Крие ли Турция истината за коронавируса?

Хората в югоизточната ни съседка са обзети от страх
12 мар 2020 21:38, Елка Василева
150
Крие ли Турция истината за коронавируса?
Снимка: архив, БГНЕС

Турция потвърди първия случай на зараза с коронавирус. Критици обаче предполагат, че заразените в страната са много повече и се опасяват, че Турция премълчава истината, пише Дойче веле.

В официалните съобщения на турското правителство дълго време се твърдеше, че в Турция  няма нито един случай на зараза с коронавирус. Така беше до вторник вечерта (10 март), когато министърът на здравеопазването Фахреттин Коча обяви пред журналистите, че в страната е бил регистриран първият случай, както и че заразеният е мъж.

Тази новина беше предшествана от многоседмични дискусии в социалните медии. Хората се питаха дали новият вирус отдавна вече не се разпространява из страната - все пак Турция има обща граница с Иран, а тази държава е сред най-силно засегнатите от болестта.

Турците са притеснени

Министърът на здравеопазването видимо се стараеше да не подклажда нови страхове сред населението. Страната била добре подготвена за евентуално разпространение на вируса, а и ставало дума за единичен случай, който нямало как да застраши останалото население.

Още по темата

Много въпроси обаче останаха без отговор. И това предизвика тревоги у турците. Така например Коча посочи, че заразеният мъж се е завърнал от пътуване в Европа, но нито съобщи в коя страна е бил, нито пък посочи къде точно в Турция се намира в момента. Според министъра това се правело, за да се защити личната сфера на пациента. В резултат на недомлъвките обаче в социалните мрежи започнаха да се разпространяват всевъзможни слухове.

Хората в Турция са обзети от страх. Те се опасяват, че страната не е добре подготвена за епидемия. Говори се, че тестовете за диагностика на вируса са твърде малко. Въпросните комплекти с тестове се произвеждат само на три места в страната - в Анкара, Ерзурум и Истанбул.

"В здравните центрове и университетските клиники няма достатъчно защитни облекла, ръкавици, маски и очила дори за медицинския персонал", казва професорката по медицина Йозлем Азап от Турския лекарски съюз (TTB). Нейният колега и председател на TTB Синан Адъяман обаче се изказва по-оптимистично. Епидемията можела да бъде ограничена от сезонното затопляне, което ще настъпи след два-три месеца. "Не смятаме, че ще се появи сериозен проблем, ако новият вирус бъде изолиран и подобаващо третиран", каза той.

Недостатъците на статистиката

Официалните статистики сочат, че до този момент в Турция са били взети само 2000 проби за коронавирус. За сравнение: в Южна Корея са били тествани 140 000 души. "Това, че в Турция засега е известен само един случай на коронавирус, се дължи и на факта, че много от пациентите с по-леки симптоми изобщо не търсят помощ в болниците", предполага проф. Йозлем Азап, която е и член на научния съвет към здравното министерство.

Но как е възможно от общо 2000 теста само един да е бил положителен? На какво се дължи това? Този въпрос си задава и професорката. "От лабораториите твърдят, че тестът функционира без проблем. Но е твърде учудващо как Турция е сред 80-те страни, пощадени от вируса - и то при положение, че страната граничи с Иран. Преди да бъдат затворени границите, в Турция пристигнаха много хора от тази съседна държава. Нима всички те са били напълно здрави?", пита се тя.

Още в края на февруари турското правителство постави под карантина за две седмици всички пътници и членове на екипажа на един полет от Техеран - общо 132 души. Ставаше дума за турски граждани, които бяха прибрани обратно в страната, след като Турция затвори границите към съседен Иран.

Всичко е под контрол?

Сред турската общественост от седмици насам се носят слухове, че държавата може би умишлено премълчава случаи на заболявания с коронавирус. Някои предполагат, че темата е превърната в табу, за да не отвлича вниманието на хората от турската военна офанзива в Идлиб и от кризата с бежанците по гръцко-турската граница. И двете носят сериозни политически дивиденти на президента Ердоган.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: Турциякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 117Цялата система е сбъркана....защо трябва да се тича и да се изследва всеки...изследват се хората които са в рискова група и държавата трябва да пази тях...разбира се ако си здрав и прекараш вируса имаш имунитет...всички хора които са в рискова група да си стоят в къщи и за тях да се пазарува и да получат финансова помощ от държавата...и при първи признаци на заболяване тези хора да се отвеждат в болница...
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите са го измислили щото са от години на загуба
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се заблуждавате, че тази зараза може да се спре...? Има хиляди заразени без симптоми и никой не може да знае дали е чист без да се изследва... Само в имунната система е спасението... Всички ще се заразят, но само хората с добро здраве са донякъде без опасност от тежки последствия...
115
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом имат болен човек начело на държавата кво значение имат няколко заразени
114
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така ще крие. Та в тия болници работят хиляди лекари и сестри и персонал.Тия хора са свидетели на всичко ставащо, ако не единия то другия ще говори за реалностите.На Дойче веле му е навик да пише всичко възможно против Турция
113
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом го казва дойчето особено за Турция значи ще го разбереш наопаки.
112
7
 
