Маринов: Всеки ден се увеличават сигналите за неспазвана карантина

Той увери, че бежанци не опитват да преминават границата ни
23 мар 2020 10:58, Нели Христова
169
Маринов: Всеки ден се увеличават сигналите за неспазвана карантина
Снимка: БГНЕС

"Ветото, което наложи президентът, е негово конституционно право. Бях изненадан, по отношение на армията аз държа на това, че тя трябва да бъде използвана в определени ситуации. Армията при всички положения трябва да бъде използвана, в рамките на компетентността, която има" заяви вътрешният министър Младен Маринов пред БНТ.

"Като възможни примери той даде съвместни патрули с полицията, както и да поемат част от обектите за охраняване. Военните биха били на подчинение на МВР, тъй като то отговаря за обществения ред в мирно време", каза Маринов.

По думите му към момента не би следвало да се ползва армията, това може да стане в период, в който се изчерпа ресурсът на МВР. Засега министерството се справя със ситуацията, каза Маринов.

"14-дневната карантина се контролира от МВР, има образувани над 100 досъдебни производства, а наказанията са до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Всеки ден се увеличават сигналите за хора, които не спазват наложена карантина", допълни министърът.

Младен Маринов каза, че трябва време, за да се затегне строгостта при пропускането на контролните пунктове при областните градове, тъй като много от хората е трябвало да се сдобият с необходимата служебна бележка. Сега потокът е по-малък, отколкото в нормална обстановка, каза вътрешният министър.

"Проблемът с бежанците стои на дневен ред, към момента няма данни за сериозни придвижвания, а към нашата граница няма нито един опит за преминаване през изминалото денонощие."

Маринов даде и положителен пример от по-строгите мерки за сигурност през последните дни - отчита се спад на битовата престъпност, като няма нито едно откраднато превозно средство през изминалото денонощие на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
8
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Двама такива да пратят за общественополезен труд в инфекциозните отделения и нарушенията рязко ще намалеят.
73
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еирусът ше посети всеки от нас. Целта на извънредните мерки е всичко да премине с минимум вирусен ефект. Простакът, с дипломи или без, не може да бъде убеден в нищо, което не е по неговата гайда. Но пък може да бъде озаптен. А че още не е, не е негова вината.Който дава баницата, а не който я изяжда...
72
10
 
8
 
! Отговори
Много сте зле! преди 4 години
Нищо на тоя свят не може да оправдае закон, който да може да те вкара в затвор, или да ти донесе глоба до 15 000 лв, заради разходка в парка! Ако ти го бяха казали преди един месец как щеше да реагираш? Ето за това страхът е най-силното средство за прокарване на отровни идеологии. Който го е страх така или иначе ще седи вкъщи, който не го е си е за него. Смъртността за хора под 50 години е 0.2%.
71
4
 
6
 
! Отговори
Васил преди 4 години
Затвор за всеки, който е болен и нарушава карантината. Няма какво да му мислите - само така ще се научат останалите
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София по тръбите тече кална вода. Софийска вода се правят на отрепани лисици! Пред магазините в тоя студ се извиват опашки за вода! Какво правим с карантината?!
69
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и неприятно да ми е, май трябва да се се разреши полицейското насилие в разумни граници.Една- две здрави палки през гърба на място и да се жалва на папата ако ще.
68
0
 
21
 
! Отговори
? преди 4 години
Карантината е пародия. Всеки ден виждам едни селяни които се върнаха от Австрия да щъкат по улиците. На обаждането ми от 112 отговориха, че Австрия не е рискова държава? Е, каква е? Нали от курорта в Австрия плъзна заразата.Това адекватни мерки ли са?
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само тук всеки *** се упражнява в политиканстване
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече ще има и каналджии за прекарване от град в град.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе загубеняк и аз те сигнализирам хората стоят под дъжда на опашки таман, таман да ги разболее
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В слънчев браг масово не се спазва...
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карантината като не се спазва, защо няма конкретни наказани обекти и субекти? Тска ли ще се оварди карантината: "Едбщна жена от опашката каза, *** чула от друга на пазара, че бизнесчетата си питат ушите да затварят." Фризьорките тръгнали по адреси и *** прави тестове после на целия град.Не че няма по-яки мерки, ама друго си е да се почака още, та да се нагледаме на баш криза. Тесен да стане и стадион В. Л.
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти за къв *** си бе министре? Ако не можеш подай оставка и да идва друг по отговорен. Бойко и той спи, ало герб ставайте бе ало?
61
2
 
14
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Нали уж целта на карантината беше да се забави разпространието, за да не се претовари болничната система? То е ясно, че няма как да бъде спрян, повечето вирусолози (включително и българските) казват, че поне 70% от населението ще се разболее. Я някой да пита генерала и тиквата, с по тия 10 нови случая на ден до догодина ли мислите да го мъкнем тоя вирус? Генералът каза, че пикът евентуално ще бъде Септември, дотогава ли да седим заключени?? 290 000 човека ВЕЧЕ са в неплатен отпуск!
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Короновирусът срещу тероризма и престъпността. Всяко зло за добро. Дай, боже!
59
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора разберете във война сме . Самият премиер Борисов го каза. Врага е невидим и безпощаден. Не напразно военните наричат бактериологичните и вирусните зарази, химичните вещества, радиоактивните и ядрените оръжия -ОРЪЖИЯ за МАСОВО УНИЩОЖЕНИЕ!Бъдете по дисциплинирани и отговорни. Оцеляването ни зависи и от самите нас.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре,че отдавна нямате писмени сигнали за кражби,присвояване ,грабежи и други престъпления срещу личната собственост .Защо ли не вярват хората във вашия профиосионализъм,може би от множесвото мерки,за да не се извършват престъпления.
57
11
 
1
 
! Отговори
Драго преди 4 години
*** якото време - аз съм на Витоша и карам борд. Они си мислят, че като спрат колите/транспорта ще ме спрат - будали. А с моторната шейна - газ до пистата и е кеф. До тук видях само още един пич - целата писта си е за тебе. Нема такъв кеф!
56
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще поставят войниците в положение да решават народа ли да бранят или заповеди да изпълняват. В полицията е друго. там природата не е била щедра и им е по лесно да изпълняват отколкото да взимат решения сами.
55
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В другите държави няма генерали по телевизора да стресират народа.Един доктор и един журналист със списък от всички медии задава въпроси на колеги,като цитира от коя медия какво питат.Така са двама на над 2 метра и не разпространяват заразата.У нас се наредили все лампазлии,все бомбелии и си подсказват какво да отговарят.