След COVID-19: Остават ли трайни увреждания?

Нужни са още изследвания през следващите месеци
Обновена: 23 мар 2020 16:44 | 23 мар 2020 16:44, Елка Василева
50
След COVID-19: Остават ли трайни увреждания?
Снимка: архив, БГНЕС

При излекувани от коронавирус пациенти китайски учени са открили необичайни матови петна по белите дробове. Според експертите това може да се разглежда като признак за трайно увреждане, причинено от заразата с COVID-19.

Първо добрата новина: повече от 80 хиляди души вече са се излекували след зараза с коронавирус. Проблемът е, че все още не разполагаме с достатъчно информация за възможните късни последици от това заболяване, пише Дойче веле.

С голямо облекчение много от излекуваните разказват как са надвили болестта - физически и психически. И колко са щастливи, че вече имат придобит имунитет срещу COVID-19. Но едва през следващите месеци изследвания ще покажат дали преболедувалите коронавирус трябва да се опасяват от евентуални последици за здравето си, свързани най-вече с възможни увреждания на белите дробове.

Напълно излекувани?

При някои излекувани от коронавирус пациенти лекари в Хонконг са установили нарушена функция на белите дробове в комбинация с постоянен задух. Вярно е, че към момента лекарите са изследвали само сравнително малка група от пациенти, но въпреки това тези данни вече се разглеждат като първи признаци за възможни последици от COVID-19.

Още по темата

„При част от излекувалите се пациенти има съмнения за с 20 до 30 процента намалена белодробна функция“, казва д-р Оуен Ценг Так-ин, директор на център по инфекциозни болести към болница в Хонконг. „Тези хора се задъхват, когато вървят по-бързо“, добавя експертът.

При тези пациенти компютърната томография е показала наличието на необичайни матови петна по белите дробове, които може да се разглеждат като признак за вече настъпило увреждане на органите. Откритието на лекарите от Хонконг потвърждава предишни заключения на техни колеги от Ухан. В началото на февруари те са анализирали снимки на белите дробове на общо 140 пациенти с коронавирус и при всички са открили същите матови петна.

Съмнения за белодробна фиброза

Допълнителни изследвания на пациенти, излекували се от коронавирус, трябва да покажат дали са развили фиброза. Това възпаление на белодробната тъкан затруднява доставката на кислород в кръвта. Вследствие дишането става учестено, а пациентите страдат от постоянен задух.

Белодробната фиброза е заболяване, което не се лекува. Може само да бъде забавено, ако бъде открито навреме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
ето едно коректно мнение! който има глава на раменете си, ще разбере!
24
3
 
5
 
! Отговори
25 това преди 4 години
Фиброза (на латински: fibrosis) е патологичен процес, който се изразява в повишено разрастване на съединителна (фиброзна) тъкан, нарушаваща структурата на тъканите и органите.Формирането на фиброзна тъкан е нормална реакция на тялото при увреждане, но при фиброзата този оздравителен процес се обърква.
23
4
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
е кое не е тaka? какво съм написала? мога само да добавя, че това състояние прогресира, но може с лекарства да се забави...но само да се забави. дано не се развива при всички заболели!
22
3
 
22
 
! Отговори
все тая преди 4 години
Тая новина я въртите от една седмица, лошото е, че всичко е Copy/PasteЗасрамете се, само да трупате кликове......
21
2
 
40
 
! Отговори
Трол преди 4 години
След като са нужни още изследвания, защо разтягате локуми? Тези материали се появиха преди известно време, сега ги изтупахте и хайде пак отново. Поради липса на други ужасяващи новини.... Спрете да злоупотребявате със свободата на словото!
20
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До всички "лекари" изказали се по-долуФиброзата Е обратим процес, както и лечението на пневмонията не приключва с изписването на пациента. След първия месец със сигурност има остатъчни увреждания, които в зависимост от състоянието на организма, могат да бъдат напълно преодолени. Статията е заблуждаваща и дава непълна информация за истинската ситуация. Подобно генерализиране може да бъде направено най-рано след година!
19
3
 
26
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
След всяка пенвмония има в по-малка или по-голяма степен пневмофиброза. Зависи от това колко време сте били с пневмония. Ако са по-малко от седмица, нямате никакви грижи, ако са 3-4 седмици, тогава е по-вероятно. Нищо ново под слънцето. Този тип не прогресира. Прогресира само автоимунната, която няма пряка връзка с вирусите, а с имунната ви система.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Телк*
17
3
 
3
 
! Отговори
A a преди 4 години
Може ли Тилк ако имаш covid ?
16
1
 
10
 
! Отговори
До 14 не е така преди 4 години
Белият дроб страда от някакво увреждане. Така изчезва една част от него и се замества с една нефункционираща тъкан. Среща се при по-зрялата възраст, обикновено средно около 65 г. Смята се за болестта на пушачите, макар че официално не е призната за такава, обяснява проф. Костов. За съжаление, според него, българите не са достатъчно щастливи, за да откажат цигарите.
15
1
 
10
 
! Отговори
до Горо преди 4 години
Как паникьосват хората с неща, които отдавна са ясни, че ще бъдат така?
14
9
 
7
 
! Отговори
Ментални увреждания преди 4 години
Особено разпространени. Вирусът обича мързеливите, завистливите и крадливите. За тях няма отърване. Тях и в изолирана стая да ги затвориш ще събудят някой резидентен вирус. Установено е че стресът и отдалечаването от нормалните човешки добродетели поражда епидемични пикове.
13
11
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
фиброзната тъкан не се възстановява, това е необратимо, а прогресиращо състояние. най-лошото за оцелелите от този вирус е именно фиброзата.
12
6
 
25
 
! Отговори
Горо преди 4 години
Тази смотана статия я публикувахте преди няколко дни с друго заглавие! Баси и бездарниците! Нямате никакъв материал и само паникьосвате хората! Естествено, че ще има петна ...та още не е минал и месец откакто са преболедували ! След всяка пневмония или бронхити има такива последици!
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, НЯМА ТАКОВА БЕЗУМИЕ! БОКО НАРЕДИ НА ЦЪРКВАТА ДА БИЕ КАМБАНИТЕ! ЦЪРКВАТА СЛУЖИ НА БОЙКО БОРИСОВ, А НЕ НА БОГ, ОЧЕВАДНО!Толкова за това на какво да разчитате...
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начинът на живот на българина в последните 30 години го е разболял доста повече от това. Фиброза е болест на пушачите. Цироза на пиячите.
9
6
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
само общи приказки от теб! ами как го установиха ли? ще ти кажа: с обикновени скенери и ямр-та! трай по добре, не се излагай!
8
8
 
9
 
! Отговори
Биохимик преди 4 години
Това го говоря от няколко седмици, тия се сетиха. Белодробната фиброза е опасно заболяване, което е прогресиращо! Никой не мисли какъв живот го чака след това!
7
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде нова психоза! Не ви ли писна за плашите хората!!!!! Как го установиха това учените, при положение, че първите излекувани са от преди няма и месец?!? Чудя се кога ли и медиите ще проявят здрав разум?!?
6
4
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
ПРИ условие че този вирус прави за няколко дни белите дробове на "пюре" естествено че ще има последици!!