COVID-19 удари пазара на горива, потреблението падна с 40%

Спадът в цените е 25-30% в рамките само на седмица
Обновена: 27 мар 2020 09:59 | 27 мар 2020 09:30, Камелия Цветанова
46
COVID-19 удари пазара на горива, потреблението падна с 40%
Снимка: Pixabay

Потреблението на течни горива у нас от началото на месеца се срина с поне 30%-40%,  съобщи „Монитор“.
Голямото свиване в потреблението потвърди и Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му, за някои от бензиностанциите той достига и до половината от оборота. „Вероятно общият спад на потреблението варира от 30 до 50 на сто“,уточни той.

Още по темата

„При горивата много използвани от таксиметровите автомобили като пропан-бутан и метан има голям спад“, каза Делчев.

Относно отражението на падащите котировки на петрола на международните пазари и срива на потреблението върху цените на горивата в България браншовикът сподели, че не помни подобно бързо поевтиняване за толкова кратко време. Той обясни, че при големите вериги поевтиняването е по-бавно , а при по-малките бензиностанции спадът е рязък.

„Преди кризата горивата се продаваха на 2,30 лв., 2,32 , 2,36, а сега има цени от 1,75 лв. и надолу, при веригите е малко повече. Сигурно спадът в цените е някъде 25-30% и е много рязък, в рамките само на седмица. Сега се правят сравнение на спада на петрола от времето на войната в Персийския залив от 1991 г., когато е имало такива трусове“, добави той.

Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива смята, че потреблението от началото на кризата е спаднало с около 40 на сто. „Причината е в ограниченията на пътуванията, но скоро ще започнат полските работи и те не могат да бъдат спрени от никаква пандемия, а и тежката индустрия работи“, каза той с нотка оптимизъм. Браншовикът уточни, че по-голямо е намалението в потреблението на пропан и метан, използван много от такситата, защото те няма кого да возят.

Иван Кашилски от същата асоциация смята, че сривът в потреблението от началото на март е много по-голям и е близо 60-70%. „Колегите коментират, че оборотът е спаднал наполовина на половината“, каза той. Според него прекалено ниските цени от примерно 1,50 лв./л при спаднал оборот крият рискове от фалити на бензиностанции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално нали казаха, че въпреки срива на цените на петрола те нямало да свалят цените, защото имали запаси от ноември и ни продават от него на високите цени.Чудното е обаче, като скочи как веднага вдигат цената тогава явно нямат запаси и го взимат пресен, пресен от рафинерията.
18
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-ми е жал за Бойко. Как му се срина всичко. А беше си направил рай по своему. Горива по 2.40,високи цени на ток, газ, дране на раята с акцизи, данъци, осигуровки, застраховки, камери, тол измислици, винетки, яко щавене отвсякъде, отделно поне 40 процента кешбек в черните каси. И изведнъж всичко приключи и край. Няма приходи, горанката пелтечи припотен, ужасна работа.
17
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краят на петродоларът е на вратата. Саудитска арабия и САЩ да се готвят за трудни времена.
16
2
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
12 реално си прав.Но в другите сфери,не мислиш ли,че вече дори след 2 седмици са паднали заплатите.Фалитите почнаха от тая седмица.За другата не смея ,да прогнозирам дори.Ниската цена на бензина щеше да спаси някой отрасъл.А сега един дистрибутор,хем няма оборот,хем обикаля на скъпа цена.За това Америка оцелява щото има строга пазарна.19 стотинки за литър.Веднага реагират на пазарни цени.Тука ,как да има да е 1,80 докато някак си отмине и после пак да ги бухнат на 2,20.Да но този път няма!!!
15
2
 
12
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Както е тръгнало?!Това е само началото... Скоро сигурно на никой няма му трябват горива... Поне по прогнозите на разни щабове, комисиии и т. н.
14
0
 
9
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Сега остава да ни накарат дс сипваме и гориво като сметките
13
0
 
34
 
! Отговори
se edno преди 4 години
А цените на ХРАНИТЕ, кога ще падне ?
12
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕлемагАбе винаги си писал разумно, а тоя път слабо се предсави...Цената на един продукт е точно толкова, колкото се плаща за него.Паднал петрола - да. Но защо цената трябва да е 1.20, а не 1.55?Получава се, че и заплатите на тебя по бензиностанцийте трябва да паднат, щом цената е паднала?!Не че защитавам другите, но този подход е доста децки.
11
1
 
28
 
! Отговори
А1 преди 4 години
Даже не може да кажете колко е спада на продажбите, толко ви е на светло бизнеса. Мошеници!
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при магарешки е 1,63 дизела а трябва да е 1,23
9
5
 
21
 
! Отговори
Сливен е син преди 4 години
Още малко и тях и банките и топлофикации и хранителни магазини ще ги изгорим.Още малко като огладнее народът,като остане без работа!
8
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Останал съм на две чертички, ама скоро колата няма да ми трябва. Поне още една седмица няма да сипвам, даже и да го подаряват.
7
3
 
45
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Когато бензина стане 1 лев,тогава ще отида да...заредя за 10 лева,за цял месец.
6
0
 
47
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Свалете цените и ще си напълня резервоара до горе.
5
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам сили да ги мисля картела да мре.
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо неочаквано? Хората не ходят на работа масово, няма туризъм.... За какво им е гориво?
3
2
 
51
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Петрола се качва с $10 за барел - горивата се качват 10 ст., петролът падна с $30 - горивата с 10 стотинки след 1 месец. Пазарна икономика и никакъв картел!
2
2
 
38
 
! Отговори
Петко преди 4 години
Ха дано спадне алчноста на печалбарите от всички сектори!
1
4
 
53
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
*** цените на падат!!!А бъдете истински журналисти и направете унищожителен коментар за картела!!не ви стиска,не ви стиска!!За това сте само списвачи!!!истинските журналисти ги няма!!!Цената трябва да е 1.20-130 но тепак наглеят на 1,80!!И те ще фалират тогава повечето!!!