САЩ и Китай в люта схватка: Откъде тръгна коронавирусът?

Двете страни взаимно се обвиняват за произхода му
14 мар 2020 21:30, Елка Василева
433
САЩ и Китай в люта схватка: Откъде тръгна коронавирусът?
Снимка: архив, БГНЕС

Кампанията на правителството на Китай да се хвърли съмнение върху произхода на пандемията от коронавируса разгорещи спора със САЩ, като представител на Пекин огласи конспиративни теории, а Вашингтон нарече COVID-19 „вирусът от Ухан“, предаде Франс прес.

Спорът идва в момент, когато Китай се опитва да отклони обвиненията за заразата и да се позиционира като страна, взела решителни мерки и осигурила време на света, като е поставила под карантина огромна част от населението си.

С намаляването на случаите на коронавируса в Китай и ръстът им по света Пекин сега отхвърля широко споделяната оценка, че град Ухан е родното място на COVID-19, предаде БНР.

Конспиративни теории и слухове

Говорителят на външното министерство Чжао Лицзян отиде стъпка по-далеч в четвъртък, като обяви в Тwitter, че „може американската армия да е донесла епидемията в Ухан“, без да посочи никакви доказателства.

Още по темата

Той подсили днес твърденията, като постна линк към статия от интернет сайт, известен с публикуването на конспиративни теории за атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Цензорите, които обикновено са бдителни за слухове, сега позволяват на потребителите в китайските социални медии да разпространяват твърдения, че САЩ стоят зад вируса.

Едно видео, показващо американски здравен представител да казва, че някои от жертвите на грип посмъртно са диагностицирани, че имат COVID-19, е сред най-търсените неща тази седмица в Уейбо – китайския еквивалент на Тwitter. А Чжао постна клипа в акаунта си в Тwitter.

Начало на съмненията

Поставянето под въпрос на произхода на заразата противоречи на първоначалната оценка на Китай за COVID-19, който до момента е погубил почти 5000 души по света.

Гао Фу – шеф на китайския Център за контрол на заболяванията и превенция, заяви през януари: „Ние сега знаем, че източникът на вируса са диви животни, продавани на рибния пазар“ в Ухан.

Властите също разглеждаха Ухан и останалата част от провинцията Хубей като заплаха, тъй като поставиха 56-милионния регион под строга карантина, за да ограничат епидемията.

Пекин започна да хвърля съмнения в края на февруари, когато Чжон Наншан – уважаван експерт към Националната здравна комисия, заяви пред журналисти, че „епидемията първо се появи в Китай, но не е задължително произходът ѝ да е от Китай“.

САЩ говорят за „вируса от Ухан“

Междувременно САЩ разгневиха Китай, като използваха термин, свързващ директно страната с вируса.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео го нарече „вирусът от Ухан“, предизвиквайки Пекин да нарече това „окаяна и непочтено“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна в сряда телевизионното си обръщение към нацията с това, че заразата е „започнала в Китай“.

А Робърт О'Брайън – съветник по националната сигурност на САЩ, в сряда настоя, че вирусът произхожда от Ухан. Хвърляйки вина за пандемията върху липсата на сътрудничество от страна на Китай и криенето ѝ след първите случаи, той каза още, че „това е коствало на световната общност два месеца за реакция“ на заплахата.

Пекин нарече тези забележки „изключително неморални и безотговорни“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още по темата: КитайСАЩкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
3
 
4
 
! Отговори
Автогол преди 4 години
До Niki13Вкараха си го откривателите на вироса!
266
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До икономистС пари заразените богаташи и мутри няма да се излекуват!
265
2
 
6
 
! Отговори
всичко е заради пари преди 4 години
До икономистЗа сметка на заразените! Нож с две остриета!
264
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има ли истински журналисти,да ми кажат,какво правят в момента ,най-богатите хора на запад и къде са,откъде ръководят финансовите си империи,че ми е интересно,бай гейтс вече се покри,какво става с останалите,говоря за дрътите
263
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е биологично оръжие и всеки знае кой се занимава с такива , досетете се сами
262
3
 
30
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Освен това, трябва да се има предвид, че създателите на ваксина против коронавируса, ще спечелят милиарди от това. Така, че фармацевтичните компании също имат изгода от периодичното пускане на заради сред световното население. Бизнесът в условията на пазарна икономика не се подчинява на никакви ограничения. Ако има възможност да се спечелят пари от разпространението на изкуствено създаден вирус, капиталистите веднага ще я използват. В случая имат и перфектното алиби - китайските прилепи...
261
1
 
20
 
! Отговори
Niki13 преди 4 години
До Бончев 250 Много странно мислене, ако е в Китай е военно биологичната лаборатория в Ухан, а ако е в Солсбъри, не е местната военна лаборатория а е донесен от чужбина.
260
10
 
18
 
! Отговори
Депутат преди 4 години
То е ясно че е от Америка тестват ново оръжие
259
2
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Лабораториите за биологично оръжие пръснати по целия свят на коя държава са?
258
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално погледнато бежанците са предимно деца така, че вируса не ги бърка!
257
2
 
26
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Това е Конспиративна теория:Първо възпитаваш децата че родителите няма проблем да са #1,2,3После им казваш че половете не съществуват и потомството е ненужноПосле им внушаваш че без споделяне в мрежата не може да се живееПосле заплашваш родителите, че ако не са съгласни с горните правила им отнемат децатаНакрая пускаш един вирус дето трепе родителите
256
1
 
7
 
! Отговори
haha преди 4 години
Тоест вероятността жълтата раса да завладее Света е реална************Природата отстранява всичко ненужно от себе си... Наричаме го еволюция. Белия човек явно се отклонява при развитието си и сега му е време да изчезне. САЩ - белите са по малко от другите (така наречени) американци. Европа - белите все още са мнозинство но за колко дълго? Останалия свят - бялата раса там не вирее... тоест азиатци, африканци и мешани между тех.
255
0
 
29
 
! Отговори
blqblq преди 4 години
китаец изял прилеп и се пръкнал чисто нов вирус с 4 зашити белтъка от спин,ще ида да изям един хамбургер да видя дали няма да изскочи малката русалка
254
6
 
23
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Този вирус е като Наполеон и Хитлер! Те го насочват на Изток, а той отива на Запад.Пък после - олеле, какво става ! Вы хоть понимаете теперь-чего вы натворили ?
253
2
 
7
 
! Отговори
boy.de преди 4 години
До Не извратен типТъп и извратен прочети Ynet , ако можеш разбира се! Установени с корона в Израел са 200 , но нито един починал!
252
0
 
6
 
! Отговори
факт преди 4 години
До икономистами бащите им са едни и същи!
251
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
До Анонименкитайците са маоисти за разлика от американците!
250
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само комунизма може да роди някой такъв вирус.
249
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сащ нямат сметка да отстранят болните и старите китайци. Вируса е направен от Китай. Все пак Китай трябва да плаща много помощи и пенсии,
248
15
 
5
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
До БогомилВинаги са помагали на Русия и никога не се воювали помежду си!