Митове, лъжи и заговорнически теории за коронавируса

Как да се предпазим от фалшивите новини и лъжливите обещания?
17 мар 2020 22:05, Елка Василева
136
Митове, лъжи и заговорнически теории за коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Как да се защитим от коронавирус? Социалните мрежи преливат от съвети на експерти, чиято информация винаги е "от първа ръка". Всички те завършват с призива: "Прочети и предай нататък!". Знаем ли кой ги изпраща?

Митовете, лъжите и заговорническите теории за коронавируса се разпространяват по-бързо дори от самия вирус, пише Дойче веле.

Ислямски духовници в Тунис и Египет твърдят например, че епидемията е божие наказание, наложено на Китай заради преследванията срещу уйгурите.

Още по темата

В Ирак от един политически коментатор тръгна легендата, че коронавирусът всъщност е американско-еврейски заговор с цел радикално да се намали световното население. Въпросният коментатор се позовава на книга на Дийн Кунц, който още през 1981 година бил предсказал появата на вируса.

В романа си „Очите на мрака", публикуван под псевдонима Лей Никълс, Кунц наистина фантазира за смъртоносен вирус на име „Ухан-400". Но освен съвпадението с името на китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията, литературният сюжет е твърде далеч от сегашната реалност. Защото в романа вирусът убива всички заразени и то много бързо, докато в действителност смъртността сред заболелите от COVID-19 възлиза само на 1 до 2 процента. Иракският коментатор твърди в пряк текст, че отговорност за епидемията носи някакво „ционистко лоби" и по-специално еврейската фамилия Ротшилд.

Хора в сянка, които управлявали света

Това е една от популярните теории на заговора, според които в света действат някакви могъщи сенчести фактори, които управляват цялата политика и са готови да използват дори биологични оръжия като коронавируса, за да постигнат целите си.

В Русия и в Иран също се разпространява слухът, че епидемията всъщност е американска атака с биологично оръжие.

В самите САЩ пък антиваксърите и други привърженици на конспиративните теории хвърлят вината върху Бил Гейтс и демократите.

Особено в социалните мрежи хората масово се доверяват на твърдения и съвети „от първа ръка", на новини от типа „една жена каза". Много потребители са склонни да вярват, че правителството, властите или някакви невидими сили заблуждават обикновените хора, укриват „истината" и ги манипулират с определени политически или икономически цели. Тъкмо поради това „автентичните информации", които идват от потребители и са встрани от новинарския мейнстрийм или от официалните съобщения, се радват на голяма - и много опасна - популярност.

Освен слуховете и лъжите масово се разпространяват и фалшиви обещания за бързо справяне с болестта COVID-19. Лично президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че скоро ще има ваксина срещу вируса - твърдение, което единодушно се опровергава както от Световната здравна организация (СЗО), така и от мнозинството сериозни експерти.

Всъщност в момента никой не може да предскаже кога ще има ваксина. Затова СЗО призовава политиците да имат съзнание за отговорността си. Сумия Сваминатан от СЗО подчертава, че е особено важно „изявленията на политиците да се опират върху научни познания". Чрез фалшиви новини и „алтернативни факти" може да се прави политика и да се въздейства върху общественото мнение, но не и да се спре разпространяването на вируса.

Страхът от вируса често се „осребрява" от шарлатани

Би Би Си информира за нигерийски духовник, който „лекува" заболяването с някаква специална супа, а в социалните мрежи често се препоръчва „чеснова терапия" на COVID-19.

В Индия пък един активист от редиците на хинду-националистите препоръчва лечение с кравешка урина и изпражнения.

Сред „рецептите" срещу коронавируса са още и консумацията на кокаин или третирането с детска урина.

СЗО непрекъснато предупреждава да не се доверяваме на подобни шарлатани, които подклаждат необосновани надежди, водени от религиозен фанатизъм, от политически мотиви или пък от чисто финансовите си интереси. Защото страхът от вируса често се „осребрява", а бизнесът около коронавируса процъфтява в интернет.

Само за няколко седмици на пазара се появиха какви ли не книги със съвети как да се предпазим от вируса, но и с главозамайващи теории за „тайните лостове" на епидемията. Концернът „Амазон" съобщи в края на февруари, че е отстранил от виртуалните си лавици десетки хиляди продукти, които обещават съмнителна помощ или пък се предлагат на завишени спекулативни цени.

