Защо на Запад не носим маски, но в Азия е масова практика?

В много азиатски страни носенето на маски е въпрос на традиция
26 мар 2020 20:15,
70
Защо на Запад не носим маски, но в Азия е масова практика?
Снимка: БГНЕС

Да излезете по улицата без маска тези дни в Хонконг, Сеул или Токио, ще ви навлече доста гневни погледи от минувачите.

От началото на епидемията от коронавирус някои места по света приеха напълно идеята, че най-добрата стратегия е да се носят маски. Всеки без маска се превръща в парий.

Но на много места по света, основно в западните страни, винаги е било, и все още е, напълно приемливо да се разхождате без преграда пред носа.

Още по темата

Отговорът на въпроса защо някои страни напълно прегръщат маските се крие не само в съветите на медици и власти, но и в културата и историята на тези страни, пише BBC.

Но ще промени ли пандемията от COVID-19 това?

Официалното становище за маските

От началото на епидемията официалните съвети на Световната здравна организация са напълно ясни. Само два типа хора трябва да носят маски - болните или тези със симптоми, и онези, които се грижат за хората, които са болни.

Никой друг не трябва да носи маска и има няколко причини за това.

Едно от тях е, че маската не е напълно надежден метод за предпазване. Текущите изследвания показват, че срещу коронавируса те не са ефикасни, защото той се разпространява не по въздушно-капков път, а с малки капчици.

Освен това свалянето на маската изисква специално внимание, за да се избегне замърсяване на ръцете.

Не на последно място е и фактора, че маската създава фалшиво усещане за сигурност.

Защо все пак в Азия носенето им е масово?

Въпреки това в много части на Азия всички носят маски - смята се, че това е по-сигурно и донякъде разумно.

В Китай, Хонконг, Япония, Тайланд и Тайван се смята, че всеки може да е преносител на вирус, дори и здравите хора. Така че в духа на солидарността всички предпазват останалите от себе си.

В тези места здравните власти препоръчват на всички да носят маска, а в някои части на Китай може дори да бъдете арестувани, ако нямате такава.

Междувременно в Индонезия и Филипините, където се смята, че много случаи не са регистрирани, повечето хора в големите градове сами решиха да носят маски.

В много от тези страни носенето на маски е част от културната норма много преди коронавирусът да стане част от живота ни. Те са модни аксесоари.

В Източна Азия много хора са свикнали да носят маска, когато са болни или когато е сезонът на алергиите, защото в обществата им се смята за некултурно кихането и кашлянето на обществени места.

Епидемията от SARS през 2003 година, която се отрази на няколко страни в региона също подчерта важността на предпазването на здравите.

Така че една ключова разлика между тези общества и западните е, че те са изпитали наскоро подобна епидемия и спомените са все още пресни и болезнени.

Съществува и още един фактор за широкото разпространение на маски в Югоизточна Азия, особено в гъстонаселените градове, където маската се носи и заради мръсния въздух.

Въпреки това практиката не е масова в Азия. Например, в Сингапур, правителството призова гражданите да не носят маски, за да може да се осигурят достатъчно за медицинските работници.

Социалният натиск

Някои смятат, че задължителното носене на маски, като визуално напомняне за опасността на вируса, може да действа като "поведенчески натиск" за хората, не само носещите маски. Визуалното напомняне може да помогне на хората да спазват по-висока лична хигиена.

Също така някои са на мнение, че и малките стъпки в борбата са важни.

"Не можем да кажем дали маските са неефективни, но предполагаме, че имат някакъв ефект, защото това е предпазното средство, което даваме на здравните работници", обяснява Бенджамин Каулинг, епидемиолог от университета в Хонконг.

"Ако маските се използват от много хора на места със струпвания, смятам, че може би ще има ефект срещу предаването (на вируса) на обществени места, и в момента оценяваме всяко малко действие", обяснява той.

Недостатъците

Разбира се, има и недостатъци. На места като Япония, Индонезия и Тайланд в момента има недостиг на маски. Южна Корея пък въведе квоти.

