При криза - ограничения на бройката на основните храни за продан

Целта на мярката е да се избегне спекулата
80
При криза - ограничения на бройката на основните храни за продан
Снимка: Pixabay

Търговските вериги ще налагат ограничения в бройката, която един потребител може да си купи от стоки от първа необходимост. Това са договорили Министерството на икономиката и големите вериги на среща през миналата седмица, съобщи “Труд”.

Има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките, призна министърът на икономиката Емил Караниколов.

Още по темата
По думите му този план ще се задейства само при нужда, за да се избегне спекулация с цените и стоките заради паниката около коронавируса.

Той увери, че хората не трябва да се притесняват, защото складовете засега са пълни с храни, както и Държавният резерв.

Синдромът на “празния рафт” е опасен, защото ако човек види празен рафт в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния, коментира опасността от спекула и вицепремиерът Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените. Той информира, че са водени са разговори с ръководителите на основните търговски вериги, които са гарантирали, че ще осигурят продуктите.

Междувременно експерти прогнозираха поскъпване на някои храни заради епидемията от COVID-19.

Цените на оранжерийните зеленчуци от края на януари се движат нагоре заради опасенията за доставките свързани с коронавируса, заявиха от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.
Разпространението на новия коронавирус в Китай води до дефицит на зеленчуци в страната и до сериозен ръст в цените. В близост до най-засегнатия район от вируса се намира основната производствена област за зеленчуци – Шоугуанг, даваща годишно 4,5 млн. тона и е барометър за ценообразуването на зеленчуци за целия Китай, като цените се на рекордни равнища, което започва да се пренася и по други места в света, посочват експертите.
Опасността от разрастването на грипната зараза от тип “Корона” на пазара на мляко все още не е голяма, като в основните страни износителки за китайския пазар Австралия и Нова Зеландия опасенията растат, макар че търговията може и да се засили с оглед на препоръките към китайските граждани да консумират по-силни храни, за подсилване на имунитета, показва още докладът.

Според Rabobank разпространението на коронавируса ще има най-сериозни последиците при производството и търговията с птиче месо, а сравнително по-слаби при свинското месо. Прогнозира се също известно забавяне на износа на свинско месо от ЕС през първото тримесечие на настоящата година, но това ще се отрази слабо на равнището на цените. Очаква се те да се задържат относително високи в целия ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво, ограничаването на бройката ще намали спекулата? Малеееее, тва е най мaлоумното нещо, което съм чувал тая година!
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SuИдеално. А през това време твоите конкуренти ще работят до спукване продавайки колкото може да поеме паниката. После няма смисъл да "отваряш".
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МНЕНИЕСтана ми интересно, защо консервите трябва да се отварят "с нож а не с палче"? Интересно ми е откачалките дето се панират от нищо какви други фантасмагории ги тресат.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавен резерв няма ли, че трябва да разчитаме на търговските вериги?
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако хората не ги беше страх за жалкия им животец, нищо от това нямаше да се случи. Токова е лесно да накараш средностатистическия човек да приеме всякакви ограничения, домашен арест, купонна система, социална изолация и т.н. и то без да се замисли, само поради шубе. Наистина, ако се спре тока, водата и всичко, на което съвременния глезан е свикнал, ще стане джунгла, и помен от така наречената цивилизация няма да остане.
69
8
 
9
 
! Отговори
Su преди 4 години
Имам хранителен магазин с 8 души персонал. Предупредиха ме, че работата става напечена и смят да се приберат м къщи. Казах им да изчакат няколко дни докато изпразним магазина, без да го зареждам допълнително, за да не изхвърлям продукти, след което ги разпускам и затварям магазина. Все пак прави са хора, щот си семейства и не искат да рисуват своя и живота на близките си. Разбирам ги, щот и моя живот и тоя на семейството ми също са по ценни от печалбата.
68
6
 