Лъжата за препарата Ибупрофен

Преди дни в приложението WhatsApp се появи съобщение от някаква жена, която изрично моли новината да се разпространява от всички, които я прочетат. Въпросната жена била разговаряла по телефона с нейна приятелка, работеща в Университетската клиника на Виена. Там били направили „някои лабораторни проучвания" и установили защо коронавирусът толкова силно се е разпространил в Италия. Това се дължало на даването на препарата Ибупрофен.

От виенската Университетска клиника незабавно опровергаха тези твърдения, заявявайки, че никакви проучвания по този въпрос не са били правени там, но измислицата упорито продължава да се върти из социалните мрежи, напук на всякакви опровержения и научни аргументи.

Как да се предпазим от фалшивите новини и лъжливите обещания? Експертите дават три практически съвета: информационна хигиена, дисциплиниране на собствените мисли и анализ на собствените емоции.

„Информационна хигиена" означава да се подбират и проверяват източниците на информация. Под „умствена дисциплина" се разбира критичното мислене, умението да се виждат исторически аналогии, които предпазват от неправилни изводи. Колкото до емоциите: очевидно е, че страхът може да размъти реалистичната оценка, а изпадналият в паника човек лесно се поддава на манипулации и на внушения за някакъв невидим враг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: митовелъжикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
19
 
! Отговори
gyt преди 4 години
Фактите винаги са били, че правителствата пускат най-много фалшиви новини. Само дето когато има много фалшиви новини, човек някак се ориентира. Но ако има малко добре поднесени от правителствата, хората им вярват. Така правителствата искат само те да издават фашиви новини.
70
9
 
18
 
! Отговори
и на последния овчар преди 4 години
му е ясно че евреиския заговор е ФАКТ а не теория !!!тази карантина която ни разиграват има за цел да разори ВСИЧКИ компании за да могат евреиските банки да ги изкупятпред очите ни става невиждана в изторията на човечеството "пререстройка" ако евреите успеят света ще се управлява от 0.1% евреиски елит който ще притежава 99.9% от собствеността и благата а ние 99.9% гоими ще будем безправни роби ето това става сега пред очите ви !!!!
69
8
 
15
 
! Отговори
и на последния овчар преди 4 години
аз лично съм прекарал седмици да следя веригата на собсвенност на т.н. акционери на Федералния Резервслед около 50-тина флип-флопа всички собственици на акции от Федералния Резерв сигат до Вангуард Инветмент (Vanguard funds), частен (което означава че трябва да те поканят за да участваш) инвестиционен фондКой е собсвеник на този фонд и кой са членовете е пълна тайнатова което впечатлява е че този фонд има устажен капитал от 3.7 ТРИЛИАДРА ... да не съм се объркал ТРИЛИАРДА долара !!!!
68
6
 
19
 
! Отговори
и на последния овчар преди 4 години
му е ясно че света се управлява от "независимите" т.е. надзаконови т.н. Централни Банки,които още от 1943 (след Бретан Уудс) са на пряко подчинение на Федералния Резерв, който от своя страна е 100% частна банка собственност на евреиския клан РотшилдБил Геитс, Елон Мъск, Зукербърг и пр. и пр. - все евреи спонсорирани от Уол Стрийтските ервеиски банки като Голдман Сакс, ЖП Морган и пр. няма банка която да не е собсвенност и да не се управлява от евреите,т.е. от световния юдо-масоснки лихварс
67
3
 
2
 
! Отговори
rewr преди 4 години
Какви глупости им идват само в главите на хората, Ротшилд, не, те са филантропи.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Bergamo (Lombardy region) has run out of intensive care beds"-------В Бергамо / регион Ломбардия / вече няма свободни легла в интензивното ПС - Става дума за един от най-богатите градове в Италия , с най-модерно здравеопазване . А ако у нас се появи някакво по-голямо огнище извън София ....
65
0
 
8
 
! Отговори
дам преди 4 години
Германия са отличници засега - 9 367 болни , само 26 починали Дано вървят в тази насока, при тях почти всички случи все още са " отворени" , ама успокоително е ,ч е имат само 2-*** критични
64
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 4 години
До Анонимен 74 Кажи Гошевото Защото според теб в Компанията произвеждаща Ибупрофен и производните му , няма нито лекари , нито учени , нито правят изследвания и т.н ти четеш ли въобще , дал съм за пример изказването на френския министър и на компанията , две противоположни - едното не е вярно така , че - не знам , кой е тъпия , пак се излагаш , Стига вече , смеят ти с е
63
1
 