Така се стига до страха, че хората могат да използват повторно маските си, които са по принцип за еднократна употреба.

На тези места хората, които не носят маски се изправят пред обществено неодобрение до степен, че дори не им се позволява да пазаруват или влизат в някои сгради.

В Хонконг някои таблоиди публикуваха на първите си страници снимки на хора от западния свят без маски на обществени места и критикуваха чужденците и туристите, че не взимат достатъчно мерки.

Обратното важи и на Запад, където не сме свикнали с предпазните средства. Носещите каквито и да е маски биват понякога атакувани, а също така и стават обект на дискриминация, защото почти винаги са азиатци.

Но обществата, в които предпазването е въпрос на традиция може би имат право и сега много експерти подлагат на съмнение мнението на СЗО.

Недокументираните случаи

Има много доказателства, че има "тихи носители" здрави хора, които са преносители на вируса.

В Китай е изчислено, че една трета от всички положителни случаи не са имали симптоми.

На "Diamond Princess", круизният кораб, който беше поставен под карантина и все още жертвите от него се броят като на отделна държава, повече от половината от 600-те хора с положителна проба, не са имали симптоми.

ДОсега се смяташе, че хората без симптоми не пренасят заразата, но много учени го подлагат на съмнение.

Проучване на случаите в Китай показва, че всъщност тихите преносители са много заразни и може би са повлияли за до 80% от положителните случаи.

Носенето на маска може и да е символ на близкото минало и настояще, но ако пандемията продължи да се разраства, може би поведението и на хората на Запад ще се промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво им давате АКЪЛ.Нека измрат 6000000 и накрая да останат съвесните,послушните и добрите.!!!!
57
1
 
1
 
! Отговори
маската преди 4 години
от писаното тук става ясно, че сме по хубави но доста по *** от жълтите. но има и изключения. Аз за масите пиша от 3 седмици. но щракаме с пръсти и минуси.
56
2
 
3
 
! Отговори
Веслият иди.от преди 4 години
До ВескоЕ, китайците носят маски, пипат масите, а после си оправят маските. И след това *** като мухи - нали? В Китай починаха ужасните 3 200+, а в благословената, немаскирана Италия - само 8 200+ / дотук/! В Испания - подобно!По-силен аргумент в полза на неносенето на маски - здраве му кажи!Долу маските!
55
4
 
0
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Анонимен 49Обясняваха го няколко пъти. Вируса не се носи из въздуха, а само в пръските, които падат след метър и половина по повърхностите. Н можеш да го вдишаш от разстояние, но като пипнеш масата и после си оправиш маската, сам си го слагаш.
54
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Охболи преди 4 години
До Martin BormannАко знаете колко просветляващо би Ви дошла малка доза корона вирус.....ще поумнеете с 10000% за часове, умнико с толкова умен ник ;)
53
4
 
3
 
! Отговори
Б преди 4 години
До Martin BormannЖълтото племе е итилигентно и работещо, не се занимава с глупости за да си губи времето, а е прагматично и трудолюбиво... За разлика от "псевдо" демократите в западното общество или такива като тебе който висят само по форумите и пишат глупости за жълти стотинки. Това е огромната разлика. По лесно е да си негативен и да плюеш някого отколкото да си позитивен, градивен и трудолюбив. Жалко за България която се славеше в безсловично трудолюбие, а сега остана само мит от миналото.
52
2
 
2
 
! Отговори
Б преди 4 години
До Martin BormannАко янките им пуснаха тази бомба експеримент както казваш найстина, сега ще видиш как същите *** янки ще го додухат и ще страдат. Тук не става въпрос за сляпо подчинение, а за култура и разбиране и най вече вяра в управниците, а не както е в западничт свят "псевдо демокрация" и либерасия... Ако найстина янките са го направили сега целият свят ще дyха супата начело с тях. Жалка работа и расъждения от болен човек... :(
51
0
 
