Трябва ли да носим ръкавици за еднократна употреба срещу вируса?

Все по-често хората ги носят
17 мар 2020 10:33, Михаела Лазарова
28
Трябва ли да носим ръкавици за еднократна употреба срещу вируса?
Снимка: Istock

Бързото и безкомпромисно разпространение на новия коронавирус COVID-19 по целия свят и у нас накара хората да правят неща, които не биха правили преди появата на тази нова, опасна и непозната зараза. Стоки от първа необходимост бяха изкупени от магазинната мрежа, сред които първи изчезнаха предпазните маски за лице и гел дезинфектантите за ръце, с които ръцете се дезинфекцират при липса на възможност да се измият с вода и сапун.

Все по-често обаче хората носят и еднократни ръкавици, за да намалят риска от зараза при докосване на замърсени и недезинфекцирани повърхности.

Помагат ли наистина ръкавиците в предпазването от зараза?

Преди това нека припомним, че здравните власти, лекарите и специалистите от Националния кризисен щаб, както и Световната здравна организация са единодушни, че коронавирусът се предава най-лесно от човек на човек по въздушно-капков път – при кашляне, кихане, дори говорене на прекалено близко разстояние по-малко от метър и половина.

Чрез кашлица и кихане вирусните частици се разпръсват от вирусоносителя или болния по околните повърхности, като могат да се задържат върху тях за известен период от време. Докосването на замърсените повърхности и пипането на лицето, носа, очите след това също може да предизвика инфектиране. Ето защо ако ръцете не се измиват преди докосването на лицето по какъвто и да е повод, включително хранене и пиене, може да доведе до заразяване.

Ето защо някои хора предпочитат да носят ръкавици, за да се предпазят от инфекцията.

Но наистина ли това предпазва?

Към момента здравните власти и специалистите не са постановявали такава препоръка населението да носи предпазни еднократни ръкавици с цел ограничаване на заразата.

Без значение дали носите ръкавици или не, докосването на заразени повърхности и последващо докосване на лицето носи абсолютно същия риск, като докосването без ръкавици.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: заразабактерииCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Имик преди 4 години
"някой да каже поне името на дезинфектант !!!"Ще ти кажа евтин и ефикасен - NaClO. Натриев хипохлорит. Можеш да си го забъркаш и сам вкъщи. Евтино. Вече казах прекалено много - съставките които трябва да си купиш от магазина, за да го забъркаш отгатни сам. Не повече от 3 лева са.Продукта го разреждаш от 3% до 5% концентрация, че да не стане сакатлък
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой да каже поне името на дезинфектант !!!
20
0
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
Трябва ли да носим ръкавици за еднократна употреба срещу вируса?И С МАЛКА ПОПРАВКА :КОГАТО СЕ ДЕЗИНФИКЦИРАТ И НЕ СА ПРОБИТИ СТАВАТ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБАКАТО СЛОЖИШ ДВА ЧИФТА НАПРАВО СИ СТАВАТ НЕ АМИ СТОЙ ТА ГЛЕДАЙ
19
0
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
докосването на заразени повърхности и последващо докосване на лицето носи абсолютно същия риск, като докосването без ръкавици.Е ТООО АКО БЛИЖЕШ ВСИЧКО КОЕТО ВИДИШ Е ЛОГИЧНО ДА НЕ СЕ ПРЕДПАЗИШОЩЕ ПО ЛОГИЧНО Е КОГАТО ИМАШ РЪКАВИЦИ ДА НЕ СИ ЦАПАШ РЪЦЕТЕ.... ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ НЕ ПРЕЧАТ
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13"Несвриозен грип е"! В Италия смъртността гони 10%, защото не го взеха на сериозно.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СПРЕТЕ, ДА СЕ ПОДИГРАВСТЕ НА ХОРА С РЕСЧИРСТОРНО МАСКО, ДИВАЦО С ДИВАЦИТВ ВИ!Вчера едни само дето, не се сбихмеа, като пазарува с маска! Шибеци! Имам дете болно от бронхопневмония! Ония ми се подиграват, кифат и един тръгна да ме пипа! Ще ходя с оръжие вече! От 20 дена сме се шашнали, защото лекаря каза, че може да е фатално. Милото седи като затворник в една стая, а аз чистя всичко с дезинфектанти, като му го давам. Не съм си прегръщам детето 20 дена и чакам, за тест за Covid19...
16
0
 
