Близо до Китай, а само 1128 заразени с коронавирус. Как го постигна Япония?

Едва 14 000 теста са направени досега в Страната на изгряващото слънце
24 мар 2020 15:08, Елка Василева
51
Близо до Китай, а само 1128 заразени с коронавирус. Как го постигна Япония?
Снимка: архив, БГНЕС

В Япония има сравнително малко случаи на коронавирус - въпреки близостта до Китай. Защо там е толкова спокойно? Едно е ясно: от японския опит бихме могли да извлечем важни поуки, пише Дойче веле.

Японците се разхождат под разцъфналите вишневи дръвчета в парковете из страната. Радват се на пролетта, любуват се на розовото великолепие и се снимат под него. "Ханами - обичаят да се съзерцават цъфналите вишни, е най-важният празник за нас, японците", казва един посетител на парка Уено в Токио.

Само 14 000 теста?

Контрастът с Европа не би могъл да бъде по-голям. До вторник (24 март) в Япония имаше само 1128 заразени с коронавирус и 42 починали. Броят на заболелите се покачва минимално.

Още по темата

А всъщност би трябвало да е точно обратното. Защото Япония е гъсто населена, има силно застаряващо население и тесни контакти със съседен Китай.

Въпреки това правителството предприема твърде меки мерки. Всички училища в страната бяха затворени две седмици преди пролетната ваканция, отменени бяха и всички големи мероприятия. Магазините и ресторантите обаче останаха отворени. А броят на японците, работещи от вкъщи, е малък.

Слабото разпространение на COVID-19 в Япония първоначално събуди подозрения, че истината се прикрива съзнателно. Макар че има възможност да изследва по 6000 проби за коронавирус дневно, в Япония досега са направени едва 14 000  теста - т.е. 20 пъти по-малко, отколкото в Южна Корея.

Експерти от японското Министерство на здравеопазването обясняват, че тестовете съзнателно се ограничават само до региони, в които има много случаи на заразени. "Малкият брой на взетите проби се дължи на това, че властите искат да запазят наличните ресурси за тежките случаи, които могат да се появят", казва германският политолог от университета в Токио Себастиян Маслоу.

Стриктна хигиена от ранна детска възраст

Има и други важни разлики: в Япония залагат на превенцията. Още от най-ранно детство японците дисциплинирано се придържат към някои най-елементарни хигиенни правила.

"Миенето на ръце, жабуркането с дезинфекционна течност и носенето на предпазна маска са неотменима част от нашето ежедневие, дори и да няма епидемия", казва една майка на две деца.

Затова цялото общество лесно свикна с извънредните мерки, въведени от февруари. Във всички магазини и на входа на всички фирми бяха поставени дезинфектанти за ръце, а носенето на предпазна маска стана задължение за всеки гражданин.

Още преди епидемията от коронавирус в Япония се ползваха по 5,5 милиарда предпазни маски на година - средно по 43 на жител. Този процент се увеличи после толкова радикално, че търговската мрежа вече не успяваше да задоволи търсенето. Въведоха се и ограничения за купувачите. Хората търпеливо чакаха на опашки пред магазините в продължение на часове, за да получат полагащия им се брой предпазни маски. Много от магазините започнаха да предлагат парчета плат или хартиени филтри за кафе, придружени от указание как човек сам да си изработи маска за носа и устата. Масовото използване на тези маски явно значително намали риска от пренасяне на заразата.

С оглед на тези успехи премиерът Шиндзо Абе реши да не обявява извънредно положение в страната, а японците дори вече постепенно се връщат към нормалното си ежедневие. Частните школи за уроци вече отвориха врати - там децата седят в проветрени помещения с отстояние едно от друго. Отворени бяха и първите увеселителни паркове. В тях не се допускат само хората, които имат повишена температура.

Япония не допуска граждани на ЕС

Въпреки това правителството се опасява от евентуална втора вълна на зараза. Затова е предвидено след ваканцията да отворят училищата само в онези региони, в които няма случаи на COVID-19. Големите мероприятия остават забранени. Вниманието на властите сега е насочено предимно към чуждестранните посетители. От събота насам границите на страната са затворени вече не само за южнокорейци, а и за всички граждани на ЕС. С право на достъп са само онези, които имат постоянно местожителство в Япония. Пристигналите от Европа обаче задължително се поставят под карантина за 14 дни. Тези мерки остават в сила до края на април.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Япониякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
маската преди 4 години
Никакъв бизнес не съм започнал, умнико. Но не искам да заразяваш хора, и те да заразяват други, защото 14 дни не знаят хванали ли са вируса или не. Ако всички носят маски на работа и в магазина, и си мият ръцете, как ще се предаде вируса, умнико? Освен отвън през границите? Като не можеш да дишаш пращай друг да ти пазарува!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
евалата на японците
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LoykoНе знам дали е вярно. Бях изумена да науча от един изключителен източник че колкото японецът е чист до невъзможност в къщи толкова е безобразно мръсен на обществени места. Всички говорят за обратното и именно това ме шокира. Това изглежда е резултат от манталитета им. Може би и затова ги задължават да носят маски. Доколко това помага не е ясно. По - скоро помага естествената изолация на Япония и не особеното желание на хората да ходят там.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До маскатаТи да не си започнал бизнес с маски, бе? какво си оревал орталъка. И тука има маски с респиратор предлагаха ми ги по Интернет но имаш ли шейсет лева да ги дадеш? Другите са наистина бошлаф работа. Аз такова нещо не мога да нося, ще умра от задушаване имам проблеми с дишането. Същата работа върши и зимният ми шал, стига да мога да го сменям. Японците са спокойни просто защото нямат големи основания да се притесняват. Няма какво да се сравняваме с тях.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е въпросът само в маските. Причината е че в Япония е изключено да видиш чудо като Каролев например.Там каже ли се нещо, няма тън, няма мън.Всички изпълняват като един. Никой не реве че са му отнели свободата. В Азия няма такова животно. И не е нужно да се носи маска, ако не е такава, каквато трябва, с респиратор.Щом азиатците смятат че такива могат да ги предпазят си е техен проблем.В Япония няма и текучество на заразени, което е в Европа например. Няма какво толкова да се сравнява
31
5
 
