Коронавирусът на Балканите: Какво е положението?

В региона случаите все още са около 400
17 мар 2020 19:03, Нели Христова
33
Коронавирусът на Балканите: Какво е положението?
Снимка: БГНЕС

Докато повечето държави в Централна Европа вече регистрираха по повече от 1000 случая на заразени от коронавирус в страните си, положението на Балканите остава сравнително спокойно. В региона общо има около 400 души, заболели от COVID-19. Смъртните случаи са 3 - един в Албания и два в България. Въпреки това, всички държави в региона са обявили висок риск от епидемия. Някои дори, като родината ни и Сърбия, обявиха извънредно положение.

Преди един ден Сърбия обяви извънредно положение, а президентът Александър Вучич помоли своя "приятел и брат" Си Дзипин за помощ. 65 са положителните проби в страната от 335 тествани за вируса. Страната обмисля и да въведе пълна забрана на възрастните да напускат домовете си.

В Босна днес бе открит още един нов случай на заразен с COVID-19. Така общият брой на болните там е 25. 20 от тях са в контролираната от Сърбия - Република Сръбска, а 5 са в Босна и Херцеговина. Здравните власти съобщават и за двама излекувани.

Улиците в столицата Сараево се изпразниха, а от магазините липсва само едно - чесънът.

Черна гора получи дарения от Китай - два респиратора и медицински пособия, като маски и защитни костюми, въпреки че в страната няма регистрирани случаи на COVID-19. 1068 души са под наблюдение и са проведени 88 теста за коронавирус. 

В Хърватия случаите са 62, но и там хората не спазват карантината си. Подадени са 533 сигнала, а 93 души са били глобени за това, че са напуснали домовете си, въпреки че носят риск от зараза. Четирима са излекувани. Властите в страната обявиха, че скоро ще затворят границата си със Словения, където има 253 потвърдени случая.

В страната също така се появиха и малко по-различни маски - такива, които да си отиват с булченски рокли.

Границите на Северна Македония, както и летищата й, вече са затворени за жители на чужди държави. Там болните вече са 23, след като пет нови случая бяха обявени снощи.

В Румъния болните са 168. Страната също е в извънредно положение, въпреки че сериозни мерки срещу ограничаването на струпването на хора не са взети. А очевидно не са и нужни - улиците на столицата Букурещ са напълно празни. Струпвания пред аптеки и магазини засега няма.

В Косово, медиците се ядосаха на управляващите, които се отбиха на посещение в болниците. Страната все още няма специални съоръжения, в които да поставя хората под карантина. Днес там пристигна автобус от Верона, Италия, но всички в него бяха изпратени у дома. В страната от близо 270 теста, 16 са положителни.

Говорителят на болницата в Джаковица помоли да се спазват извънредните мерки. В пост във Facebook от лечебното заведение заявиха: "Имаме нужда от маски, защитни костюми и дезинфектант. Не от празните ви посещения."

Албания въвежда вечерен час - всеки, който е на улицата след 18 ч. ще бъде глобяван с 167 евро, а ако са с кола, книжката им ще бъде отнемана за 3 месеца. Заразените в страната са 55, като 1 е починал.

Съседката ни Гърция поставя всеки, влязал в страната от чужбина, под двуседмична карантина. Всички ресторанти и барове са затворени, като работят само супермаркети, аптеки, банки и бензиностанции. Там потвърдените случаи са 331.

29 нови положителни проби бяха открити в Турция. С тях, броят на заразените в страната скочи рязко на 47 души.  Новите случаи са свързани с други държави, като се предвижда затваряне на границите.

В страната всички кафенета, фитнес зали, театри, кина, спектакли, концертни зали, сватбени зали, музикални зали, бирарии, таверни, заведения за пушене на наргиле, интернет кафенета, всички видове игрални центрове, увеселителни паркове, басейни, турски бани, сауни и барове вече не работят. Търговските центрове обаче не са затворени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС отново мека китка. Никой не помага на Италия и Испания. За какъв съюз говорим?Поредна срамна страница само за няколко години. Китай който няма общо с Европа помага на Италия и не само... Турция помогна на България.... Алооо къде сте ве Германци, Французи, Англичани.... Ставате все по смешни всяка година.
25
2
 