14
 
! Отговори
И Турция и Русия преди 4 години
Крият! Русия с толкова китайски туристи и толкова туристи из Азия и Европа да има само 40 случая?
111
19
 
35
 
! Отговори
Шофьор на ТИР преди 4 години
ТУК МИРИШЕ НА ЗАВИСТ И ЗЛОБА!ОБИКАЛЯМ ЦЯЛА ЕВРОПА И ТУРЦИЯ.ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА ГОЛА ВОДА ПРЕД ТУРЦИТЕ.В ТУРЦИЯ НАВСЯКЪДЕ СЕ ПРАВИ ДЕЗИНФЕКЦИЯ 7/24
110
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не може да се крие.Да крие, да крие.......колко време ще скрие?Ами после кой ще носи отговорността, че е крито?А кой ще търпи власт която е скрила това?
109
14
 
20
 
! Отговори
1234 преди 4 години
В Турция има сигурно повече атДания ама никой не може да говори иначе в черните бусове и крйа. Идва сезона там работят много хора и ще загубят доста пари, туристи в Истанбул има от цял свят.
108
19
 
42
 
! Отговори
Настрадин ходжа преди 4 години
Много просто - идва сезонът на отпуските и Турция не иска да провали туристическия сезон тъй като почти всички ще си анулират резервациите при наличие на вируса.На турците не им пука, че туристите ще се заразят - по важно е да си оставят парите там преди да умрат.Цинично но е истина.
107
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мисля, че правенето на подобни новини за Турция е вярно. По света няма толкова много хора, които са тествани. Примерно в Италия 60 000 тествани хора има, от тях 15 000 са позитивни и 1000 са мъррви. Реалните числа на пандемията са много повече от официално деклариран . Турция е в първите десет държави по здравна система и знае реалната ситуация за коронавируса и една от най-успешните страни срещу борбата за коронавирус.
106
5
 
35
 
! Отговори
Чудничко преди 4 години
Covid-19 по същността си е бил създаден с цел ваксина, патентован е 2014 година във Великобритания, като лек срещу пневмония (не случайно симптомите приличат толкова много на пневмония). По същността си тази ситуация е стрес-тест за здравната и пенсионна система на света. Не е случайно, че над 90% от боледуващите са хора над 55 години и хора с хронични сърдечни, белодробни и други състояния. Не е и случайно, че в Европа се разпространява толкова бързо - най-застаряващият континент сме Политика
105
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Gledayte sebesi pilno s korona v3che bilgariq ko vi interesuva TR
104
28
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те не крият истината, само лъжат
103
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не злобея, но в днешната глобализация няма изолирани лътчета. Щом Меркел каза че 70 % от живеещите в Германия ще се заразят, апосле ще си отидат август по родните места, за какво говорим? Дано да премине по-бързо и с по-малко загуби
102
33
 
23
 
! Отговори
ma4enik преди 4 години
До Втора легия; Ти за анадолците грижа не бери, ти гледай да не хванеш от някаде Коранавирус, защото в твоята скапана държава няма нито пътеки за достатъчно тестове, нито лекарства за епидемий,нито защитни облекла за докторите, нито доктори за лекуване. Скапаната, изкуственно създадена и харизана на вас държавичка може да остане без поданници след този грип. Не,че ще ни бъде лошо, ще сме благодарни на Всевишния,че ни избави от едно злобно,коварно,мързеливо,грабливо,лъжливо племе наречено в-лгар
101
28
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен116; Абе гледайте собственната си ***. Вчера ви дадохме защитни дрехи които ги нямахте никак. През 1997-98 по време на Виденовата зима ви спасихме от буквален глад. Не ви пускаме емигрантите а вие още блеете и злобеете. *** народ -слаба държава. Плачете на вашия си гроб, защото днес болните са 118 при вас а утре ще са 1180, 11800 и т.н. докато не пукне цялото ви злобно, крадливо,лениво,мързеливо,лъжливо,кръвожадно племе. Какво те интересува тебе Турция?Защо не комептираш Гърция?
100
35
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се. На турчин доверие може ли да се има. Все ще гледа как да те прецака и излъже някак.
99
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво сме се загрижили за Турция, като тук е същата работа. И при нас преди има-няма 10-на дни се показа първия болен. Какъв им е смисълът да крият болните си?