Празни улици, тишина, болка – Рим по време на коронавируса

Само църковните камбани разрязват тягостната обстановка
24 мар 2020 20:45, Нели Христова
25
Празни улици, тишина, болка – Рим по време на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Едно от най-романтичните места на Земята е Рим през пролетта. Летищата по цял свят са пълни с хора, които нетърпеливо чакат да отлетят за своята ваканция в красивата италианска столица. Но този март е много по-различен - летищата далеч не са пълни, а малко преди Италия напълно да затвори достъпа до себе си, никой не чака нетърпеливо да се качи в самолета. Вместо това хората са притеснени, прибират се бързо при семействата си, преди Джузепе Конте да затвори напълно границите.

Рим под блокадата заради коронавируса, не е Рим от мечтите на мнозина

Италианците, по принцип топла и приветстваща нация, дори не се поглеждат в очите. Повечето от тях носят маски, които покриват голяма част от лицата им. В града, в който древната история и религията привличат милиони туристи, най-популярните дестинации, като Колизеума, Пантеона и площада Свети Петър, са пусти. Хората следват мерките на Конте стриктно.

Тишината се е настанила трайно в града. Прекъсват я само църковните камбани из града. Изведнъж, на улицата, на която се намират повечето дизайнерски къщи, хората излизат по прозорците и балконите си и започват да пляскат.

"Това е за нашето единство и устойчивост. Всички сме съгласни с мерките, които се взимат, с това, че трябва да стоим вкъщи, за да победим вируса", казва една жена през балкона си пред репортерите на BBC. През това време, в Ломбардия, обстановката е друга - според докторите, там е като "военна зона".

Но обратно в Рим - там полицията патрулира по улиците, предупреждава всички, които са сами, да не стоят дълго навън, а онези, които са излезли на групички, разпръсква. Социалната дистанция е навсякъде и вече не е новост. Ако някои реши да наруши мярката и да стои прекалено близко до някой друг, възрастните хора започват да се карат, да бъдеш по-отговорен. Хранителните магазини и аптеките още са отворени, но няма паническо купуване на стоки.

Такава е реалността в Рим сега.

Красивите църкви на италианската столица продължават да бъдат отворени, но служби там не се провеждат. Дори папа Франциск остана затворен във Ватикана -  в сърцето на католицизма. За някои обаче именно сега е времето за молитва.

"Църквите са тук, за да дадат на хората място за утеха и размисъл", казва възрастна германка, която тъкмо се е помолила в една от църквите. Друга италианка, на около 50 години, казва, че никога не е виждала Рим такъв, а "сърцето й е свито".

"Боли ме и никой не знае кога ще свърши всичко това, за да се върнем към нормалния живот. От това се притесняваме - кога ще приключи?", казва тя. Друга местна жителка, която има ресторант, се е съсредоточила върху това да помага. Тя е започнала да доставя храна по домовете. Италианците може и да са разстроени, но великодушието у тях не е в недостиг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
ДО 11. ЯВНО СИ ДОСТА КОНФЛИКТНА ЛИЧНОСТ. ЧЕТИ И ПОСЛЕ ПИШИ. ЗАЩО ДА КРАДЪТ ОТ РУСНАЦИТЕ КОГАТО РУСКИТЕ САМОЛЕТИ ПРЕНЕСОХА ВСИЧКО ДО ИТАЛИЯ КАТО ПРЕМИНАХА НАД ЧЕРНО МОРЕ ГЪРЦИЯ И ИТАЛИЯ. ТЕ СИ НОСЯТ ПРАТКИТЕ В САМОЛЕТИТЕ И ПОЛЕТА ИМ Е ТРАНЗИТ. НО НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛЮЕ РУСИЯ ДАВАЙТЕ ДА ПЛЮЕМ. НА ВАС НЕ МОЖЕ ДА СЕ УГОДИ АКО ДА ЗАЩО ДА АКО НЕ ЗАЩО НЕ.
18
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Не извратен тип АЛО ЧЕТЕШ ПРЕЗ РЕД. НЕ РУСКА ПРАТКА А ПРАТКА ОТ КИТАЙ ЧЕХИТЕ СА ЧОПНАЛИ. СЛОЖИ СИ ОЧИЛА.
17
1
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Рим е вечен град. Ще го има много след като всички тук сме изчезнали. Мислете за вечноста. Покайте се за греховете си, уредете дълговете си.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствените които са виновни за това са про.стите оризници, които последните 5 години масово започнаха да изкупуват Италия и увеличиха многократно полетите от Оризия до Италия. Не са само виновни за Италия, тая мизерна и/з/мет запали целия свят, може би дори нарочно за да го изкупят за без пари. Тая па.смина е двулична, мизерна и лукава, никога не им вярвайте.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това може да се случи.И вече е факт Само по време на Американска " демокрация"! Що през комунизма нямаше такива епидемии бре демократчета ?! Защо нямаше " бежанци" безработица? Неравенство в обществото? Малки сте да разберете! Що ли ви " питам"!
14
0
 