16
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
По време на Война и Епидемия се купуват продукти със срок на годност поне 3 години , при съхранение на стайна температура , това са - Макарони , Брашно , суха мая , консерви които се отварят с нож , а не с палче , захар и сол , алкохол , сушени чушки и домати , ядки , картофи (те трябва да се пазят по-добре) . Лакарства - аналгин , аспирин , болкоуспояващи на прахчета , марли и лейкопласт . Задължително си купете свещи за осветление (не от тези за ЧРД ) . Вода не купувайте - има дъжд и кладенци.
67
5
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Досега много пъти съм казвал да не се купуват китайски стоки защото са нискокачествени и едва си изкарват гаранцията.Ама не та не всички грачат,че ако не е китайско не било оригинално!Е,видяхте ли сега китайски продукт с високо качество COVID 19! Още преди 5 години работех с немски електроинструмент и осъзнах,че един немски ват е поне колкото 2 китайски.Оттогава нищо китайско не съм купувал и всичките ми инструменти са като нови!Какво качество очаквате от същества дето ядат плъхове и прилепи???
66
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Какво направих днес- резервоар- до горе. Отделно 500л бензин в туби от по 50. Купих си 200 буркана варен боб, 100кг леща, 100кг ориз, 500кг брашно. Имаше намален бут пилешки обезкостен на борсата- взех 200кг.. Купих 4 нови фризера- в мазето на къщата са. Имам зимнина много останала. Купих и други продукти- спирт 100 литра, вино- 250л, ракия- 250л.." гордо разказваше Митко- люлинчанина на съседите си пред блока, докато паркираше 10-годишното си BMW под балкона.
65
4
 
5
 
! Отговори
препърс преди 4 години
дори на няма карантина ,няма да мислите за тези неща година напред,така ако си ги подновявате нещата ,изобщо няма да усетите усложнения,все пак целия свят е живял така допреди 50 години,няма срамно да имаш малко резерва ,дали било храна ,дали злато,дали земя в отдалечен район с малка виличка ,това са неща които са си плюс,никой не казва да се самоизолираш,просто си нареждаш нещата,и като опре до спекула,няма тогава да се сетиш че е имало евтина храна и консумативи.
64
2
 
10
 
! Отговори
препърс преди 4 години
Купувате неща със срок на годност поне до 2023 ,2024,в момента има и консерви,и макаронени изделия,просто си смятате консумацията в семейството колко е и не взимате примерно 1000 пакета макарони,смятате примерно готвя два пъти в седмицата макарони значи 8 пакета за месец по 12 ,96 ,100,малко брашънце ,малко медец или захар,малко олио,малко консерви,оризец ,за 300 лв ,може да набавите нужните калории за година на фамилията.Какво печелим ако имаме за година напред,дори да няма карантина ...
63
1
 
14
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
В България всичко с изключение на пшеницата е прави от вносни суровини - месо, мляко т.н., а зеленчукопроизводство няма почти никакво с изключение на някоя и друга баба и то през есента... Ядем картофи от Франция, масло от Германия и в случай на криза вносът ще изчезне и ще останат само местните продукти, а те са не повече 15-20% от това, което купуваме. Тогава ще видим кон боб яде ли...
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малоумно наистина е да не може да се направи разлика между себестойност и спекулативна цена.
61
2
 
18
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Още една такава статия и наистина рафтовете ще се изпразнят!И за колко време може да се запасиш!?нали тези храни имат срок на годност!После ще изхвърляш!
60
7
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
По малоумно решение досега не бях виждал, разбира се, че цените трябва да пазарни, а не базирани на нуждите на някого... Всеки път когато нещо се продава под себестойността му то моментално изчезва от магазините - или производството му спира или магазинера го крие под масата и го продава на черно... Такова безумие като това на дончев би осъдило осъдило страна на глад... Аз лично бих унищожил храна но никога не бих продавал по-евтино от себестойността...
59
12
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
А кой ще продава ограничените стоки, защото определено няма да си жертвам продавачките, защото някои хора в държават не знаят къде се намират. Който си е купил досега, купил. За останалите глад, мизерия и смърт. Това е. Ще ми щъкат болни да търсят нещо за рана, защото не са били далновидни да си закупят стоки за 14 дн. карантина. Разстрел и това е. ***, които си мислят, че ще има отворени магазини, ще има винаги. Глупостта и простотията ходи по хората.
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарното решение с вдигането на цените ще доведе до глад в по-голямата част от населението. И бунт. И паленето на коли, къщи и апартаменти на ония дето не гладуват. И стрелба от полиция, взривове, репресии и т.н.По-добре купонна система.
57
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** сега да напазарува и цяло лято ще яде боб с русенско. Типична българска простащина...
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарното решение и пазарната мярка на повишеното търсене, е повишаване на цените до равновесните.Правителството не е пазарно ориентирано и въвежда държавна регулация на цените и купонна система.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През социализма сме страдали от "Синдрома на празния рафт".