Галъп: Светът готов да жертва свободата си заради страха от COVID-19

67% от жителите на планетата са уплашени от епидемията
Обновена: 23 мар 2020 19:42 | 23 мар 2020 19:30, Анисия Иванова
114
Галъп: Светът готов да жертва свободата си заради страха от COVID-19
Снимка: Галъп интернешънъл

Повече от две трети се боят за себе си и своите близки във връзка с коронавируса. Три четвърти твърдят, че са готови да жертват дори някои от своите човешки права, ако това ще помогне. Повечето народи застават зад правителствата си в тази битка. В същото време обаче близо половината запитани се съгласяват, че заплахата от коронавируса може и да е преувеличена. Хората по света не знаят какво да очакват в близките седмици – лошо или хубаво – като малко по-ясна в момента изглежда лошата перспектива. Не знаят също дали разпространението на този вирус е нечие умишлено дело, но изглежда вярват, че не е. Междувременно, вземат мерки.

Това показва експресно изследване на водещата световна Асоциация "Галъп интернешънъл" във връзка с COVID-19, в което взеха участие близо 25 хиляди души в 28 държави по целия свят. Сред тях са САЩ, Русия и Индия, едни от най-засегнатите страни – Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Швейцария и т.н., както и много други държави на различните континенти, а и в нашия регион. Изследването завърши буквално вчера. Дейността на световната асоциация е представена у нас от нашата агенция.

Страхът от COVID-19

Общо 67% споделят, че се боят, че те или техните близки могат да се заразят: 38% декларират, че се страхуват, а 29% признават, че се боят много.

Сред най-спокойните общества остават и немци и швейцарци, както и гражданите на Афганистан – с приблизително равни дялове на страх и кураж. Върховите стойности на боязън, очаквано, са в Италия  – общо 90% малко или много се страхуват от заразата. Сходно обаче изглежда положението и в Индонезия.   

Балканските народи са и онези, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 73% смятат така в Босна и Херцеговина и Северна Македония, в България – 72%. 49% е общата стойност за всичките 28 изследвани страни. Очаквано, на другия полюс са французи, нидерландци, австрийци, италианци – с над 70% мнозинства, които по-скоро не смятат или дори съвсем не смятат, че опасността е преувеличена.

По този въпрос съществена роля явно и играе броят на официално обявените доказано заразени на глава от населението в дадена страна.

Как се справят правителствата

Положителните оценки за правителствата в изследваните държави са 62%, а отрицателните са 32%. Изглежда, че най-доволни от реакцията на държавната власт са жителите на Австрия с 88%, изразяващи различна степен на одобрение към предприетите от правителството мерки. Следват Индия (83%), Палестина (80%), Нидерландия (79%) и т.н.

Най-недоволни от реакцията на своите правителства по повод коронавируса са в Тайланд – 76% по-скоро или напълно несъгласни с твърдението, че властта им се справя добре в текущата ситуация. Следват Япония с 62% удовлетворени и 23% неудовлетворени, САЩ, където удовлетворените от държавните мерки са 42%, а недоволните са 46% както и Германия – където 47% от анкетираните по-скоро смятат, че държавните мерки са адекватни, но 44% са на обратното мнение.

Удовлетвореността от правителствените мерки явно по-скоро няма връзка с броя на заразените, а с перспективите във всяко едно конкретно общество. Италианското общество, например (72% оценяващи позитивно дейността на правителството си в тази ситуация), е сред най-доволните от  мерките на правителството, още по-доволно изглежда австрийското и т.н. Явно в по-засегнати или застрашени страни личи и най-инстинктивна солидарност с правителствените усилия. Влияние, разбира се, оказва и конкретната политическа ситуация във всяка една страна.

Готовност да се жертват част от човешките права

Независимо дали вярват в заплахата или не, мнозинството от запитаните по цял свят изразяват ясна готовност да се разделят временно дори с някои от правата си, ако това ще помогне да се спре разпространението на заразата. Общо над 75% от жителите на изследваните държави по цял свят са по-скоро склонни да се лишат от някои свободи, докато премине заплахата от COVID-19.

Най-високи нива на готовност в това отношение показват жителите на Австрия (95%), С. Македония (94%) и Нидерландия (91%).