6
 
! Отговори
маската преди 4 години
носенето на предпазна маска стана задължение за всеки гражданин. Това е!Пиша това от 2 седмици брее. Но *** ме трият и бият минуси. Съшото правят Тайван и Русия. Но нашия черен женерал се изтропа, че маските не пазили. Също и сексолога от СЗО и други *** и без(отговорни) калинки.
30
1
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До Анонимен 26......ТЪПЧООооооо......това да не е Раша бееееее ??? Чети повече за японците ...за да разбереш какво значи ДЪЛГ и ЧЕСТ ! ....и за какво си правят ХАРАХИРИ !
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яки сме бре
28
1
 
13
 
! Отговори
u4en преди 4 години
КАК го постигат .и ние се чудехме ...от много отдавна ! КАК може .по територия колкото 3 БГ .БЕЗ РЕСУРСИ ...БЕЗ НЕФТ ...БЕЗ ГАЗ ...колкото Раша население ..ПРИЖИВЯХА и ЯДРЕНА АТАКА ...а са 3-та икономика в света !!!!!!! а ако имаха територията и ресурсите на РАША ??????.до сега щяха да направят " СТЪЛБА до ЛУНАТА " .значи както казваше един - " ДОБЪР МАТЕРИЯЛ "
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отпада варианта за лъжене и манипулации ? Дойче веле пусна същата статия, но за Русия и там съдържанието по смисъл, очаквано, е на 360 градуса...
26
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто прикриваха информаця с цел да не се отложи олимпиядата .
25
3
 
19
 
! Отговори
до лойко преди 4 години
Ако ще по 25 пъти на денонощие се къпи и се трий по 240 пъти с дезинектант, ако в автобуса влезе някой заразен и се изкиха отгоре ти - пак си заразен.Основната ралика е едно - недопуъскане на заразени сред населението.Извеждането в карантина на засегнатите.Хигиената е хубаво нещо, но в този случай е по-скоро дъвка за успокоение на хипохондриците. А и печалба за спекулантите.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат и много излекувани, както и корейците. За мен е интересно как се лекуват в Белгия, защото има 400 излекувани
23
2
 
14
 
! Отговори
Kim преди 4 години
Японците ряпа да ядат, в Северна Корея болните от тоя вирус са нула, 0, zero.
22
0
 
2
 
! Отговори
до гарвана преди 4 години
Топъл климътДиетатаНеглижирането на разни подробности като пневмонията....
21
0
 
18
 
! Отговори
как го постига? преди 4 години
Какво значи "близо до Китай"? Дели ги едно голямо море!И в Япония се влиза по-трудно от ЕС. В наше време - дали си на 2 часа път със самолет или на 5 часа, не е ко йзнае каква разлика. Важен е контрола по границите и волята на властите да пазят гражданите си.
20
1
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Пълни глупости пишат някой БГ разбирачи.В Япония има China town във всички големи градове,цели квартали.Понеже много се замаяваме с българското мляко е хубаво да се знае истината.Там млякото е LIcence by Bulgaria,с внесени бактерии от нас и е най евтиното мляко,под един долар,колкото е в БГ.Гръцкото е около 4 долата,като има поне още 5-6 вида кисели млека/Yogurt/.Наистина с нашта бактерия е най доброто според мен.Опитвал съм ги всички видове и японците са споделяли ,че и те го харесват много.
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как го постигнали японците?Много просто - те взаимно не могат да се понасят с китайците.
18
1
 
33
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
В основата на всичко е добрата хигиена и чистотата навсякъде.При тях асфалта е с черен цвят години след като се положи,а не сив както при нас.Когато вали дъжд може да се пие вода от улиците,толкова е чисто.Отводняване навсякъде.Зелените площи са наистина зелени,а не калища и паркинг.Няма гола пръст никаде.Немислимо е WC без топла вода,стерилизатори UV,тоалетна хартия и хартия за избърсване на ръцете.Никой не изхвърля опаковки и *** по улиците.Пушене по улици е 20 долара глоба и т.н
17
0
 
32
 
! Отговори
TheCrow преди 4 години
А за Индия какво е обяснението за малкото заразени?