КНСБ: 20% спад на продажбите - критерий за мярката 60/40

От синдиката искат разширяване на обхвата
18
КНСБ: 20% спад на продажбите - критерий за мярката 60/40
Снимка: Dnes.bg

КНСБ подкрепя като цяло мярката "60/40" и анонсираните над 1 млрд. лв. за финансирането й.

Мярката се прилага в повечето държави-членки на ЕС, макар и в различни съотношения на държавната субсидия и собствено финансиране.

В този си вид потенциалът й е да осигури на над 535 хил. временно неработещи пълно трудово възнаграждение за 3 месеца, посочват от синдиката в позиция по повод заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което темата беше обсъдена. По-късно стана ясно, че то продължава и утре.

Още по темата
Според КНСБ този потенциал позволява разширяване обхвата на мярката в целия индустриален сектор, който също е много силно засегнат, макар и не пряко от въведения режим на извънредно положение, а от съпътстващите негативни пазарни ефекти.

Като критерий за достъп на фирмите от КНСБ предлагат да се използва минимум 20% спад в продажбите на годишна база през месеца/или тримесечието, преди подаването на документите. Друг вариант е използването на агрегиран показател от 5 претеглени индикатора (прилаган в ПМС 44 от 2009 г.).

От синдиката недоумяват защо дейността на националните рехабилитационни болници не е включена в мярката, след като със Заповед от 16.03.2020 г. на Управителя на НЗОК незабавно се преустановява плановия прием на пациенти по клинични пътеки в областта на физикалната и рехабилитационна медицина. Всички 13 национални рехабилитационни болници затварят врати, а тази икономическа дейност я няма в приложението към проекта на постановление, отбелязват от синдиката.

Поради подобни обстоятелства, породени от кризата и/или извънредното положение, от КНСБ настояват да бъдат включени и дейностите: добивна промишленост (заети 19 500), производство на кокс и рафинирани нефтопродукти (заети 1 600), производство на химични продукти (заети 13 250) , производство на лекарствени вещества и продукти (заети 8 000), производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива (заети 30 000), събиране, пречистване и доставяне на вода (заети 16 000), събиране, отвеждане и пречистване на отпадъчни води (заети 380), пътнически железопътен транспорт, междуселищен (заети 25 000), спомагателни дейности във въздушния транспорт (заети 4 500), обработка на товари (3 000), пощенски и куриерски услуги (заети 19 000) и други образователни дейности (заети 4 000).

От КНСБ считат, че в постановлението трябва да се включи текст, който да регламентира случаите, когато работещите не са имали осигурителен доход през януари 2020 г. при същия работодател, или не са имали пълен работен месец поради други причини (болест, безработица, неплатен отпуск и пр.).

Ето защо в постановлението трябва да се уреди практиката и правомощията на Националния осигурителен институт в тези случаи, за да няма постоянни запитвания, които са налице от момента, в който беше анонсирана мярката, допълват от синдикалната организация.

От КНСБ предлагат за хората, които в януари нямат пълен работен месец, компенсацията да се определя от Националния осигурителен институт, както следва: за хората, които през януари имат осигурителен доход поне за един ден, на тази основа да се генерира месечен осигурителен доход; за тези, които през януари са получавали обезщетения от ДОО се взима предвид осигурителния доход, от който е изчислено обезщетението; за хората, които през януари са ползвали отпуск за отглеждане на малко дете, които са били в неплатен отпуск или нямат осигурителен доход при този работодател, да се взема предвид минималната работна заплата за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
продавам коиа спортич 2016г , вървят по 20 / 25хил , давам я за 12 хил и никой не я иска , нали бойко каза да си продадем колите за да платим заплатите , обаче то и купувачи няма
14
0
 
4
 
! Отговори
От село преди 4 години
Не забравяй, че дори и под масата , тези пари влизат в икономиката(така наречената). Има за сметки, за храна, за заеми , ДДС и т.н. А това, че не са осигурявани на реалния доход ощетява основно при пенсиониране и невъзможност властта да съчетава висок морал и пълен фонд. Не убеждавам , че е правилно. Говоря за сегашната ситуация.Ок?
13
0
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
За Хората в ТРИСТРАНКИТЕ е ЖЪТВА - взимат по 50 000 лева заплати Месечно .
12
4
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Важен?! С какво е важно едно лeкe, взимащо заплатата си под масата??? Айде марш, бе. Важни били. Първи врагове на икономиката- заплатите в плик. Точно сега е моментът да бъде спряно това безобразие.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора какви проценти смятате, кви 5 лева. Не ви ли е ясно, че при диктатурата на капитала винаги има някой прецакан... Иначе няма да има богати. Лошото е, че всички сме на един клон.
10
4
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Защо няма уволнения и съкращения в държавната администрация и чиновниците,само частниците ли ще плащат за всичко?
9
2
 
14
 
! Отговори
От село до 9 преди 4 години
Не разбрахте ли , че абсолютно всеки е важен за оцеляването ( барманче, сервитьорче, склададжийче и т.н.) , защото няма пари в хазната. Всичко е продънено...Господ да ни е на помощ и на IT, и на всички останали, които мислите за значителни
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закривай държавата!
7
0
 
20
 
! Отговори
Сенко преди 4 години
При 20% спад добре, ами при 100% спад, след като въобще не работиш. Кво праим?! Нито 60%, нито 80% те устройва. Затваряш, освобождаваш всички и се молиш да оцелееш със спестеното (което не е много). Искам отново всички масово да не гласувате и отново 1 млн. гласа за ГЕРБ на следващите избори, ако въобще има избори, щото вече сме си диктатура (даже парламента не работи).
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Падат се по 623 лв на човек, хората се презапасиха и са отчели спад, сега със тия 623 лв какъв ли спад ще отчетат.
5
1
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Продължавам:Eдна малка фирма да има 20 работника и дори на минимлната да ги осигурява са 20 000 на месец.Той няма оборот,дори КПП-та има.Значи той трябва първо да извади 60 000 да плаща(при условие,че няма стотинка постъпления), па после ша му върнат 40 000,ама след 3 месеца :D Ми ток ми вода....
4
2
 
5
 
! Отговори
GG преди 4 години
ДрОгаре !!!!!! Хахаха толко да сте прости?!
3
2
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
20% спад на продажбите ... И това е само за две седмици.Хайде сещайте се какво ще стане след месец !Мерките на Бат Бойко в стил Пунта Мара и мижи да те лажем:1. От чужбина продължават да се прибират заразени.2. Полицаите по КПП-тата продължават да разпространяват заразата.3. По домовете се разнася готова храна.4. В ромските махали - никакъв контрол.5. Не се правят достатъчно тестове, за да не казвам, че УМИШЛЕНО се правят малко такива, за да се държи линията на заразените на ниско ниво.
2
1
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Аз искам работодателя за ми плаща 40 процента от заплатата без да ходя на работа! Без 60% от държавата!
1
1
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
За кой ли път журналистите показват страшно непознаване на материята:Тая измислена програма се изплаща,чак след преминаването на извънредното.До тогава трябва да се е плащало всички осигуровки и заплати.ДАже по банков път за да го има документално.Дори само този факт да отчетем,ми кажете как ще спрете работодателя,да не изпидира всичко на Борсата..Както праят Арсенал и Японците в понеделник.*** пишете глупос след глупост.Тая мярка е само за Домусчиев!!!