Разработиха бърз тест за коронавирус

Разкрива наличие на зараза и в ранни етапи
19 мар 2020 23:00, Петя Славова
20
Разработиха бърз тест за коронавирус
Снимка: БГНЕС

Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите за заразяване с новия коронавирус, предаде ТАСС. Според експерти, анализът разкрива наличието на болестта в ранните етапи, когато концентрацията на вируса в организма е все още ниска, предаде БГНЕС.

Както съобщи сайтът на университета, получаването на резултата отнема половин час и изисква само поддържане на постоянна температура на пробите.

Още по темата

"Уникалността на новия анализ е как се открива вируса, тъй като RNA или SARS-CoV-2 (COVID-19) РНК фрагменти могат да бъдат разпознати. Методът вече включва проверки за фалшиво положителни или фалшиво отрицателни тестове и демонстрира висока степен на точност", казва проф. Вей Хуанг, един от разработчиците на методологията.

Както е отбелязано в публикацията, в момента анализите върху РНК на новия тип коронавирус отнемат между час и половина и два часа. Предимството на новата техника, освен скоростта й, е и това, че резултатът може да се определи с просто око и извън лаборатория. Анализът разкрива наличието на заразяване в ранните етапи, когато концентрацията на вируса в организма е все още ниска. Учените се надяват, че благодарение на тази новата техника властите своевременно ще идентифицират повече заразени и ще ги изолират, като по този начин ще предотвратят разпространението на инфекцията.

Новата технология е разработена под ръководството на проф. Вей Хуанг и неговия колега Цуи Чънгфен. Тестовете са проведени в изследователския център на Оксфордския университет в Сучжоу, Китай и в болница в Шенжен, с първоначални експерименти в Обединеното кралство. В момента се работи за разработване на устройство за анализ и обработка на резултатите. Ако ефективността на методологията бъде потвърдена в клинични условия във Великобритания, може да започне производството на новите тестови комплекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Фейк Фейк Фейк преди 4 години
моля всички рекламодатели да подредят прадуктите по цена.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестове добре,ама лекарство е още по-добре.
14
4
 
2
 
! Отговори
Ясъмкон преди 4 години
Аз четох че всъщност вирус няма това е само за сплашване на хората. Човека който го написа това за съжаление гушна букета от корона вируса. Абе само фалшиви новини
13
3
 
3
 
! Отговори
12323 преди 4 години
Браво, аре да ги доставят тука по дискотеките, че не се трае вече
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
правиш тест с лакмусова хартия и хоп,излиза ти резултата,както теста при забременяването.-------------------------Голямо пикаене шъ падне!!!-))))))
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми следвай логиката.РНК(рибо-нуклеинова киселина) не се вижда с просто око,вижда се теста,правиш тест с лакмусова хартия и хоп,излиза ти резултата,както теста при забременяването.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
резултатът може да се определи с просто око и извън лаборатория. Анализът разкрива наличието на заразяване в ранните етапи, когато концентрацията на вируса в организма е все още ниска------Абсолютен фейк.Какъв е процентът на достоверни резултати и как са го проверили, като става въпрос за толкова ниски концентрации и за толкова начален стадий? Умишлено са заразявали хора ли?
9
3
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Нещо Новините от Фронта не се добри .
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава искайте такива тестове от китайците и ги доставете в България!
7
4
 
7
 
! Отговори
Ердо Ганчев преди 4 години
На Каълъ чарши теста за чужденци го правим още по бързо - доволни шъ останете
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да не се окаже че 80% от населението са заразени но без симптоми.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досегашните бавни ли бяха, или...
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо реших ст заглавието че са банаджии пък то били от Оксфорд
3
8
 
11
 
! Отговори
kaputt преди 4 години
гледам че капиталистите започнаха да се надпреварват кой първи ще излъже другите да купи нещо от тях и да се позлатят на вълната на паниката, американците вече почти били готови с ваксина, домусчиев щял да даде някакви лекарство , англичаните с бързи тестове, имам чуството че работят с една и съща консултантска къща за полит технологии, и капитализма е такова нещо че някой политик само чака някой да предложи нещо и да вземе комисионна , всички потриват ръце, от фарма компании до траурни агенции
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива една дузина има - френски, испански, турси, китайски. При нас не се ползват, освен в няколко частни лаборатории, незнайно защо.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързата работа срам за майстора