Пикът на COVID-19 ще е в началото на май, краят на епидемията - на юни

Все още сме в началото на масовото разпространението на вируса
108
Пикът на COVID-19 ще е в началото на май, краят на епидемията  - на юни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на май ще бъде пикът на коронавирус, а в края на май, първите дни на юни епидемията ще приключи. Тази смела прогноза направи проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология" пред БНР.

Още по темата

"Желателно е възрастните да ограничават срещите с други хора, докато не е достигнал пикът на епидемията. Всяка епидемия си има своя крива, ние сме още в началото и вървим нагоре по стръмната част", коментира тя.

Когато започне да намалява броят на заразените и няма новооткрити случаи, може да се каже, че епидемията е преминала.

Необходима е пълна дисциплина от страна на всички.

Съществуват тестове, които могат да определят кои лица са преодолели заразата от вируса, без да развият симптоматика.

Професор Аргирова заяви, че не трябва масово хората да си правят изследвания.

"Би могло хората да потърсят такъв тест, ако са прекарали в месеците от Нова година досега нещо подобно на грип, съвсем леко, което бързо е отминало и за което те смятат, че е било просто настинка. Тогава може да се потърси дали не е било контакт с вируса, в такъв смисъл", изтъкна тя.

Проф. Аргирова изрази известна критичност относно по-слабите мерки във Великобритания, целящи изграждането на колективен имунитет по естествен път.

Според нея колективният имунитет е нещо, което се създава, когато става въпрос за заразни болести, срещу които има ваксина.

"В тази история съзирам, че те искат да създадат по естествен път имунитет към Covid-19, но по пътя на създаване на този имунитет по естествен път, много хора ще пострадат", смята тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: епидемиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Кина преди 4 години
Апел: идвай бе Коронка, по-бързо, чаткай си из БГ-то, начаткай се и мирясай най-сетне ! Че аабитюрентите чакат, бракосъчитания се планират, курортите ни ще фалират, ако ти се моткаш и бързичко не се разпишеш и от България отпишеш !
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да си стоя вкъщи и 3 месеца, ама нали до магазина трябва да отида за храна. Вода си наливам през ноща, на 1 минита с кола ми е.
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз пък съм уверен, че тази пуста епидемия ще завърши навръх Великден, когато седнем пред зелените салати и около тавата с печено агнешко! Амин!
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази ще да говори за сценарии без никакви мерки, но при карантина ще отмине пика много по-бързо. Ама нали даването на прогнози е безплатно и жената си иска нейните 5 мин. слава
87
1
 
3
 
! Отговори
От подобни преди 4 години
"Професорки" никой няма нужда
86
0
 
0
 
! Отговори
Имунизиран преди 4 години
До Анонимен Аз го изкарах на крака в началото на януари!
85
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 81, е как как - поръчан е идеално как! Избива възрастните хора да не товарят пенсионни, здравни системи, оставя младите да бачкат и между другото ,в ужаса, се прокарват закони и ограничават свободи.
84
3
 
7
 
! Отговори
Тошо 2 преди 4 години
Спрете да си правите селфита с маски, а ги дарете! Българските здравни работници не вземат големи заплати и не могат да си позволят скъпите маски. И понеже ще се появи умник който да каже нещо за търсене и предлагане - търсенето на лекари разко се повиши последните седмици, хайде сега извади от джоба 1 милион за лечение, ако искаш. На никой не му пука дали ще ръкопляскате от балкона, когато всеки ден е кошмарен! В Хипократовата клетва не пише, че хората трябва да умират за вас голи и боси.
83
1
 
19
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Моля, презапасилите се с маски и санитарни материали да ги дарят в най-близката болница, хората там нямат с какво да се пазят, политиците лъжат в медиите. Хиляди пъти ви информираха, че маските са необходими най-вече на пряко работещите с болни, които ще се увеличават! Освен ако сте болни, за да не разпръсквате болестта, иначе не са ви нужни маските! Вие вече сте изолирани вкъщи, болни или здрави все тая, под карантина сте, но хората работят в риск!
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България до средата на април, а за другите страни забравих да питам :)
81
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грипът е минал, познавам няколко човека, които са го карали през януари, същите симптоми. Миналата година и аз карах абсолютно същия. Цялата патаклама не е за вируса, а просто подготвят някаква мобилизация. Може би война с руснаците.
80
7
 
6
 
! Отговори
до65 преди 4 години
Не се шашкай,това е вируса на "МИСИРКИТЕ",както ги нарече Вожда Винету!По улиците се срещат зомбита с маски и носещи пакети с тоалетна хартия!Ама първо трябва да се яде за да се ползва.
79
4
 
19
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
За да се изказват такива твърдения, трябва да имаме истинска статистика. Сега имаме една малка извадка (под 500) на проверени хора. Това не е достатъчно да покаже цялостната картина на заразените. Трябва да се направят десетки хилади тестове, за да можем да кажем истинската картина на заразяване. Хвалепствията на Борисов, които вече се появиха - колко сме добри, как се справяме, ще ни изядат главите. Т.к. нямаме идея колко голяма е реалната криза.От желание да блесни Борисов ще ни разкаже играта
78
2
 
13
 
! Отговори
65 преди 4 години
Ава аз нещо се обърквам вече.Как този грип някои ще са го карали на крак около Нова Година?Оттогава една баба да не е останала. 90%От децата бяха при тях,а родителите по света.Как така за едни е смърт ,да други лека кихавиц а.
77
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колективен имунитет ахааа затова англичани подпалиха Банско
76
0
 
3
 
! Отговори
да,ама не преди 4 години
според анализатори до 1-ви май спират цирка в китай и би трябвало да започне война в мала азияще се чуе
75
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно това е проблема, повечето хора го разнасят две седмици преди да имат симптоми, ако въобще имат. Заради това ако не се вземат мерки, ще се зарази от 60 до 80 процента от населението, а от 1 до 3 процента ще умрат. Което за България прави между 50 и 100 хиляди човека. Ще умрат в рамките на два три месеца. Или не ви пука за другите, вие сте "млади" ? Само да ви светна, че вирусът мутира и в Италия вече приемат и "млади" в тежко състояние. И умират по 200 човека на ден
74
3
 
17
 
! Отговори
г-жа Емилова преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Що бръщолевиш глупости, бе, вируса убива И млади и здрави хора! Друга песен ще запеете, като почука и на вашата врата!
73
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимени как убива като 80% не са усетили,че са заразениа други 15 % имат краткотрайно заболяванеи излизат здрави ?
72
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЮНИ,но през коя година.