Надпревара за ваксина – кога ще е готова?

Най-реалистичният срок е до края на годината
21 мар 2020 13:50, Нели Христова
77
Надпревара за ваксина – кога ще е готова?
Снимка: Pixabay

Вирусолозите и епидемиолозите познават много опасни зарази, но не и толкова динамично разпространяваща се като Covid-19. По този въпрос учените в целия свят са единодушни. Но дали са обединени и в усилията си да намерят ваксина и лечение?

Единодушни са обаче в отговора си, че ваксина ще има, но е трудно да предвидят срок, в който тя ще се появи във всяка аптека. БНР представя мнението на двама учени, които работят за създаването на ваксина срещу Covid-19.

„Германия не се продава“ - така кратко и ясно отговори германският министър на икономиката Петер Алтмайер на желанието на американския президент Доналд Тръмп да купи фармацевтична фирма от Тюбинген, която работи интензивно върху създаването на ваксина срещу новия коронавирус. Очевидно компанията е много близо до успеха, както става ясно и от думите на Фридрих фон Болен унд Халбах, член на надзорния съвет на биотехнологичната компания в Тюбинген:

„Технологията, която ние разработихме, позволява изработването на ваксина срещу почти всяка инфекциозна болест, вкл. и срещу коронавирус. Избрали сме два продукта, които в началото на лятото могат да започнат клинични тестове

Колко време ще мине до излизането на този продукт на пазара, зависи от много неща и съвсем не зависи само от нас. Първите въпроси са, колко надежден е препаратът и как точно трябва да се прилага. А след това идва бюрократичната част, която ще отнеме време. Но все пак мисля, че в началото на лятото можем да тестваме пациенти“.

Името на компанията нашумя, след като стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп се е опитал да „откупи“ работещите по проекта учени и да си осигури ексклузивните права върху разработката за Съединените щати.

Тази седмица компанията в Тюбинген обяви, че не проявява интерес към предложението на Белия дом, а изявлението дойде след смяна на оперативното ръководство. Рокадата очевидно има връзка със скандала, тъй като отзованият директор се е срещал в началото на март във Вашингтон с президента Тръмп, вицепрезидента Пенс, членове на кризисния щаб и високопоставени представители на фармацевтичната индустрия в Америка.

Освен тази компания, проучвания за създаването на ваксина провеждат и редица изследователи в научни институти и университети. Сред тях е и проф. Мерилин Адо от университетската инфекциозна клиника в Хамбург.

„Има много болести, срещу които все още няма ваксина, като например ХИВ и малария. Причинителите на тези болести не са по-малко опасни от сегашния вирус. Но действително, досега не сме наблюдавали толкова динамично протичаща зараза.

Създават се международни екипи. Членовете обикновено се познават добре от предишни проекти, какъвто е нашият случай.

Реалистично е да очакваме, че до края на година напълно ще приключат изследванията върху новата ваксина, което означава, че тя ще бъде приложима най-рано в края на следващата година. Трябва да почакаме още най-малко година и половина“, смята специалистът по инфекциозни болести проф. Мерилин Адо.

Биотехнологът Фридрих фон Болен унд Халбах е още по-категоричен, вероятно заради напредъка на компанията, за която работи:

„99 процента съм сигурен, че ще имаме ваксина срещу новия коронавирус, дори не една, а няколко.

Кога ще има продукт на пазара ми е трудно да кажа, но със сигурност зависи от това, как ще се развие пандемията. Колкото по-агресивен е вирусът, толкова по-ускорени ще са административните процедури. В противен случай ще се придържаме към класическите срокове“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След година вече няма да има нужда от ваксина, повечето хора ще са го преболедували и ще имат имунитет, като бонус ще имаме крах на икономиката
69
0
 
3
 
! Отговори
до 69 преди 4 години
Това, което ти трявба, е добър здравен статус и подсилен имунитет - по-добро е от всякаква ваксина на този етап.Очкаваме всеки момент да излезе препарат, който лекува заболяването. За ваксина ще почакате доста.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 67Като си толкова умен минкажи, не е ли възможно, да се състави такъв ваксина, която стимулира създаването на антитела, с по-голям обхват на действие от сегашния щамп? Състезанието е за ваксина за всички вируси от семейството Корона, така че дребни мутации да са проблем, за новата ваксина?
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано бог помогне на мен и цялото земно кьлбо.
66
1
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 4 години
Въпроса беше риторичен.Частните уроци струват пари.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Басингадния китайски вирус, баце.
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 64Адв давай!
63
3
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
Ти май не си наясно като как човек биде излекуван от вируси и как работят ваксините?Сега лекция ли да ти изнасям, че да схванеш?И се замисли още нещо - ква полза за тия, които са си хакнали всички възможни ваксини, които не са от позла за короната....
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ми откривателя на ваксината за бяс какво прави веднага бие ваксината на 10 годишно момче което доживява до 80 въпреки че няма лиценз още и го спасява"Със същия успех, можеш да го е убил и 3 месеца по-късно. Нима си мислиш, че всяко едно правителство в света, както и огромното мнозинство от упени, нямаше да подкрепят строгите мерки, ако не съществуваше реална ооастност от бразраз ирнотомслагане на нетествани ваксини?
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Каква ваксина за вирус, който повтаря вече илекували се?"Ами баш за да не повтаря бе ... Ехххх Момчев, много си застреляно.
60
0
 
2
 
! Отговори
до мисирка преди 4 години
То щото раждането и научните изследвания са едно и също нещо.Къде се въдите такива "мислители"
59
0
 
8
 
! Отговори
до инфо преди 4 години
след два месеца и половина северното полукълбо ще е забравило за короната
58
2
 
5
 
! Отговори
до дилъра на ваксини преди 4 години
Стига с тия антиваксъри. Каква ваксина за вирус, който повтаря вече илекували се?Трябва ни лечение, не ваксина този етап. За следващата зима ще мислим превенцията. Късничко е тази година за това.
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиваксърите трябва да са спокойни - на тях ваксина и без друго не им трябва.И останалите трябва да са спокойни - заради антиваксърите ще има повече ваксини.А вируса не подбира, на него му е все едно.
56
2
 
5
 
! Отговори
Ако някой преди 4 години
Ако някой е чел текста - американците са се опитали пак да пробутат зелена тоалетна хартия.Сега нали не могат да се докопат до Раша - опитват се да крадат от другата най-научна нация.
55
1
 
4
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Боце каза, че познатия от 2 века аналгин-хинин лекува. Нека да убеди европата и да почваме масовият експорт
54
2
 
8
 
! Отговори
Мисирка и ваксина преди 4 години
Ваксини се разработват бавно и за това си има причини , но ако се обединели учените и ще се ускори много? Също така ако жените вземат и се обединят и ще раждат не за 9 месеца а за 15 дни.
53
4
 
16
 
! Отговори
ПОследни новини преди 4 години
ПО границата на Европейския съюз се тълпят хилади желаещи да тестват новоразработените ваксини . Особено заслуги за набирането на доброволци има Турция!
52
5
 
12
 
! Отговори
Ваксина преди 4 години
Ще има,когато са ни прибрали парите и са ни сложили робските нашийници /импланти/.
51
10
 
6
 
! Отговори
Страх ли ви е а преди 4 години
Дъртите комунисти сладък им е живота. Бегайте в планината пенсии че короната идва а вие сте на 80г годещи мумии които заемате държавните бюра нека да се освободи място за младите