За 24 часа: Клиниките удвояват капацитета си заради COVID-19

Болничните легла са общо 53 173 броя
12 мар 2020 18:27, Нели Христова
14
За 24 часа: Клиниките удвояват капацитета си заради COVID-19
Снимка: БГНЕС

В България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение, показват данните на Министерството на здравеопазването към 31 декември 2018 г.

Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Общият брой респиратори в България в лечебните заведения за болнична помощ са 1463 броя, а в извънболничната помощ - 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са структура към Министерството на здравеопазването, разполагат с 289 броя в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. В момента се анализират нуждите на всяко лечебно заведение по отношение на тази апаратура.

Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори. Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво. Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите членки да получават респиратори от производители.

Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към настоящия момент функционират 740 инфекциозни легла у нас, а по заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа 3 допълнителни лечебни заведения за болнична помощ на територията на столицата. При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.

За ограничаване на разпространението на новия вирус държавата е осигурила допълнителни количества лични предпазни средства - 50 000 маски, 100 000 костюма и 85 000 очила за медицински и здравни работници в лечебните заведения и за Регионалните здравни инспекции при работа с пациенти със съмнение за COVID-19.

Две български фирми и държавното предприятие „Интендантско обслужване“ вече шият защитни облекла и средства за лекарите, сестрите и санитарите. Само една от фирмите – тази в Габрово, е с капацитет да произвежда по 4 км плат на ден, с който всекидневно могат да бъдат изработени около 1500 защитни гащеризона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отиваш на скенер и ти дават направление за 3 дена. Заемаш леглото за активно лечение и ако искаш, чакаш, ако не искаш, връщаш се вкъщи и три дена активно гледаш телевизия. На четвъртия трябва да се явиш в болницата да освободиш леглото за активно лечение.Аз да питам все пак, има ли някъде по света болници за пасивно лечение? Или нашите всички са такива, но се прикриват зад табелата МБАЛ...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо на тия здравни работници на гърба им пишеше Полиция? Че и противогази си бяха сложили в Илиенци.Отиваш в държавно учреждение и вместо да ти дадат маска на входа, никой дори не те проверява дали кихаш или кашляш. НОИ е първото място, откъдето ще пламне заразата в София, не стоковият пазар в Илиенци.А пък пред Апелативната прокуратура застанали двама апелатори и яко плюят семки по тротоара като в турски сериал. Кви маски, кви пет леа...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Акъла е толкова колкото е, стига шеги с тоя акъл.
10
1
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Те и да утроят и удесетократят леглата, файда няма, след като пациентите им не се изследват за коронавирус. Усетиха се, че с повече легла в тази обстановка ще точат повече пари от здравната каса, и ги откриха. Но ще ги обслужва тези легла, имат ли апаратура, за да обдишват всички пациенти на тези легла, ама някой ще знае ли изобщо от какво са болни тези в леглата... няма значение.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Относно легла на брой на 100к души сме добре, ама относно среден акъл, хигиена, отговорност към себе си и другите на 100к души сме 29 пъти под нормата за ЕС, така че ни трябват бая легла. По софтуерни данни броят на заразените у нас е стряскащ- да не го споменаваме по-добре.
8
0
 
11
 
! Отговори
Луди хора преди 4 години
те не разбраха ли, че не леглата, апаратурата или сградите лекуват хората, а лекарите и сестрите, които рискуват живота си и за които държавата нехае и ги изкарва "терористи" и "престъпници" и "луди".
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правете проби за коронавирус на всеки влязъл в болницата!И на всеки,който е имал контакт с болните от коронавирус!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До The GhostВ България много по-лесно и по-бързо имаш достъп до лекар,отколкото в чужбина,където ако не си крайно болен,трябва да чакаш с месеци докато ти дойде реда!Трябва има и много проби за проверка на коронавирус!
5
3
 
10
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
На запад имат по-малко брой легла на брой население, защото не допускат хората до хоспитализация, а ги излекуват преди това. А тука да кихнеш - влизаш в болница за да се усвоят парите от НЗОК.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо си мислите, че само в България е така ?Трябва да решаваме проблема. Кой какво е скрил , после ще коментираме.
3
0
 
4
 
! Отговори
безделник преди 4 години
Заразените са най-малко 200
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нас в България, всяка година ни изненадва снега!Ресурси за вируса... Поне седмица, преди началото липсваха маски в аптеките!.. Излишен е коментарът за друго... Ама обещаха да поръчат! Ако слушкаме, сигурно... Като гледам някакви клипчета, какви са ни болниците... Продължавам смело-със и без кавички, че ме е страх да се разболея!..
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължават да крият истинската картина.Само в София заразените са над 200.И ти само през последните два дни.