6
 
! Отговори
искам отговор преди 4 години
А ти откъде знаеш дали си болен.?????? Няма да спра да ги питам тези! Симптоматика имаш на 14 -ия ден. Дотогава си пръскаш вирусите, дето си лепнал"защото не си болен"! Ега ти логиката!!!
50
2
 
5
 
! Отговори
mt преди 4 години
Поредното журналистическо недоразумение. В жълтите страни се носят маски, поради високото замърсяване на въздуха, особено в големите градове като Пекин, Сеул и Токио. В Сеул даже при определени стойности на замърсяването, властите им ги информират чрез онлайн приложение и приканват всички да останат по домовете. Хайде малко да проверявате информацията, преди да пишите глупост
49
7
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Оня ден говоря с една китайка която ми се хвали, че училищата там вече отворили и бързо се справили с вируса. Аз я питам, как си го обясняваш това и тя вика: Ами защото сме изпълнителни, дисциплинирани и слушаме какво ни казват управниците и го правим. Аз й викам: Ти винаги ли вярваш на вашите управници а тя: Разбира се, длъжни сме да им вярваме- толкоз ми трябваше. Само един под-човек може да съществува и да остави живота си в ръцете на някой друг, за тва янките им пуснаха бомба експеримент....
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маската не спира вирусите ,а капчиците в които се намират вирусите. Замърсените повърхности са точно от капчиците лиги на хора без маски. Затова трябва да се говори, киха и кашля само през маската. Дори и да успее да премине капчица през/покрай маската, то скоростта й ще е многократно намалена и най-вероятно ще се лепне на този който я е изплюл. Освен маска всеки трябва да си носи и дезинфектант (спирт) и да си мокри ръцете при всяко пипане на предмети и повърхности. Чиста физика.
47
3
 
2
 
! Отговори
текст преди 4 години
Никой друг не трябва да носи маска и има няколко причини за това.Единият е, че на маската не се гледа като на надеждна защита, като се има предвид, че настоящите изследвания показват, че вирусът се разпространява чрез капчици и контакт със замърсени повърхности. Така че може да ви защити, но само в определени ситуации, като например, когато сте в близки помещения с други хора, където някой заразен може да киха или да кашля близо до лицето ви. Ето защо специалистите казват, че честото миене на ръце със *** и вода е далеч по-ефективно.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото са грозни.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"защото той се разпространява не по въздушно-капков път, а с малки капчици" - някой може ли да преведе тази простотия?
44
0
 
0
 
! Отговори
oт чуждия печaт преди 4 години
26 март 2020 г., 12:21 ч. EDTОт Дженел ГрифитПочти три дузини души, присъствали на неотдавнашно детско събитие в църква в Арканзас, са тествали положително за коронавирус, според църковните служители.Доналд Шип, дякон в църквата на Първото събрание на Бог в Гриърс Фери, на около 75 мили северно от Литъл Рок, заяви пред Арканзас Демократ-вестник, че 34 души, присъствали на събитието в началото на март в църквата на окръг Клебърн, са тествали положително за коронавируса и че неизвестен брой други чакаха резултати от теста.Даниел Макнайл, говорител на Министерството на здравеопазван
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А от къде ще намерите изобщо маски, като са изкупени от цялата мрежа?
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нищо не разбрах дали пази ли или не маската.Най-добре се снабдете с противогаз той със сигурност пази от всичко. А знаете ли колко вируси и бактерии носите без да подозирате с които имунната ви с-*** се бори нон-стоп, убива и изхвърля от тялото ви. Но едно е сигурно- глада и безпаричието определено убиват вирусите.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онзи с найлоновата торбичка на главата даде идея.
40
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 4 години
До 41 Докторите носят маски,защото постоянно преглеждат,или лекуват пациенти,с различнна,хигиенна култура.При операции също за хигиена и стерилност.На улицата да ходиш с маска за какво?По добре я служи когато влезеш в магазина или в банката или се налага да говориш дълго с някой.
39
1
 
14
 
! Отговори
Нормални ли сте? преди 4 години
Докторите носят маски, а на балъците, които няма откъде да си купят им разправят, че няма смисъл да си купуват. Защо докторите носят маски, професори?