20
 
! Отговори
някой преди 4 години
до коментар 3Ръкавиците предпазват касиерите, а не купувачите.Няма как да си сменят ръкавиците след всеки обслужен клиент, след като са пипали покупките, след дадените парички и след това рестото.Опаковката на закупените стоки вече е опипана достатъчно и по такъв начин никак не е сигурно, че не се е лепнал вирус.Изваждайки покупките от торбата в къщи, пак пипаме с ръце, които преди това трябва да са измити, както и след опразване на торбата с покупките - също.
15
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Covid-19 не се разпространява чрез кихане, авторката Михаела да вземе да се светне малко и да не пише наизуст. Днес.бг не е отговорна медия! Михаела, щом цитираш Световната Здравна Организация, вземи им отвори сайта поне да си сравниш глупостите. Само заблуждаваш хората!!!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Към момента здравните власти и специалистите не са постановявали такава препоръка населението да носи предпазни еднократни ръкавици с цел ограничаване на заразата."СЗО е дало препоръка да носят маски само болните от вируса. Истерия, здравите изкупиха маските. СЗО не е давало препоръка за ръкавици. Очакваме следващата истерия.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има смисъл да се носят но с тях също не трябва да се пипа лицето. Идеята е да се предпазят ръцете и после като ги свали човек ръцете да не са заразени.
12
1
 
30
 
! Отговори
ръкавици или без преди 4 години
Не мислете, че когато продавача/ката в магазина е с ръкавици, това ви предпазва от нещо. По скоро си ги е сложил за да си пази ръцете.Колко такива има, стоят с ръкавици зад щанда, първо ти направият сандвича или ти сипят порцията с ръкавиците, после ти вземат парите със същите ръкавици, върнат ти рестото, а след това подхванат метене под щанда и бърсане с *** пак с ъс същите ръкавици.Но са с ръкавици де
11
1
 
10
 
! Отговори
сара преди 4 години
Направо написани глупости - не нося ръкавици, за да си пипам лицето с тях. Нося ги с пълното съзнание да не правя точно това и да не се притеснявам, че и миенето не би било достатъчно.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 10Така е човече, както казваш.Обаче като вземеш предвид и извънредната обстановка поради този "сезонен грип" както го наричаш, безработицата и глада ще се умножат няколко пъти, да знаеш!Вече се говори за фалити на компании. Говори се за служители да излизат в неплатени отпуски - докога не се знае.Все още се говори. Дано се разминем само с приказките.Авиокомпании вече искат да им се изплащат помощи - почти всички самолети по света са приземени, знаеш ли колко глад ще струва това?
9
9
 
8
 
! Отговори
Санитарь преди 4 години
Не аз ги нося само когато трябва да бъркам отзад на хората.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: ЕЛИ/2/Както казаха Рачков и Зуека в снощното шоу "Като две капки вода", един като кихне, трима се нac_paт!Затова има нужда от повече тоалетна хартия!
7
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ли да са такива овце?По-страшно от някъв сезонен грип е безработицата и глада!!!!Отровена храна, въздух, стрес, данъци, мръсотия. Побъркаха хората. Сега искат да го затворят по домовете и да не общуват с никого.Защото може би ще го зараз??От какво ,бе, до вчера ядохте и пихте кафета в мол а. Побъркали сте се. Взимайте си лекарствата.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма голяма файда от ръкавици, особено когато такива като "чиновник" не знаят как се свалят след употреба.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще дам пример. В индустриална зона на София, където ми е офиса, има много заведения "капанчета", или тенекиени бараки, където продават скара, бира, салати и прочие.От години не ходя там, защото имам чувствителен стомах, и откакто редовно започнах да получавам болки в стомаха и други стомашни проблеми си нося само храна от къщи.Изпаднах в потрес, когато едно лято видях кученце да облизва празните съдове на хората по масите.Е, и сега както някой уточни, и с ръкавици да те обслужват все тая.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червени панделки не, но тези които са под карантирна да носят алена буква "К".
3
0
 
24
 
! Отговори
ЕЛИ/2/ преди 4 години
До Чиновник/// Така и не разбрах,защо се купува тоалетна хартия в такива космически обеми.Разстройство ли се получава