По този показател, сред страните, попаднали в изследването, има на практика единодушие, с известно изключение на японците (32% готови срещу 49% неготови, а останалите – колебаещи се) и американците (45% готови срещу 38% неготови, а останалите – колебаещи се). И по този индикатор личат културните специфики в японския контекст, продължаващото дълбоко политическо разделение на американското общество, а и може би роля играят и силните демократични традиции в тази страна.

Какво ще се случи в следващия месец

Няма еднозначен отговор на въпроса какво предстои в близкия месец. 39% смятат, че най-лошото по отношение на вируса тепърва идва, а 34% % от запитаните вярват, че най-лошото вече е отминало. Останалите предполагат, че ситуацията ще остане такава, каквато е. 1% не могат да дадат отговор.

Най-големи песимисти са жителите на Обединеното кралство (82% смятат, че най-лошото предстои), но също и жителите на Нидерландия (77%), Франция (70%) и Австрия (68%).

Значително по-оптимистични са жителите на Казахстан (73% вярват, че най-лошото е отминало), Турция (63%), Армения (61%), Индия (60%) и т.н.

Вероятно, роля играят и официалните данни за повечето от тези страни – които показват сравнително нисък брой официални случаи на глава от населението. Явно влияят и конкретни културни специфики.

Най-популярните мерки за ограничаването на заразата в световен мащаб са по-често миене на ръцете, ограничаване на преките социални контакти и използването на дезинфектант за ръце. 9% не са предприели никакви мерки. Процентите надхвърлят сто защото запитаните са давали повече от един отговор.

По-голямата част от запитаните обаче споделят, че не са решени да останат вкъщи. Най-сериозен е техният дял в Турция (89%), Пакистан (80%) и Афганистан (66%).

Медицинските маски и ръкавици се оказват по-малко популярни мерки за предпазване. Това може да е и ефект от това, че тези мерки са по-трудни за осъществяване, от изчерпването им на пазарите в много от страните или пък от недоверието към ефикасността ми. Забелязва се също, че жителите на държавите, в които заплахата се смята за преувеличена, са склонни и в по-малка степен да ползват маски и ръкавици.

Произход на вируса

По-скоро надделява мнението, че вирусът е естествено появил се. 45% от запитаните споделят това мнение. 32% обаче смятат, че чужда сила или държава умишлено причинява разпространението на заразата. 22% не могат да преценят.

Сред поддръжниците на теорията за умишлена зараза са, например, България (мнозинство от 58% смятащи така), Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%).

Жителите на Пакистан (мнозинство от 72% смятащи, че заразата е естествен процес), Германия (59%), Афганистан (58%), Обединеното кралство (58%), Тайланд (58%), САЩ (56%) и т.н. са по-склонни да вярват в естественото зараждане на вируса.

Като че ли личи закономерност – западните демокрации по-малко вярват в теорията, че някой е създал и разпространил умишлено вируса.

-------------------------------------------------------

Методика: Това изследване е проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 28 страни по целия свят. Общо 24 652 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка: лице в лице, телефон или онлайн. Теренната работа в различните страни е проведена в последните десет дни.


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някои хора не са ходили в казармата и затова сега им е много криво, като им "ограничават свободата."
Ами такава е ситуацията. Ще трябва да се съобразим с нея.
92
5
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
"Повечето народи застават зад правителствата си в тази битка.
Не знаят също дали разпространението на този вирус е нечие умишлено дело, но изглежда вярват, че не е"

Ето къде е разликата между нормалните хора по света и барба Ганьо. Той твърдо е срещу правителството, особено ако е комунистически путинопитек, каквито и мерки да вземе. Преди ревяха защо не се взимат мерки, ГЕРБ искали да ги избият, сега реве защо се взимат и че било диктатура. Също така 71% вярват, че COVID-19 е човешко дело
91
3
 
10
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
Положителните оценки за правителствата в изследваните държави са 62%,...промити мозъци на консуматори,Италия получи реална помощ единствено от Русия,Китай и бедна..Куба,ще оцелеят точно те...ще има още "чуми" заради преяждащите акащи в златни кeнефи докато деца умират от глад....комунизъм,наивност...все едно...забравяте Създателя,явно му е свършила отпуската и скучае,ще оцелеем ако си върнем човешкият облик..бъдете здрави
90
4
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 2 месеца
-Зелените са с малки доходи и без образование-неудачници!
-Светло зелените си изкарват парите като брулят зелените
-Оранжевите са образовани хора,с бизнес които гладни няма да останат
-червените са образовани и нахъсаните млади хора.Тези които ще подчинят света след 20-30 г .Тези които държат в ръцете си бъдещето на тази планета !!!

