След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите

Някои от тях могат да останат без покрив над главата си
23 мар 2020 12:49, Нели Христова
112
След края на сезона: Десетки българи блокирани в Алпите
Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че зимните курорти са развъдник на заразата от коронавирус, ски сезонът в цяла Европа приключи.

"Тук е като в Банско, всяко градче, мъничко селце е затворено. Полиция, жандармерия и никаква информация", разказва Пламка Петрова, която вече четири месеца работи в зимното курортно градче Калтенбах, пред NOVA. Тя и десетки други българи са блокирани в Австрия и не могат да се приберат у нас. Някой се притесняват, че могат да останат и на улицата, защото договорите вече са им прекратени.

От четири месеца Пламка и Цветина са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, за да работят. До преди десетина дни, когато властите затварят курорта и те остават в градчето без работа, пари и възможност да се приберат в България.

"Сезонът приключи преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха все още тук по пансионите, по хотелите и дойдоха и съобщиха, че Тирол се затваря", казва Пламка. Двете жени започват веднага да търсят начин да се приберат в България, но без резултат.

"Те започнаха да казват, че автобусите са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отказаха и казаха, че е обявена карантина и започват да се затварят граници", обясни Цветина Цветанова.

От седмица Пламка и Цветина вече са и без договори за работа. А в общежитието, в което живеят обаче не се знае още колко време могат да останат.

Жените подържат контакт и с около 50-60 българи близо до тях, които са в същата безизходица и търсят изход. Притеснението на хората там е вече до краен предел.

"Имам информация за голямата част от българите, особено в провинция Тирол. Искам да кажа, че може някъде да има пропуск, но сътрудниците на посолството работят денонощно. Ние финансови средства не може да предоставим, защото нямата такъв закон. Тези дни се чух с много хора, от които почти никой не искаше да се прибира. Трудно е излизането от Тирол. Санитарната зона там е много стриктна", каза посланикът на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чукча не читател, чукча писател? Къде пише в статията, че са карали ски? От четири месеца? Сезонни работнички са и трудовите им договори са били прекратени, което значи и временния подслон.
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак да си на под карантина в Алпите е по- добре от същото в Люлин 6
38
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"Някой се притесняват.."Вие сериозно ли? НякоЙ се притесняват?Новината е фалшива, защото българите са бедни и нямат пари да напуснат дори родното си село, а какво остава за емиграция в Тирол.Какво му е превъзходното на нищоправеца, та го наричате "превъзходителство"?
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До варненецникъде не се плаща на 1-во число, недей писа глупости, отделно в туристическия сектор на много места текущо се плаща основна заплата, а след края на сезона се извършва доплащане съгласно договора, и в Австрия това е обичайна практика, абсурд при наличен срочен д-р да си мислиш, че е така ще ти платят от днес за утре и да си ходиш.
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пламка Петрова (сещате се кой може да се казва така) да си стои там! Всички алпийски курорти са заразени, а ако дойде тук виждаме какво правят. Денонощен моабет и никаква карантина. Освен това такива като нея със сигурност не са платили данъци и здравни осигуровки, а сега ще очакват същата тая държава на която те не са внесли 1 лв. да ги лекува
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само такива като Пламка ни липсват да ни се домъкнат и започнат да сеят заразата. Чакали последния момент въпреки че от няколко седмици нещата бяха ясни и сега ми реват като...
34
1
 
24
 
! Отговори
Анорак до 21 преди 4 години
Вярно е ,че гастарбайтерите внасят свежи пари в БГ и да са живи и със здраве да си ги харчат у дома.Но повечето знаят ли,че добавената стойност на техния труд остава там и захранва тамошната социална система,а същите "трудолюбиви" хора като закъсат там идват да черпят от тукашната систем/в общи линии/.
33
2
 
7
 
! Отговори
варненец преди 4 години
До Анонимен 33 за разлика от бг където няма да ти платят,ама заплатата е с месец назад около 25ти, в белите държави плащат на 1во число! Тоест можеш да си тръгнеш винаги когато поискаш, недей лъга за договори моговори...
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащат данъци в Австрия и там работят и там трябва да стоят.
31
2
 
13
 
! Отговори
Сега преди 4 години
В София има вече затворени хотели,служителите са изритани без обезщетения и доходи,а собствениците карат ски в Алпите и Франция!!!???
30
3
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Докато техните работници остават без работа и доходи чорбаджиите карат ски в Алпите...
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви ски бе ***, миячки или камериерки са тия
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ...даже се учудвам че има такива хора като тебе, това да не ти е България ,е така от днес за утре да си дигнеш шапкат, тия хора са имали д-р за определн период неможе е така да хванат и да си тръгнат, обикновенно договорите са до края на март, явно поради случващото се са им прекратени предварително и вероятно ще им се плати съгласно австрийското законодателство, ама то това не става йок веднага, хората са в моментна нужда, вероятно имат подслон, но то трябва и с нещо да се хранят
27
3
 
6
 
! Отговори
Кажете преди 4 години
Я помислете кой Българи могат да си позволят да ходят на ски в Алпите,така че неми е жал за тях....
26
4
 
11
 
! Отговори
варненец преди 4 години
До последно стояли там, сега приберете ни? Аз се върнах от Австрия навреме. Не гледат ли новини? На 5 в Австрия всички заплати са изплатени, никой не може да те спре да си тръгнеш като вземеш кеша, днес е 23ти ...
25
6
 
16
 
! Отговори
... преди 4 години
То от 1 месец се говори че ще има строги мерки затваряне граници и т. Н но алчните решили да седат до последно за пари. Сами са си виновни. А да реват че няма пари са пълни глупости в Тирол се плаща добре а и вече 4м са там не вярвам да нямат пари. Ама пусти му пари да седим до последно са някой Евро повече а сега пищят
24
4
 
8
 
! Отговори
Tiroleza преди 4 години
Ало...Българи??? Това да работиш в Австрия да не ти е като в България.Тук има закони и са много строги в тая насока.Пишете пълни глупости и простотии.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25хотели, общежития, пансиони всичко е затворено там, това е, единственно, ако хотела където са работили им е предоставил нещо стая за временно ползване
22
0
 
8
 
! Отговори
Социално дистанциран преди 4 години
"НякоЙ се притесняват..."Нелче, марш обратно в 3-то отделение!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха,и какъв им е проблема ,работили са изкарали са пари ,сега да харчат.Колко може да струва едно общежитие,ако въобще плащат нещо?Само не тия нямаме финанси ,държавата да ни прибере!