САЩ и Китай в люта схватка: Откъде тръгна коронавирусът?

Двете страни взаимно се обвиняват за произхода му
14 мар 2020 21:30, Елка Василева
433
САЩ и Китай в люта схватка: Откъде тръгна коронавирусът?
Снимка: архив, БГНЕС

Кампанията на правителството на Китай да се хвърли съмнение върху произхода на пандемията от коронавируса разгорещи спора със САЩ, като представител на Пекин огласи конспиративни теории, а Вашингтон нарече COVID-19 „вирусът от Ухан“, предаде Франс прес.

Спорът идва в момент, когато Китай се опитва да отклони обвиненията за заразата и да се позиционира като страна, взела решителни мерки и осигурила време на света, като е поставила под карантина огромна част от населението си.

С намаляването на случаите на коронавируса в Китай и ръстът им по света Пекин сега отхвърля широко споделяната оценка, че град Ухан е родното място на COVID-19, предаде БНР.

Конспиративни теории и слухове

Говорителят на външното министерство Чжао Лицзян отиде стъпка по-далеч в четвъртък, като обяви в Тwitter, че „може американската армия да е донесла епидемията в Ухан“, без да посочи никакви доказателства.

Още по темата

Той подсили днес твърденията, като постна линк към статия от интернет сайт, известен с публикуването на конспиративни теории за атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Цензорите, които обикновено са бдителни за слухове, сега позволяват на потребителите в китайските социални медии да разпространяват твърдения, че САЩ стоят зад вируса.

Едно видео, показващо американски здравен представител да казва, че някои от жертвите на грип посмъртно са диагностицирани, че имат COVID-19, е сред най-търсените неща тази седмица в Уейбо – китайския еквивалент на Тwitter. А Чжао постна клипа в акаунта си в Тwitter.

Начало на съмненията

Поставянето под въпрос на произхода на заразата противоречи на първоначалната оценка на Китай за COVID-19, който до момента е погубил почти 5000 души по света.

Гао Фу – шеф на китайския Център за контрол на заболяванията и превенция, заяви през януари: „Ние сега знаем, че източникът на вируса са диви животни, продавани на рибния пазар“ в Ухан.

Властите също разглеждаха Ухан и останалата част от провинцията Хубей като заплаха, тъй като поставиха 56-милионния регион под строга карантина, за да ограничат епидемията.

Пекин започна да хвърля съмнения в края на февруари, когато Чжон Наншан – уважаван експерт към Националната здравна комисия, заяви пред журналисти, че „епидемията първо се появи в Китай, но не е задължително произходът ѝ да е от Китай“.

САЩ говорят за „вируса от Ухан“

Междувременно САЩ разгневиха Китай, като използваха термин, свързващ директно страната с вируса.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео го нарече „вирусът от Ухан“, предизвиквайки Пекин да нарече това „окаяна и непочтено“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна в сряда телевизионното си обръщение към нацията с това, че заразата е „започнала в Китай“.

А Робърт О'Брайън – съветник по националната сигурност на САЩ, в сряда настоя, че вирусът произхожда от Ухан. Хвърляйки вина за пандемията върху липсата на сътрудничество от страна на Китай и криенето ѝ след първите случаи, той каза още, че „това е коствало на световната общност два месеца за реакция“ на заплахата.

Пекин нарече тези забележки „изключително неморални и безотговорни“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още по темата: КитайСАЩкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
2
 
33
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 266Деца се заразяват, но вирусът при тях не води до фатални последици за здравето им, както е при възрастните хора над 60 години, които имат и хронични заболявания. Точно това е най-странното. Обичайно, при децата също би трябвало да има сериозни проблеми, защото те все още нямат изграден силен имунитет към такива зарази. А тук става въпрос и за съвсем нов вирус. Сякаш наистина е изкуствено създаден този вирус, за да реши пролема с фалиращите социални системи по света.
246
32
 
7
 
! Отговори
НОВИЯ РЕД преди 4 години
болни и здрави заедно в борбата за нов ред на земяна! - без комунизъм!
245
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пред вид насочеността на вируса към застаряващи нации,най-вероятнната мишена е европа,тук ще има масово разчистване на старата генерация,старата европа ще изчезне,пречката за промените ще бъде преодоляна и традициите ще бъдат загубени
244
8
 
38
 
! Отговори
Източни бойни техник преди 4 години
Това е сиреозно обвинения и аз се съмнявам ,че казалият прави само,, вятър с устата си."Според мен ,китайците вече разполагат с доказателства ,но ще ги извадят,когато им дойде времето.Едва ли има мислещ човек,който наистина да вярва ,че вирусът ей така ,се е пръкнал от пазара.Сега следва интересното.Китайците отнова ще прецакат американците,както са го направили досега.Има голяма разлика в подхода и мисленето им.САЩ действа с груба сила, Китай ползва засилката на противника да го преметне.
243
1
 
40
 
! Отговори
К преди 4 години
Италия падна на колене от възтрог пред единствените си помощници в този момент Китай! Комунистически Китай! Останаха разярени от "помоща" на европа!
242
3
 