Класацията е много добра !!!
Показва в голяма степен процентното съотношение между красите!!!
89
0
 
12
 
! Отговори
до СС преди 2 месеца
ей мишок, не та знам за ква нинджа се имаш, може би си некое снайперче от гранични войски дето е обиколило тук таме като наемник ама недей да ни плашиш. свобода има. доста хора са позабравили какво значи тя и какви задължения носи, но и на доста от нас ни стяга шапката от пионки като порковци, цвъкльовци, тръмповци, обамбита и останала атлантикоевропедеразка папляч и сме готови да им хвърлим един бой и едно здраво еване. българина е *** като гьон и инат и освен това да си отмъсти е готов на всичко. не са го подпряли достатъчно до стената да видят магаре тогава.
88
10
 
1
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
До всички клавиатурни революционери.Станете препъри докато още можете!!!И научете нещо полезно как се оцелява.
87
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До ядосан ...около 2000 х ...+....- .....на ден ...В Германия ,над 3000 х на ден ....
86
1
 
5
 
! Отговори
ядос преди 2 месеца
активните случаи в момента са 256 037 - тествани, от тях 243 826 са с леки или без симптоми, със сериозни симптоми са 12 211, според данни на СЗО
от тези 12 211, огромен брой имат съпътстващи заболявания които се третират от други статистики.
за над 8 милиарда души
хайде да започнете да смятате, а?
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Италия ,на 2-3 минути умира 1 човек Годишно ,винаги над 700 000 х .В България ,2019 г . са починали 104 00 х .Средно по 8-9-10 човек на час . Елементарно удобно ,за лъжи и манипулиране .
84
3
 
3
 
! Отговори
ядосан преди 2 месеца
за Италия, големия проблеми с многото загинали СЪС корона вирус - нека погледнем статистиката за миналата гоидина в италия са умирали по 1700 души на ден, сега нарастването на тази смуртност е по-малка в сръвнение с 2019 отколкото 2018-2019:
0.08 - 0.07, по данни на СЗО
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредните либерално- демократични лицемерия и лъжи . Китай,Индия,Азия са 2/3 от света . НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ ГИ Е ? Не са стъпвали там демагозите .Нали ще им резнат зелките ,особенно във Филипините ,Индонезия ,Малайзия,за такъв въпрос .И ще ги изсушат . ЛЪЖАТ ! НА ТОВА СЕ КРЕПЯТ .
82
2
 
4
 
! Отговори
ядосан преди 2 месеца
друго: починалите над 16 000 са всички които са били тествани положително и по някаква причина са починали СЪС корона вирус от декември насам, а не ОТ корона вирус. повечето хора имат тежки ДРУГИ заболявания, например от срудечни заболявания умират над 70 милиона всиака година според СЗО, от респираторни над 50 милиона и т.н.
81
0
 
6
 
! Отговори
ядосан преди 2 месеца
хайде малко по-спокойно, а?
данните се представят тенденциозно, 373 000 не са заразените както се пише, а хората които са тествани и са дали положителен резултат от декември насам, заразените сигурно са милиони понеже коронавирусите са най-разпространимите сред хората. Тестовете се правят във всяка страна по различен начин и различен брой, така че статистиката тук не струва,
80
0
 
2
 
! Отговори
Тото иска преди 2 месеца
Да го дундуркат в къщи 1 месец. Вече имаме не само Мисирки а ми и Мисири.
79
1
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 2 месеца
"Светът" в по-голямата си част може лесно да бъде манипулиран. Това е професията на медиите. Казва се Танто за Кукуригу, Перли за Стъкълца, Сливи за Смет.....
78
4
 
9
 
! Отговори
тото преди 2 месеца
Ако под отнемане на свобода разбираме това да си останеш вкъщи за месец, то тогава е*aси изнеженото поколение ...
77
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гробокопач

Можеш да го кажеш и да звучи като истина само ако си болен от коронавирус, на когото предстоят още няколко дни живот. Докато не влезеш в подобна ситуация, подобни героични изявления имат единствено стойността на освободен стомашен газ.
Просто факт, нищо лично.
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Клавиатурните револиционери ще са пурвите потърсили помощ от държавата ако доближим до анархичен световен статус !
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Светът Да,но не и Г***ньо !
74
2
 
9
 
! Отговори
кит кат преди 2 месеца
броят на колко ще им го турнат чипа доброволно