Безплатни пици в разгара на пандемията в Унгария

В страната доброволци предприемат редица милосърдни актове
23 мар 2020 22:35, Ния Христова
7
 Безплатни пици в разгара на пандемията в Унгария
Снимка: Pixabay

Милан Варга от 3 години спестявал, за да може да отвори собствена малко пицария в Будапеща миналия понеделник. Във вторник клиентите му започнали да изчезват, след като улиците се опразнили заради коронавируса, се разказва в репортаж на Ройтерс, цитират от БНР. 

Варга бил запасен с продукти и бързо взел решението да се присъедини към групата унгарци, които организират различни благотворителни каузи по време на кризата. Сега Варга доставя безплатни пици на възрастни хора, които са се изолирали у дома.
 
"Ако не мога да продавам пици, поне мога да помогна на тези в нужда, ако те са под доброволна карантина", споделя 20-годишният младеж. 
 
Половината от продукцията на пицарията му всеки ден е безплатна.
 
Унгария затвори границите си за чужденци и прекрати учебния процес в училищата, за да спре разпространението на коронавируса, това накара все повече унгарци да започнат да помагат на възрастни и уязвими, както и на здравните работници, които носят основното бреме на кризата.
 
Фейсбук групата „Будапеща Airbnb общност за здравни работници“ вече има над 1200 членове, които предлагат своите апартаменти на медсестри и други медицински лица, които искат да се изолират, за да предпазят семействата си. Около 10 000 са апартаментите в платформата в Будапеща, но този бизнес рухна моментално с изчезването на туристите.
 
"Смятаме, че тези, които могат, трябва да помагат на тези, които вършат реална работа, с пари, с мили думи – вкъщи ние нямаме идея през какви трудности минават здравните служители в момента", коментира Виктория Хойер-Шабо, която дава под наем 3 апартамента в Букурещ.
 
Мениджър на хотел в Шиофок в билзост до езерото Балатон Герей Тот предлага стаи на унгарци, които са се върнали от чужбина и в момента са подложени на двуседмична карантина.
 
В момента в хотела са настанени 39 души, които получават безплатна храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах две приятелки унгарки,по принцип унгарците са истински патриоти и много се поддържат един друг,никога не изоставят унгарец в беда.Затова и Орбан е успешен управляващ,а и друг да беше,те унгарците са си патриоти по принцип.
4
0
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Господ десеторно да го възнагради !
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе ицо хазарта не беше ли пицар?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние тук нямаме пицари които да раздават пици напротив само искат да взимат ама няма
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не сме Унгария тук за да ти дадат храна искат да им работиш безплатно не дават ама няма кой да им работи