4
 
! Отговори
Аферата драйфус преди 4 години
Китайските "пратки" за италия се оказаха предназначени за китайците там.Ахаха
13
11
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Италианците вече обсъждат дали ще е по -правилно ако си прекръстят градовете по руски образец ,вече има и предложения -Рим /Рома/става РОМАноф,Милано става МИЛАНинград,Бари става БАРИвосток,А Палермо-ПАЛЕРМитаж!
12
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС какво направи,ами ссселяяяндури руски,ккрепоостни сселяни,ЕС отпусна милиарди евра за справяне и спасение на бизнеса.Ти сеелянино неддодялан ,знаеш ли колко взимат във Ирландия на седмица тези дето не са на работа заради вируса ? Взимаха по 203 евро ,от днес взимат по 350 евро на седмица,ти колко взимаш ддивако,колко дава Путин на онези зад оградата ?????Дерат ли ва банки те ? Ето това прави ЕС
11
4
 
15
 
! Отговори
681 преди 4 години
До Анонимен 11 Господ не знам дали ще им помогне но руснаците със сигурност им помагат!
10
16
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
По цял свят държавите си разменят медикаменти,кой каквото има а само руснаците парадират по време на масова чума и рецесия.САЩ не са откраднали руската пратка за Италия а са си купили тестовете от италиански производители,ще вааа в сееладуриите про руски,по време на пандемия лъжат и мажат,маммичката ви гггнусна ддолна
9
0
 
18
 
! Отговори
истина е преди 4 години
За това хората да не ламтеят за много пари и благини ,а да си помислят какво са дали на света , защото живота им стана много комерсиален !
8
6
 
5
 
! Отговори
Donald J Trump преди 4 години
Нормално. Който "пусна" вируса е той да "чисти" след него.
7
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИнтереснооФранция и Германия си присвоиха пратки с медицински пособия предназначени за Италия на своите КПП-та, а Чехия буквално си "чопна" китайски доставки за Италия....
6
6
 
29
 
! Отговори
Интересноо преди 4 години
Русия и Китай помагат на Италия,а ЕС,ЕК и НАТО са в тотален амок!Нещо се обърка или просто са си такива "богатите сникерси"-жалки!?
5
3
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Мдааа ... Светът става все по-грозен и по-грозен.Снощи видях щъркела, кйто гнезди в нашето село ... Беше си дошъл. Днес го няма ...Дали е измръзнал ?Само на мен ли така ми се стрява, че всичко красиво и мило в този свят загива и обратното - всичко грозно и уродливо се умножава и просъществува ?А, когато бях дете ни учеха, че вбъдеще човечеството ще става все по-съвършено, а земята все по-красиво и добро място за живот.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да крадете статии.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лятото ще убие вируса.Цяла Европа се нуждае от горещо лято.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много искам да отидат там , но няма да е скоро .
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре така отколкото стада африканци и араби всички до един клошари на социал да трупат отпадъци,крещят и уринират.Повярвайте ми това което остана от Рим е толкова тъжно и жалко-някога са били ГОЛЕМИ. Сега са ромски катун.Даже не ами африкано-арабски приют за въшливи гангстери и талибани.Не не мразя Рим.С напредване на виртуалната реалност ще можете да се разходите в градът в който свършват всички пътища по времето когато са били империя от Африка до Китай.