След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите

Някои от тях могат да останат без покрив над главата си
23 мар 2020 12:49, Нели Христова
112
След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите
Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че зимните курорти са развъдник на заразата от коронавирус, ски сезонът в цяла Европа приключи.

"Тук е като в Банско, всяко градче, мъничко селце е затворено. Полиция, жандармерия и никаква информация", разказва Пламка Петрова, която вече четири месеца работи в зимното курортно градче Калтенбах, пред NOVA. Тя и десетки други българи са блокирани в Австрия и не могат да се приберат у нас. Някой се притесняват, че могат да останат и на улицата, защото договорите вече са им прекратени.

От четири месеца Пламка и Цветина са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, за да работят. До преди десетина дни, когато властите затварят курорта и те остават в градчето без работа, пари и възможност да се приберат в България.

"Сезонът приключи преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха все още тук по пансионите, по хотелите и дойдоха и съобщиха, че Тирол се затваря", казва Пламка. Двете жени започват веднага да търсят начин да се приберат в България, но без резултат.

"Те започнаха да казват, че автобусите са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отказаха и казаха, че е обявена карантина и започват да се затварят граници", обясни Цветина Цветанова.

От седмица Пламка и Цветина вече са и без договори за работа. А в общежитието, в което живеят обаче не се знае още колко време могат да останат.

Жените подържат контакт и с около 50-60 българи близо до тях, които са в същата безизходица и търсят изход. Притеснението на хората там е вече до краен предел.

"Имам информация за голямата част от българите, особено в провинция Тирол. Искам да кажа, че може някъде да има пропуск, но сътрудниците на посолството работят денонощно. Ние финансови средства не може да предоставим, защото нямата такъв закон. Тези дни се чух с много хора, от които почти никой не искаше да се прибира. Трудно е излизането от Тирол. Санитарната зона там е много стриктна", каза посланикът на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МишоциРуснаците не са велик народ, а крепостни селяни.
59
1
 
1
 
! Отговори
КРИТИК преди 4 години
някой се притесняват????Вие сте невероятно неграмотна медия ...
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До варненецна 14-ти като въведоха мерките, спряха всичкия автобусен и жп транспорт, доста малоумно според мен, ама всичко започна от оня гламавия в Унгария дето пък тотално държа хиляди по границите, заедно с това въведоха пълна карантина за целия Тирол, има съмнения че там малко са поскрили информация за заразени, официално в Тирол първия случай беше регистриран на 7 или 8 март, до тогава като нашите говореха че всичко е наред и изведнъж тотална блокировка, за това бачкаторите не са виновни
57
11
 
11
 
! Отговори
Лицемери преди 4 години
Дано на никой не му се случи това, което те преживяват. Някой поставяли се на тяхното място. Българите били благи, добри, сърдечни. Лесно е да си такъв като не си застрашен. Но когато е на живот и смърт тогава се вижда какви сме. И се вижда, че сме слаба работа.
56
2
 
11
 
! Отговори
69 преди 4 години
добре де, ние какво трябва да направим? Стояха до последно от алчност, сега блокирани били....
55
0
 
10
 
! Отговори
варненец преди 4 години
До АнонименЕ и,?! Абе г-жо, пламка като са и затворили хотела на 14ти, чий го дири още там? Австрийците са гадове, ми да ги бяха качили обратно с последната група туристи. Всеки един работодател е длъжен да осигури връщане на сезонните работници, ама в Австрия не е така и пламка трябва да го е видяла вече и осъзнала.. Аз се усетих отрано и затова съм тук, а пламка да се чуди сега, пеш ли. На ски ли ще се прибира . Ахахаха
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ние да се притесняваме заради тези безотговорни хора? А и като работят и живеят там, защо сега е нужно всички да се Юрнат като луди напред назад по цяла Европа. Какво, не са спестили за 1 месец да си купят храна ли?
53
8
 
7
 
! Отговори
Егоисти преди 4 години
Тия дето вдигате камък срещу тия жени се молете Бог да не ви постави в подобна ситуация. С мисълта че може да умреш далеч от децата си, роднините и приятелите. Много злобен народ сме ей ...
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО СЕ ПОМАГА НА ТАКИВА САМО ПРИ ДОКАЗВАНЕ КАКВО СА ПЛАТИЛИ КАТО ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ , СТИГА С ТЕЗИ НАВЛЕЦИ ЧЕ СА ГЛАДНИ.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 54Но ако имал гражданство, не те спират да се върнеш.
50
2
 
12
 
! Отговори
Пламка преди 4 години
Тея бусове "които извозват", за които говори пламка, возят *** само, ясна е работата.
49
12
 
14
 
! Отговори
Мишоци преди 4 години
Повечето коментари показват, че не сме задружен народ ни в добро , ни в лошо. Белгия прибра болни хора от Китай и никой не каза да си стоят там. И ги лекува. Силните и сплотени народи прибират всички свои. Германия прати по целия свят Луфтханза за германци. Какъв народ е тоя дето не иска своите? Озлобен егоистичен и страхлив. Много страхливи сме , българите. Никой руснак или американец не би бил изоставен. Но те са велики народи.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МВР ги пускат без да представят банкова сметка с мин. 10 хиляди евро за да могат да се върнат в България и платят лечението си. За САЩ не ти дават виза ако нямаш кинти.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53Не си с нищо по-различен от хората, които описваш.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Я помислете кой Българи могат да си позволят да ходят на ски в Алпите,така че неми е жал за тях...."Родителите ми са пред пенсия и плануват да посетят Алпите. Събират от година и половина пари с някаква туристическа друпа. Не са нито мафиоти, нито политици, а просто хора с обикновенна работта и взимат над средната за страната заплати (нормално с по 25 години стаж). Не вярвам, че на теб някога ти е било жал за нещо или някого, който не е свързан директно с теб, но злобей си там ...
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До варненецпрестани да пишеш глупости, в Австрия въведоха мерките от 14.03 до тогава всичко напълно си работеше, имаше ограничения единственно по преминаването на границата с Италия, и не можеш да си вдигнеш шапката при наличие на д-р и да си ходиш, в смисъл можеш ама не само че няма да ти платят, а да трябва да връщаш пари, това е д-р и наистина като чета коментарите се учудвам че има такива *** които пишат всякакви глупости, ама то оняя го каза за 80 %
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СегаСнимай НСИ ти, какво ще правиш?Казали с ти, да затваряш, а ти следваш закона. Държавата не дава обезщетение за работниците, следователно, защо шемги държиш наети?
43
1
 
7
 
! Отговори
Борислав преди 4 години
Отново една не проверна новина, изпълнена с фалшива и неправилна информация. Кога така наречените журналисти в България, ще спрат да ни заливат с глупости. Вършете си работата както трябва и както казва поговорката- " Три пъти мери, веднъж режи"
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето защо трябват не само входни визи от ЕС, за да не ни заразяват, но и изходни визи за българи защото като излязат и се връщат могат да пренесат зараза. ЕС е във фалит.
41
1
 
17
 
! Отговори
варненец преди 4 години
Ми да, там е цялата работа! Плаща се още една заплата след края на сезона, затуй са стоели там, въпреки че от 20дена се тръби как се затварят граници, как се отменят полети, а от 10 март в Австрия ако се не лъжа има забрана за повече от 5 човека на едно място. Повтарям, днес е 23ти...