2
 
! Отговори
до зеленск преди 4 години
1-ЗАЩО ТОЛКОВА БЪЛГАРИ РАБОТЯТ АНГАРИЯ--ИЗВЪН ДЪРЖАВАТА 2 СУМАТА КОЯТО ИЗПРАЩАТ Е--1 200 000 000 Э------------Защото Другарите от БКП подписаха и утвърдиха американския "План Ран" за Бг!Бяха закрити водещи сектори в Бг-та промшленост и икономика!Водещи световни технологии като Роботостроене и Завода за запаметяващи устройства в Ст.Загора.Бяха закрити много международни позари на които изнасяхме продукция, познай кой зае нашето място?Аз помня 90-те години, 2002г. емигрирах!
24
3
 
0
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
До до анонимен1-ЗАЩО ТОЛКОВА БЪЛГАРИ РАБОТЯТ АНГАРИЯ--ИЗВЪН ДЪРЖАВАТА 2 СУМАТА КОЯТО ИЗПРАЩАТ Е--1 200 000 000 Э
23
0
 
7
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
А ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЙ ЛИКВИДИРА ЦЯЛОТО ПРОМИШЛЕНО ПРОИЗВОДСТВО НАУКА И МЕДИЦИНА В БЪЛГАРИЯ????------------------Да!!!!!!!!!!!!Другарите Луканов и Лилов от БКП!!!!Другаря Луканов лично подписа и утвърди "Планън Ран" за Бг!!!Други Въпроси???
22
1
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А за Русия защо не пишат как е положението? На една граница е. Има и руснаци дето живеят на морето у нас. Путин разработва ли и той ваксина? Ако намери да прати и на България.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че са мноооого под тия прословути измислени 2000000 иначе сега щяха да се връщат повече ......
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е верно,само в Гърция са почти 400,България повече от 80,смъртни случаи известни досега само в Гърция и България 7.Турция до сутринта 47 и т.н.
19
3
 
14
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
До Знаеш ли, че около 2 Милиона българи живеят и работят в този ЕС и благодарение на това ръстът на безработица у нас НЕ е толкова висок! Знаеш ли, че благодарение на икономическите имигранти, Всяка Година в Бг влизат над 300 милиона Евро А ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЙ ЛИКВИДИРА ЦЯЛОТО ПРОМИШЛЕНО ПРОИЗВОДСТВО НАУКА И МЕДИЦИНА В БЪЛГАРИЯ????Превърнаха ни в колония, унищожиха производството и медицината у нас и ни оставиха само като дестинация за евтин туризъм и умишлено беден източник на черноработници!
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Тоя е русофилски ***.Не му се обяснявай.
17
6
 
9
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
ЕС е едно нодоносче!-----------------------Без ЕС Бг щеше да е по-зле и от Албания, бе, Кст!Знаеш ли, че около 2 Милиона българи живеят и работят в този ЕС и благодарение на това ръстът на безработица у нас НЕ е толкова висок!Знаеш ли, че благодарение на икономическите имигранти, Всяка Година в Бг влизат над 300 милиона Евро които българите работещи в чужбина изпращат в Бг???
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Билетчетата на Божков са малко твърди, ама при зор стават.
15
3
 
12
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Турция предостави медицински маски и екипи на Иран. Като бройка са по малко от доставените за България. Иран е над 80 милиона. На призива на Италия за помощ са откликнали единствено Китай и Куба. От Ес нищо.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Повечето от държавите за които се споменава в статията нямат общо с ЕС.Ама на *** русофилски *** за това им плащат - това пеят.
13
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е едно нодоносче!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малииииии........, бах таз Балканскъ "КУРона", мъ многу яка, ве!!!!
11
2
 
7
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
В Турция един карантиниран "хаджия" посетил Umre беше приспан с полицейска палка след като се е опитал да избяга от сградата в която са настанили всички пристигнали оттам. Улиците се мият със ***, разположени са автомати пръскащи с дезинфектанти на повече места. Ремонтирани са счупените от наркомани и безотговорни младежи апарати за дезинфекция.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия на лов за гарги ли са тръгнали. Ако станат дедите ни които са се били с дедите им ше фърлат пушките и ше бегат като ку, чки от кар.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия автомати военните дебнат по улиците и само някой да кихне веднага го разстрелват на място.
8
11
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Такааа, Италия, Сърбия, Търция търсят помощ от Китай, а Тиквоний все още се надява на Брюксел, МВФ и дедо господ !
7
3
 
4
 
! Отговори
Веско Маринов преди 4 години
Аурата на вожда ни пазииииии... Ихуууу! Опаа! Ибрееее!