COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години

Извънредната ситуация за общественото здраве разтърсва световната икономика
Обновена: 14 мар 2020 14:40 | 14 мар 2020 14:06, Елка Василева
131
COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки икономически шок оставя някакво наследство и коронавирусът няма да се различава от това. Голямата депресия определи моделите на потребление за десетилетия. Хиперинфлацията във Ваймарската република все още витае над германската политика, пише в свой анализ Bloomberg.

Последната финансова криза през 2008 г. предизвика такова отражение върху зрелите демокрации, че те все още се възстановяват, а работниците все още усещат слабия темп на нарастване на заплатите.

Този път има извънредна ситуация за общественото здраве, която разтърсва световната икономика. Само за няколко седмици хората в засегнатите райони свикнаха да носят маски, да се запасяват с най-необходимото, да отменят социални и бизнес събирания, да отменят плановете си за пътуване и да работят от вкъщи. Дори държави със сравнително малко случаи на заразени с коронавирус вземат много предпазни мерки.

Още по темата

Следите от подобни навици ще се усещат дълго, след като вирусът бъде изолиран, а това ще ограничи сериозно търсенето на различни стоки и услуги. От страна на предлагането международните производители ще са принудени да преосмислят от къде да купуват и произвеждат своите стоки, ускорявайки започналата промяна след търговската война между САЩ и Китай.

В света на бизнеса ще се увеличат възможностите за работа от вкъщи.

„След като бъдат създадени ефективни политики за работа от вкъщи, то те вероятно ще продължат да се прилагат и занапред“, коментира Карън Харис, управляващ директор на консултантската компания Bain’s Macro Trends Group в Ню Йорк.

Университетите, засегнати също от забраната за пътуване, ще трябва да се подготвят още по-добре, за да продължат да обучават студенти онлайн. В противен случай наложените ограничения могат да доведат до закриването им.

Туристическият сектор ще понесе най-сериозният удар, тъй като полетите, круизите, хотелите ще трябва да се справят със сериозния отлив на пътуващи. Определено ще отнеме известно време преди секторът, който наема около един на всеки десет души, да се възстанови.

Продължението на материала четете на Bloomberg TV Bulgaria


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 115Извинявай, ама това е Бокввоостанн, Ттиккввосттан или по просто Бостан с оффцце! Това не е моята родина НРБ!
105
1
 
1
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До вълни 103Да, Бог ни "обича" и за това се "грижи" да ни прибере при себе си!
104
0
 
6
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
Сиреч, загрявайте се, било то с горещи душове, било то по "нашенски" (да, вирусът е уязвим и към силен алкохол, дали с натривка, дали с консумация), мийте си ръцете и не се панирайте за щяло и нещяло. Това е "истината", а не фаталистичните халюцинации на нездрави мозъци.
103
0
 
7
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
"Когато нещата бяха нормални-не се интересувахте от Божиите закони и повеления!"То кога последно бяха нормални нещата - при соца ли? При царя? При султана? Господи, прибери си вересиите...А за вируса се знае най-малкото, че не развива симптоми у деца. Което значи, че 1. Реално е по-слаб от нормалния грип, защото и детската имунна система го спира, и 2. Уязвим е към топлина, защото температурата у децата е една идея по-висока от на възрастни.
102
0
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Дано корона вируса ни покаже колко сме зле по отношение на чистотата и хигиената.Къде по обществени тоалетни и институции има сaпун и тоалетна хартия,стерилизатори за сушене на ръце.Така е масово по училища и университети.Това не могат дори да си го представят японци,кореици,англичани ит.н.Тази джунгла с бездомните кучета също е само в България. Улиците ни затрупани с опаковки,торбички,прахоляци,мръсотия,фасове ит.н
101
1
 
6
 
! Отговори
пояснение преди 4 години
трябва да се спре това свободно пътуване кой където си иска и то без медицински контрол!
100
10
 
3
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Света се готви за посрещането на Антихрист и масово инплантиране на чипове ! Това, което става не е случайно-паниката няма да ви помогне! Но е време да потърсите и познаете Истината! Когато нещата бяха нормални-не се интересувахте от Божиите закони и повеления! Гнусотията,мерзоста,*** бяха толерирани и издигани на пиедестал! И не искахте и да си припомните за Содом и Гомор! Е, ет осега-става пред очите ви и още продължавате да се инатите! Търсете Истината и ще я намерите!
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврейската мечта да смачкат средната класа се сбъдва !! Ще пада грабене ! Кой пусна вирусчето питам аз ?
98
10
 
6
 
! Отговори
Моето име е Крум преди 4 години
Който има по възрасти родители!! Пазете си ги!!! После вируса ще мутира!!! Пазете се и вие младите!!! Пазете се както можете.... Изолация,Убежища,,,,Не вярвайте на правителства......Пазете се... Бог да е с вас!!!
97
11
 
6
 
! Отговори
САЩ над всичко преди 4 години
Рашка го пусна вируса , то е ясно
96
7
 
4
 
! Отговори
НОВИЯТ РЕД преди 4 години
ХА ТАКА СЕ СЕ СЛАГА НОВ РЕД НА ЗЕМЯТА!! НЕ ЩЕМ ВОЙНА А ИСКАМЕ ВИРУСИ!Комунисти и комсомолци заедно ще измрат!
95
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
COVID-19 ще промени начина ни на работа, пазаруване, пътуване за години.Така е!Швейцарски поздрави на всички! Не идвайте в Швейцария много е лошо (искам да съм сам)! Разбрах, че ако се върна в BG няма да ме пуснат да се върна, тъй че не се коркайте, повече в BG няма да се връщам! Лека ви пръст?
94
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нов социален и икономически ред ще е резултатът от тази истерия. Пригответе се да забравите за досегашния си начин на живот и за пълно подчинение.
93
2
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Нормалният интелигентен човек ги знае тия неща за вирусите от малък, вие сега се сетихте да се образовате. Добре че е тоя вирус да ви научи малко да си миете ръцете и да се къпете редовно
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 102Само че хората сега не падат по улицата, причина ила - вирус,Стига сте плашили лековерните.
91
14
 
6
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Има вероятност вируса да е дошъл от една от най-защитените и секретни лаборатории в света , така нараченото 4-то ниво в Ухан , в които разработват бойни биологични оръжия и изследват различни видове вируси .Самия вирус е около 100 пъти по-заразен и 100 пъти по-смъртоносен с кратък латентен и дълъг инкубационен период .
90
2
 
14
 
! Отговори
Майна преди 4 години
*** не мой го спреш!
89
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...във високосна година ще се появи страшна болест, хората ще падат и умират по улиците без видима причина. Чак след година ще бъде открит лек от нея. - Ванга------------Книгата е издадена от издателството на в-к "Труд" през 1997г.!!!Който я има може да провери!Няма хънта - мънта!
88
3
 
20
 
! Отговори
Рънърса преди 4 години
Ще оцелеят само програмистите, защото работят от вкъщи, но те пък са леко импотентни, така че България е бита карта
87
3
 
17
 
! Отговори
масон илюминат преди 4 години
още от заглавието - Нов Световен Ред!