КАТО ЗА НАЧАЛО! И ВИ ГО КАЗВАМ КАТО БЪЛГАРИН КОЙТО МИСЛИ ЗА ОБЩЕСТВОТО!!ОБЩЕСТВО ГЛАСУВАЩО ЗА ГЕРБ С ПО ЕДНА ТРЕТА ОТ ГЛАСОВЕТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА ЖИВЕЕ И ПОЛОВИНАТА И ТОВА Е САМО МАЛЪК ПРИМЕР БЕЗ ДА СЕ БРОИ КОЛКО ЗЛО Е БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ПРЕДИМНО !
87
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!!!К-ВИРУСА ЩЕ ЗАРАЗИ ГАРАНТИРАНО НАД 1 МИЛИАРД ДУШИ!ОКОЛО 20% СМЪРТНОСТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ ОТ НАД 1 МИЛИАРД ДУШИ И ТОВА Е ОПТИМИСТИЧНАТА ПРОГНОЗА АКО К-ВИРУСА НЕ ПРЕМИНЕ В НОВИ ШАМОВЕ