4
 
! Отговори
12345 преди 4 години
До всеки има право 71 Мисля ,ч е ако станем като Италия по брой на заблелите , смисъл да скочат рязко , дори и 5 000 да са при нас , смъртните случаи ще са много нямаме болници , лекари , персонал , достатъчно апаратура има много пустеещи бивши казарми , и да бъдат преправени в болници , остава липсата на хора .....Така че , дано ни подмине голяма епидемия
62
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
До Анонимен 70 За Русия - 114 заболели , 8 излекувани - това са данните
61
4
 
2
 
! Отговори
амиии преди 4 години
До пияница мистик 68Ами , да му мисли френският министър на здравеопазването . В прав текст каза , че ибупрофен и кортизон могат да влошат състоянието на болни с Ковид -19. Производителят на Ибупрофен , в прав текст заяви ,че няма такива данни / не че ще каже нещо друго :)))/ . А не може и двамата да са прави
60
2
 
6
 
! Отговори
всеки има право преди 4 години
на мнение - аз вярвам на числата от Италия, не вярвам на числата от Китай - смятам, че както от Ноември до Януари - почти 2 чесеца крика за чумата и арестуваха лекарите, които се опитваха да кажат на Света, така и в последствие числата, които дадоха на Света са пълна Комунистическа лъча в съветски чернобилски стил. Истината едва ли някога ще я знаем, така че да си глидаме клетото положение в Европа и да се молим, да не изпандем в ситуацията на Братятя си в Италия.
59
5
 
5
 
! Отговори
също така преди 4 години
До 65 Просто Китай са може би единствената държава в света , която за десет-15 дни може да впрегне десет хиляди човека , техника и да построи няколко временни болници с хиляди легла . А изобщо не се влияя от това кой с каква форма на управление е . Ще се радвам и САЩ /ако се стигне до голяма епидемия / и Италия и останалите държави да успеят да се справят с болестта при минимум жертви
58
1
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
"Който разпространява невярна информация за заразителна болест ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба. Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието скача на 5 години, а глобата - на до 50 000 лв. ''Дрогаре, внимавайте какви ги плещите, че вижте Гешев какво казва....
57
2
 
3
 
! Отговори
амиии преди 4 години
До 65 Възможно е - като не достигат легла , лекари , мед.сестри , апаратура в Италия Не помня къде го четох , препоръката към лекарите в Италия е - над 80 години биват отписвани пациентите , после се степенуват кой има най-голяма вероятност да оживее и така . Просто Китай има едно предимство 1.3 млрд население , 2/3 от болните са в Хъбей и околностите му и така успяха да изпратят десетки хиляди лекари от останалата част на Китай , отделно доброволци .
56
4
 
5
 
! Отговори
до 63 преди 4 години
верно ли, викаш 2-рата медицинска система в Света (според рейтинга на СЗО) тази на Италия и то в най-богатият регион на Италия, вече има Умреле почти колкото в цял Китай, с медицинска система на 154 място в същият рейтинг на СЗО. Освен това 60 милионна държава вече има жертви колкото 1500 Милионна държава и Числата на Китай ти изглеждат правдоподобни? А защо Китай Лъже - Ами защото Комунистите трябва да Създават Имиджа, че са Велики - иначе нямат легитимност!
55
0
 
3
 
! Отговори
аха преди 4 години
До 62 така е по принцип , температурата е защитен механизъм на организма за борба с инфекциите . Където съм попадал на инфо , ако човек може да изтрайва и няма някавки заболявания , които могат да се усложнят при висока температура , да я държи до 38.5-39 . Ама стане ли над 39 поне на мен ми е трудно да я свалям
54
6
 
2
 
! Отговори
амиии преди 4 години
До 60 Не виждам причина Китай да не оповестява реалните данни
53
1
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 4 години
не знам къде ги четеш тези неща, но моето разбиране е, че не трябва да си сваляш температурата с лекарства, защото високата ти температура помага на имунната ти система да се бори с вируса, ако използваш лекарства и изкустве си свалиш температурата, вируса взима превес.
52
2
 
1
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Едните казват , не пийте Ибупрофен и производните му , други - не взимайте парацетамол и производните му , ииииии накрая хората ошашавени какво да взимат . В момента всяка настинка е заподозрян коронавирус Не че , тези лекарства ще излекуват настинките или грипа , или коронавируса . Поне няма да ви болят кокалите много :)))повечко търпени и това е , а при влошаване - или джипи или 112