В сезона на грипа - как да не си пипате постоянно лицето?

Избягвайте да се хващате в градския транспорт
10 мар 2020 21:00, Дарена Найденова
2
В сезона на грипа - как да не си пипате постоянно лицето?
IStockphoto

Епидемията от коронавирус засяга все повече държави и притеснява голяма част от световното население. Непознатият досега вирус се разпространи първоначално в Китай в края на миналата година, но до февруари достигна всички континенти с изключение на Антарктида.

 По-голямата част от загиналите от усложненията на коронавируса са в Китай, но броят достигна притеснителни размери и в Европа. Лекари съветват да не се паникьосваме, тъй като, според тях, това е грип, от който можем да се предпазим, ако следваме няколко стриктни правила.
 
Експерти препоръчват да завишим личната си хигиена и да мием ръцете си често, дори и да не смятаме, че са мръсни. При възможност, да не пипаме дръжки в градски транспорт и обществени места, да лимитираме досега на лицето си и да ограничим контактите си с болни хора. При първи симптоми трябва да се обадим на личния лекар по телефона, но да не ходим при него, за да не заразим и останалите.
 
Най-важно е да се опитаме да не пипаме дръжки, бутони на асансьори или брави. Ако все пак ни се наложи, трябва след това веднага да се измием с топла вода и сапун, а дотогава да не пипаме лицето си. Това се налага, защото микробите от повърхността могат да попаднат по ръцете ни и така ние да ги пренесем в носа, устата или очите си.
 
Според изследване на Националния институт по здравеопазване на САЩ, хората докосват лицето си около 3,6 пъти на час. Това е особено опасно, когато се намираме в подобна епидемична ситуация и имаме голям шанс да се заразим с нещо. Затова лекарите препоръчват да се въздържаме от подобни действия, за да запазим здравето си.
 
„Отказването от този навик е много трудно, защото всички ние го правим и понякога дори не осъзнаваме, че го правим“, казва д-р Ванеса Рейб пред „The New York Times“.
 
Още съвети за това как да не си пипате постоянно лицето четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как да си отваряме с пети умници сте.Един в блока пръдне и бомба
1
1
 
5
 
! Отговори
Дъртвейдър преди 4 години
Не пипайте бутоните в асансьора, използвайте силата. И не питайте какво става, когато в засърби носа, а носите маска.