Радев: Без бизнес не може да оцелее държавата

Щетите от COVID-19 ще са повече икономически, отколкото медицински
Обновена: 16 мар 2020 10:08 | 16 мар 2020 10:00, Нели Христова
323

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и икономика. Задължително е наред с всички тези ограничителни мерки да бъдат във вход и комплекс от мерки, които в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби.

Още по темата

Да подкрепят най-засегнатите български граждани, да подкрепи онези, които губят работата си, губят поминък. Това е изключителна важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички съседни държави пакет от такива мерки са в ход. Да, знам, че ресурсите са ограничени, вчера това дискутирахме и с премиера. Но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се получат средства от Европейския съюз. Но не е достатъчно. Призовах правителството да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат, но здравето, животът, благоденствието на българските граждани, здравето на българският бизнес не може да изчака", така президентът Румен Радев започна спешната среща, която свика, за да се помогне на бизнеса в условията на кризата, предизвикана от коронавируса.

"Без бизнес, не може да оцелее държавата", категоричен бе Радев.

"Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботиризирани системи, работят 24 часа. Това, което държавата може да направи, тя е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви Радосвет Радев Член е на УС на Българската стопанска камара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
0
 
3
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 276 упс преди 4 години
Това че си "правителствен ***" и си на "заплатка" или "ползваш" "облаги" е добре,но най-лошото е да виждаш ИСТИНАТА и да се "опитваш" да "иронизираш" фактите------говори много лошо за теб!!!!Аз не живея в България но виждам много добре какво се случва и съм ОБЕКТИВЕН,а не "зомбиран" или "облъчен" от "лица" със ДОКАЗАНО "ТЪМНО МИНАЛО"!!!!!!!
285
0
 
1
 
! Отговори
Опапагалос преди 4 години
Без бизнес може ама без хора неможе за президента бизнеса е на първа линия бравос .затвори за 30 дена заводите бе ,спаси живот .
284
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има образователен ценз за гласоподавателите,за да не ни избирате такива
283
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На седянката в президентството видях -двама уморени мъже, генерали и държавници и един пациент
282
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен Резидент-имаме и вицерезидент. Освен ,че се строполи в краката на поп Кире Фасо-с друго не я заповних....
281
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах немските/австрийските новини - 12:3 в полза на западняците при употреба грижа за хората и грижа за бизнеса! Някак си се създаде впечатлението, че повече обръщат внимание на хората ама не си изоставят бизнеса!От нашите новини някакси много бизнеса от председател, президент и.т.н. Така е държава на бизнеса сме - и в двата му смисъла!
280
0
 
6
 
! Отговори
Безполезник преди 4 години
Но без Радев държавата спокойно може да мине. Тази криза показва пълната безполезност и излишност на президентската институция. Но 11 бона заплата текат редовно!
279
0
 
5
 
! Отговори
Бай Митьо преди 4 години
Тоя още ли не е назначил Деса в президентството на две заплати?
278
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка негова реч е, трябва да се направи нещо от някой и това нещо никога не е конкретно. След това винаги има поле за критика. Мерките бяха много строги или неадекватни, правителството не ги контролираше, не се помисли за народа, бизнеса, страдащите, гладните, бедните, уязвимите, социалното неаравенство се е задълбичило, доверието в институциите паднало, и така нататък.
277
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, кажи за кой точно бизнес лобираш, даже и ако ли на кажеш, ще си по-убедителен. А държавата не може да оцелее без много неща, ама защо баш бизнеса визираш?
276
1
 
1
 
! Отговори
Коил преди 4 години
Тук като извадят едно изречение, ни в клин, ни в ръкав, далеч от истинския смисъл и реакцията на стадото чака само това.
275
10
 
7
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Моят Президент,Президента на Народа ни...винаги има шепа хора които обичат да мразят и плюят,те дори не са прочели какво казва...слабата ни икономика е резултат на управленските решения на изпълнителната власт,от 30 год. да чухте за сериозна инвестиция от сериозна фирма?.усвояват бюджетни и европейски за държавни поръчки няколстотин семейства с къщи и деца из чужбина..вие къде бяхте докато ви крадяха??..вируса ще промени света...ще ни върне в реалният..е ще си платим разбира се..някои с живота с
274
3
 
3
 
! Отговори
БСП олигарсите преди 4 години
Браво, наш човек. Много добре защитаваш нашите интереси. Майн,ата им, нека *** плебеите, за нас печалбата е важна.
273
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнес има от едва 150 години по нашите земи. Преди това не е имало.
272
10
 
15
 
! Отговори
Радев-жалък преди 4 години
Генерал на изтребител МИГНа Решетников ибрикСлед всяко радиомълчание ВЕТОСрещу единадесет хилядарки нето
271
6
 
3
 
! Отговори
упс преди 4 години
До ПРОСВЕТЕНо, Просветений, какво правиш у вас пред компютъра, а не си на предните линии дето се борят с вируса и бъдещите последствия от него?Отивай, О, Просветений в Мин. съвет и дай акъл на Непросветенийте.Всички усещаме Твоята болка и огромният капацитет, който Ти можеш да разгърнеш, когато не си пред клавиатурата, О, Просветений.Ей тва мислене ни съсипва като нация: Аз не знам как е, ама и така не е. Нали така, О, Просветений?
270
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме от г-н Нулевият президент да открие трети вид корона вирус.Г-н Президент, не се мъчете да говорите, вече никой не Ви бръсне за сливa, дори и да сте безкрайно прав.
269
5
 
9
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
То не стига че почти няма икономика,а те искат напълно да съсипят и малкото останало производство със техните НЕКАДЪРНИ РЕШЕНИЯ!!!!!Хората имат заеми и живеят на ръба,а помощ от никъде!!!!!Къде е Държавата(ТЕРИТОРИЯТА)???Още хора ще продължават да емигрират,ако продължават да управляват "индивиди" без необходимият КАПАЦИТЕТ,МОРАЛ И СЪВЕСТ........
268
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче ви бърка в здравето президента .Така ще бъде -квичете суджуци,вижда ви се края.Още един мандат генерален!От сърце!...Разни чук-майстори със средно килийно коментират пилота ас Радев-му-ха-ха
267
3
 
10
 
! Отговори
Гуемо умно нещо преди 4 години
Казал пРезидентинът!Заслужи си 11 хилки на месец напраУОстава и Деса да нашите нещо фъф Фейса и да изкара и тя 4 хилки