9
 
! Отговори
До 266 преди 4 години
Кой ти каза че не засяга деца? Пълни глупости!
241
32
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 263Човече, не са ти ясни движещите сили в света.Нима САЩ трябваше след ВСВ да оставят противоестестествения комунизъм, взел няколко пъти повече жертви, отколкото войната, да плъзне по-целия свят и да се разшири руската империя?Това ли трябваше да сполети човечеството?САЩ са се развили по-бързо от другите, защото са били много по-свободни от останалия свят.Разбира се, махалото се е преместило в посока на индивидуализма и се е нарушил баланса с колективизма, но това е временно.
240
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-обичам как БГ прсточора коментатор мега разбирач веднага се поляризира като стане въпрос за "краварите" и "раша".И двете си гледат единствено и само техния интерес - "раша" е заграбила златния ни резерв и е избила елита ни. От времето на турското робство го е правила, никога не е имала интерес от силни балкани и България (виж кой е граф Игнатиев). "Краварите" - правят същото, крадат ни природният и човешки ресурс благодарение на малоумния ни корумпиран "елит", подкрепян от тях
239
5
 
38
 
! Отговори
Да преди 4 години
Правнуците на тези които раздадоха заразени одеяла като подарък на коренното индиянско население по добре да си замълчат!
238
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко са съмнения,никой не може да твърди със сигурност,но ако мислим логически-вируса убива възрастни и хронично болни,за пръв път вирус не засяга деца(сякаш е хуманен).Реално погледнато разчиства място за младите и облекчава социалните системи дългосрочно.На щатите ще нанесе повече вреда отколкото в китай,защото комунизма се оказва с голяма дисциплина и контрол.Полза ще имат правителствата с голяма социална тежест,както и желаещите намаляване на популацията
237
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХипотезаКак може да има таива хора ато теб,ти изобщо мозък имаш ли? Н е видял ли с ккави драконовски мерки,и каква желязна мобилизация се справиха китайците? Така реагират хора,които са нападнати от чужд враг,а ЕС нищо не прави,и затова вече е епицентъра на пандемията. Южна Корея, Тайван, Сингапур също взеха такива мерки,и те ли са си го пуснали сами? Какво жизнено пространство за китайците като света си е залят от техни стоки, те спряха да работят и няма едни банални маски,и респиратори.
236
25
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Чукча читателБез тези европейски и американски технологии и капитали, които се иднесоха в Китай, неговата икономика никога нямаше да достигне сегашното си равнище. Това е голяма грешка на Запада, че дадоха такава сила на азиатците. САЩ оказаха безценна помощ след ВСВ на Япония, но янонците не са китайци и са благодарни за това. А Китай, който трескаво иска да догони САЩ, пренебрегва безопасността и така биолабораторията в Ухан е изтървала вируса. В Китай, такива инциденти са 20 пъти повече.
235
1
 
19
 
! Отговори
то е ясно! преди 4 години
Атовете се ритат и магаретата страдат! Дело на световният цианизъм - масони!
234
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БогомилСтига си писал тези американски митове и легенди.Пускат бомбата над япония,за да покажат на всички,че само те я имат,и за да могат на мирните конверенции да наложат своето виждане за устройството на света.Сега живеем в него- оон тяхно,всички световни организации техни,цялата финансова система тяхна,затова са номер 1 и си правят всичко,което искат,но краят им идва защото застрашават целия свят вече,и тряба да бъдат спрени.
233
20
 
4
 
! Отговори
Хипотеза преди 4 години
Една от хипотезите е, че COVID-19 е китайско биологично оръжие. Идеята е, че след една пандемия ще се освободи жизнено пространство за китайците и китайската икомомика. Тоест вероятността жълтата раса да завладее Света е реална. Погледнете статистиките. В Китай ситуацията е овладяна, докато в останалия Свят тя ескалира.
232
21
 
11
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До същия стилАко не бяха тези бомби войната с японците щеше да продължи още година-две и да вземе още 2 милиона жертви, според плановете на японските генерали. А фанатизмът им е известен.Припомнете си, че Япония е родина на камикадзетата, а колко японци са намерени в джунглите на Югоизточна Азия десетилетия след края на войната.Нещата не са прости и еднозначни, както вие си мислите. И защо САЩ, без чиято помощ СССР никога нямаше да се справи с Хитлер, е трябвало да даде още 200-300 000 жертви?
231
3
 
30
 
! Отговори
Чукча читател преди 4 години
До АнонименТрол недоносен. 80% от производството в Китай е на ЗАПАДНИ и АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ които не искат да си цапат страните с вредни емисии. "Демократичните" страни отдавна си изнесоха собственото производство в третия свят Не само Китай, но и Тайван, Виетнам, Лаос, Тайланд . За това са "чисти" и се правят на порядъчни.И дори домашните си бууклуци пращат в австралопитешки страни като България и Филипините. Ама трябва акъл да имаш и да знаеш да четеш а не безмозъчен копи-пейст от господарит
230
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
COVID-19 не е първата зараза, тръгнала от австpaлопитеците, населяващи Китай. Пределно ясно е откъде е дошла. Подобни вируси бяха открити в недостигнати до момента пещери преди години. Също непознати вируси бяха намерени в ледниците. САЩ губи трилиони долари от епидемията. За Китай не ме интересува- положително се отрази на планетата този вирус, защото спря най-мръсното производство на света- това на Китай и въздухът се изчисти.
229
11
 
17
 
! Отговори
Кон с Пиратор преди 4 години
Игнорирайки всички конспирации и фалшиви новини, мога да кажа - Търговската война между САЩ и Китай ПРИКЛЮЧИ. Американците победиха .... по един или друг начин ... но имат безспорна победа .... с малко помощ от природата ... и над 200 биологични лаборатории създадени по целия свят с прясно напечатани доларчета .п.с. Китайците ядат прилепи.. и скакалци.. и змии ..от хилядолетия и нищо им нямаше ... до сега ... Ама той и Садам нямаше химически оръжия ... пък пак умириса канавката .
228
26
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Пуснал го е лично Сорос, от марсианската си летяща чиния, пилотирана от Ротшилд....Аман от прости ***!!!