След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите

Някои от тях могат да останат без покрив над главата си
23 мар 2020 12:49, Нели Христова
112
След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите
Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че зимните курорти са развъдник на заразата от коронавирус, ски сезонът в цяла Европа приключи.

"Тук е като в Банско, всяко градче, мъничко селце е затворено. Полиция, жандармерия и никаква информация", разказва Пламка Петрова, която вече четири месеца работи в зимното курортно градче Калтенбах, пред NOVA. Тя и десетки други българи са блокирани в Австрия и не могат да се приберат у нас. Някой се притесняват, че могат да останат и на улицата, защото договорите вече са им прекратени.

От четири месеца Пламка и Цветина са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, за да работят. До преди десетина дни, когато властите затварят курорта и те остават в градчето без работа, пари и възможност да се приберат в България.

"Сезонът приключи преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха все още тук по пансионите, по хотелите и дойдоха и съобщиха, че Тирол се затваря", казва Пламка. Двете жени започват веднага да търсят начин да се приберат в България, но без резултат.

"Те започнаха да казват, че автобусите са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отказаха и казаха, че е обявена карантина и започват да се затварят граници", обясни Цветина Цветанова.

От седмица Пламка и Цветина вече са и без договори за работа. А в общежитието, в което живеят обаче не се знае още колко време могат да останат.

Жените подържат контакт и с около 50-60 българи близо до тях, които са в същата безизходица и търсят изход. Притеснението на хората там е вече до краен предел.

"Имам информация за голямата част от българите, особено в провинция Тирол. Искам да кажа, че може някъде да има пропуск, но сътрудниците на посолството работят денонощно. Ние финансови средства не може да предоставим, защото нямата такъв закон. Тези дни се чух с много хора, от които почти никой не искаше да се прибира. Трудно е излизането от Тирол. Санитарната зона там е много стриктна", каза посланикът на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
до Дедо Ви преди 4 години
Мой човек къде прочете,че се връщам?За 15г съм бил в България за 2 погребения, общо 5 дни. Аз съм отвратен от хора като теб,кои сте вие да ми казвате стойте си там?Мрънкате колко ви е зле в БГ,а само на ракия и мезета, нищо не правите да го промените.Не се коси за мен, даже зъбите си поправям тук.1700 за root canal, 400 за основа и 1500 за коронка,200 за пломба,плюс 5к на имплант,имам 2. Обаче това не променя факта колко сте оскотели и озверели. Нямаш право да ми казваш къде да си стоя и живея.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
203, nie ne some tragnali da se pribirame. A kakto se chuva ot poslanika - nikoi I ne iska.Spoko. samo rimliani idat
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако им беше паднала лавина, щеше да е много по-зле.
97
1
 
5
 
! Отговори
ПРОТИВ СЪМ! преди 4 години
Мен ме интересува тия, които си веят г***вете по Европа и света, пюят по родината, не плащат данъци тук, кой ще им плати лечението???Защо се връщат, след като живеят толкова прекрасно там?Стойте си там и се лекувайте както можете. Ама без осигуровки не става, нали?!?!?!?Това, че управляващите позвалиха, така наречени българи да се прибират от всякакви краища на света, беше много груба грешка!
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да карат ски,поне писти бол.А като наближи летния сезон и забравим вируса - към Слънчака!
95
3
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Чий го дирят Пламка и Цветина в Алпите ако след три месеца работа нямат спестени поне 3000 еврака?
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам в Австрия да ги оставят гладни,жадни и на улицата. А и след сезона да са останали без пари................
93
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези българи са ваши деца, които много добре знаят и не очакват никаква помощ от държавата. Повечето от тях са доста умни и находчиви, за да се справят сами. Не са от обкръжението на властта, тъй че никой няма да направи нищо за тях. Бъдете сигурни, че те го знаят това. Тази статия не отговаря на действителността. Превръщат тези хора в мрънкала , което изобщо, изобщо не е вярно
92
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А статията "Българи завърнали се от чужбина, най съдени за нарущаване на карантина".Как да коментираме този факт, да се радваме ли?Ние мизеруваме в България плащаме здравни вноски, а тези които са си развявали байряка в други държави ще ни носят вируси.Много от тези са били на ски, а не на работа.
91
2
 
5
 
! Отговори
да бе преди 4 години
До УжасУреждате си живота, а ревете.
90
2
 
16
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
До ужас Спомняте ли си? " Държавата е лош стопанин! Кой не скача е червен! Терминал 2" Щом на запад е хубаво, добре заплащат, културно, чисто, качественни здравни и пенсионни осигуровки стойте си там! Що се връщате / до вчера 200000 от тях половината вирусоносители/ в бедна , ограбена България, с продънена здравна каса и социална система? Защо тук си идвате да се лекувате? Защо тук висвате по опашките за безработни и помощи? Знам защото шмекерувате! Гушкате парите и никаде не плащате осигуровки
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, няма парички и хоп, назад при ста-дото.Да ги изпозаразим.Но пасаран....
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, работили са там- сега нали имат социално законодателство и е ЕС- ами да им помогнат на място. Там да изкарват парите и плащат данъците и осигуровките ама като има проблем айде в България да ви лекува... ами това е цинизъм бе хора и мизантропия.
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз на друго се чудя. Как има хора, които си тръгнаха от Италия още при първите случаи в Ломбардия, а има такива които винаги отлагат до последно, докато дойде Содом и Гомор. Ами проявявайте повече прозорливост, повече отговорност към самите вас и няма да се стига до подобни случаи. Инак съм съгласен МВРаботи да ги прибере, но да си понесат съоветните разходи.
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си седят там бе що на занимавате с тез. Нае не сакат да се връщат
85
4
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега 90, аз не случайно попитах какво му е превъзходното на този нищоправец, та го наричат "превъзходителство". Посолството ни можеше да организира със собствен транспорт извозването на тези хора до България. Още повече, че това е най-голямото ни посолство.
84
3
 
11
 
! Отговори
Почти никой не искал преди 4 години
да се прибира ...А какво точно искат, след като ги е страх, че може да останат без покрив над главата? "Ние финансови средства не можем да предоставим, защото няма такъв закон" - в тези думи на посланика е скрита цялата истина, демек може ли българската държава да им плаща издръжката, докато си живуркат там без да работят и чакат епидемията да отмине.Съчувствам им, но това са пълнолетни хора, които от месеци знаят за какъв проблем става въпрос. Но са решили да останат до края на сезона.
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По въпроса за това как всичко на Запад е уредено и как всички си плащат - в Германия по форумите масово има оплаквания от самонаети германци, че досега редовни клиенти без коментар не са им изплатили дължимите хонорари за услуги от миналия месец. Ако тези работници в курорта са били с фирма посредник, която им е удържала всичко, е възможно да са изоставени и да нямат почти нищо спестено, за да се приберат сами, да не говорим при блокада. А това означава и че вече са загубили и подслона си там.
82
4
 
1
 
! Отговори
Втори анонимен преди 4 години
Бюджета се формира от ... косвени данъци и еврофондове ? Пич, ти си спал отвит снощи !
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно. Не са само българи. Тук има хора отвсякъде. Имат си общежития,много от тях са доста висок клас. И за три, четири месеца ще се приберат най малко с 10,000 евро Не мисля, че се чувстват толкова зле. И това ще мине.