Да си задържим дъха за 10 сек, да пием вода – развенчаните митове за COVID-19

Голяма част от твърденията в социалните мрежи са неверни
18 мар 2020 21:27, Нели Христова
37
Да си задържим дъха за 10 сек, да пием вода – развенчаните митове за COVID-19
Снимка: БГНЕС

Хората все още трудно научават, че не всичко, което пише в социалните мрежи, е истина. Из Facebook и Twitter по цял свят започна да се разпространява информацията, че можеш сам да провериш дали си болен от коронавирус. Тестът е прост - просто задържаш дъха си за 10 секунди и ако не се закашляш, значи COVID-19 не е започнало да унищожава белите ти дробове.

Този тест обаче е абсолютно неефективен. Първоначално откритието бе приписано на Университета "Станфорд". Учебното заведение използва Twitter за да оповести, че няма нищо общо с него, което може да се окаже и опасно, тъй като дава фалшиво спокойствие на хора, които може би са болни от COVID-19.

Но какви други митове циркулират из интернет и вярни ли са те? Пред CNN отговаря доктор Робърт Атмар, специалист по инфекциозни болести.

Много хора твърдят, че не просто трябва да пием повече вода, но и трябва да пием топла вода на всеки 15 минути, за да убием вируса докато е още в гърлото ни. Доктор Атмар е категоричен, че няма респираторен вирус, който да е доказал, че това е вярно.

"Дори и да е вярно, а то не е, вирусите влизат и през носа, не само през устата, а това би предпазило само гърлото, не и носа", казва специалистът.

Друг подобен мит е гаргарата с вода и сол. Но според данните на Атмар, това "не се очаква да проработи".

Ала какво мисли специалистът за задържането на дъха за 10 секунди?

"Когато някой има остра вирусна инфекция, може да бъде трудно да поеме дълбоко въздух без да се закашля, тъй като дихателните пътища са раздразнени. Това е всичко, което означава. Това не говори нищо за фиброза на белите дробове, въпреки че хората с фиброза може да се борят с това. Това, че можете да задържите дъха си в продължение на 10 секунди също не означава, че нямате коронавирус."

Най-вече хората се страхуват, че ако се разболеят от COVID-19, това означава задължително, че ще развият пневмония. Според други твърдения, хората, които са хванали вируса, имат болки в гърлото първите три дни. Доктор Атмар успокоява, че не всички пациенти развиват пневмония, всъщност - те са малко. И предупреждава, че дразненето в гърлото може да е симптом на много други неща, но рядко на коронавирус.

В много постове от "оцелели" от коронавирус се твърди, че чувството е все едно се давиш. Отговорът на специалиста е кратък: "Това просто не е вярно."

Тестът с 10-те секунди идва от страха, че до момента, в който попаднем в болница, белите ни дробове вече ще страдат от фиброза. Но това е абсолютно невярно. Доктор Атмар обяснява, че фиброза има при много малко пациенти, а 80% от заболелите дори нямат симптоми.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
14
 
! Отговори
Пиян - залян преди 4 години
На всеки 15 минути по една малка глътка ракия е най-ефективно ! Наздраве !
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе на вас ще вярвам дето не можете да си напишете имената.
25
0
 
9
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Направо си го задръжте за 10-ина часа, че да спрете да всявате паника.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората изпаднаха в паника. Най-добрите бизнес модели в ден днешен са свързани с магии, врачуване, леене на куршум, изчистване от уроки и прочее. Що *** ще си дадат парите за подобни простотии.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Корона -вирус е Китайска ИЗМАМА. Тия разпространяват зараза, за да може, веднага след това, да продават защитни маски и други лекарства.. Китайците да бяга към Китай !! Посланика им - също...
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Германия е в ранни фази на разпространението на вируса, затова има толкова малко смъртни случаи!
21
1
 
4
 
! Отговори
Камилар преди 4 години
Една жадна камила може да изпие 200л вода само за 15 минути.
20
8
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Тестът е много *** и акуратен, ако се закашляш след като ти го нашия до корен в гърлото, то няма страшно. Всичко е наред - просто ми е голям за твоята уста!
19
2
 
3
 
! Отговори
Тупани преди 4 години
Поне една кофа вода на ден, а кмилата пие 200 л наведньж. Последните вируси MARS бяха от камила. Това е доказателство, че водата имунизира протв короната.
18
4
 
24
 
! Отговори
Пречи ли водата преди 4 години
От корони и диадеми няма да ви излекува, но като не стига, всичко се скапва полека - от бъбреците до мозъка. Пийте си по 2 литра да нямате съвсем излишни ядове.А на бабаитите, дето вода не пиели, ще спомена за един мой състудент - сутрин като си надигнеше тежката от махмурлук глава, вода не поглеждаше, щото всичко се оправяло с "две бирета и две шкембета". Да, ама от 14 години го няма на този свят, лека му пръст. И вие не пийте вода, като сте толкова корави.
17
4
 
14
 
! Отговори
Простак преди 4 години
Аз като си задържа дъха 10 сек. и пръцкам... Мисля, че все още не съм заразен...
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Не можеш да оцелееш само на алкохол.
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът е оцелял благодарение на алкохола в бирата, виното и ракията от 5000г до сега. Факт. От водата се хващат милион болести.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12България има 2 млн натъпкани на 492 кв.км.Преди едва 3-4 дена се разотидоха, софиянци, по родните места. Би трябвало и ние да имаме хиляди много заразени.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взимай тогава ибупрофен и АСЕ инхибитори, витамин Д и ще си говорим през Октомври, когато ГЕРБ ще увеличат пенсията с 100% за оживелите.
12
0
 
28
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
При обикновен грип с болки в гърлото, също при поемане дълбоко въздух можете да се закашляте, без това да има общо с белите ви дробове.Упорита суха кашлица също може да имате без общо с белите дробове.Много от тези които четете моята публикация, може да сте изкарали коронавирус още преди няколко месеца и без дори да сте разбрали.Проблема сега е, че епидемията обхвана голяма част от света и се превърна в пандемия, като тенденцията е да се превърне в ежегодна сезонна епидемия.Нищо повече!
11
1
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Не знам доколко съм прав, но би трябвало гъстотата на населението също да има значение за това колко бързо и доколко ще бъде засегната една страна.В това отношение смятам, че България не е застрашена.Италия е над 60 милионна държава натъпкани на 300 000 квадратни километра.Логично е това да е една от причините за бързото разпространение на вируса там.Освен това населението на Италия е доста застаряващо. Това пък обяснява високия процент смъртност.България е уязвима. Имаме много пенсионери.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Италия основно старци са заразени защото живеят всички заедно. В Германия младите ги изхвърлят на улицата щом навършат 18г. Има разлика в профила на заразените, но и дисциплината/ хигиената си играят роля.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 6Съжалявам, но в Италия 3000 души не умряха за 15 дена, защото виното е било лошо ...Ако искате и 1000 "долни палеца" набийте, това не променя фактите.
8
0
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Трябва да си много противно създание да разпространяваш фалшиви новини/съвети в момента ....