Руската преса: Светът обяви война на коронавируса

Г-20 инжектира $5 трилиона в световната икономика
Обновена: 27 мар 2020 15:50 | 27 мар 2020 15:50, Елка Василева
26
Руската преса: Светът обяви война на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Светът обявява война на COVID-19 - така в. "Росийская газета" обобщава резултатите от вчерашната виртуална среща на върха на 20-те най-развити държави, които се ангажираха да създадат единен фронт срещу пандемията от коронавируса.

Печатът в Русия отразява по-специално предложенията на президента Владимир Путин за съвместно разработване на ваксини и лекарства, за "зелени коридори, защитени от търговски войни и санкции", през които да се доставят медикаменти, хранителни продукти, оборудване и технологии.

В словото си пред лидерите на Г-20, излъчено по-късно от руски телевизии и поместено на сайта на Кремъл, Путин нарече "ключов риск" дългосрочната безработица, чиято динамика по думите му ще е ключов индикатор и за ефективността на мерките, вземани от страните членки, посочва "Росийская газета".

Позицията на Путин намери отражение в заключителната декларация - "двайсеторката" обеща да инжектира общо над 5 трилиона долара в световната икономика и да засили всеобщото сътрудничество, пише в. "Комерсант", изреждайки мерки, предложени от страните от Г-20, разпределени в 4 групи - медицински, икономически, търговски и насочени към глобално взаимодействие.

Още по темата

На фона на общите изявления и позитивни призиви обаче Г-20 подмина редица пречки за съвместните действия като търговската война на САЩ с Китай и "петролната война" на Саудитска Арабия с Русия, отбелязва изданието.

Три милиарда души в цял свят вече са под карантина, а световните демокрации се оказаха по-зле подготвени за идването на незнайната болест от страните с твърдо централизирано управление, наричани от либералите автокрации, деспотии и "режими, неспазващи човешките права", се казва в статия на "Труд", цитирана от БТА.

Някои експерти прогнозират спад на пандемията след два-три месеца, други ни плашат, че вирусът ще терзае човечеството цели две години. Засега е ясно само едно: за да са ефикасни карантинните мерки, трябва да се спазват дълго време и всеки ден ще удря по икономиката на съответните държави, пише "Лента". Особено тревожно е положението в постсъветските страни, смята онлайн изданието заради риска от "социална експлозия. . ., далеч по-опасна от пандемията".

"Цялата тази ситуация със самоизолацията и дезинфекцията" в Русия води между другото до поевтиняване на редица стоки и услуги. Заради спада в потребителското търсене бизнесът предпочита да прави отстъпки, отколкото да губи в конкурентната надпревара, пише "Взгляд".

В Москва все по-често се предлагат безплатни доставки на храна от затворените ресторанти, по-евтини вече са такситата и "споделените автомобили", както и самолетните билети. Междувременно търговците търсят нови възможности онлайн. Все повече се купуват стоки за домашния отдих, за дистанционна работа и обучение, абонаменти за стрийминг услуги, инструменти за ремонт, спортен инвентар и "стоки за възрастни", чиито продажби в Русия впрочем са скочили с 300 процента, отбелязва електронният вестник.

В Русия започва производството на мобилни тестове за коронавирус. Според Кирил Дмитриев, оглавяващ Руския фонд за преки инвестиции, за момента те са сред най-бързите и най-точните, пише "Росийская газета".
Експресната система е разработена от руски и японски изследователи. Тя може да се използва без стационарна лаборатория - побира се в куфар и с нея може да се тестват хора по болниците, училищата, офисите, летищата и гарите. Капацитетът й е 20 теста на час. Освен руските инстанции ефективността на тестовете е потвърдена от лаборатории в Обединените арабски емирства, Япония и Австрия. Тестовете струват 5 пъти по-малко от стандартните, прилагани в Европа, а мобилната лаборатория излиза около 100 пъти по-евтино от изграждането на една нова.

В най-скоро време ще се произвеждат над 1 милион теста и над 1000 портативни лаборатории за седмица. Вече има поръчки от руски и чуждестранни клиенти, казва Дмитриев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: РусияГ-20коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Покажи духа на евразийския солдат, взимай пушката и отивай на пазара да стреляш по тоя гаден вирус
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът обяви война на корона вируса, храбрите евроатлантически войници се заключиха по домовете си и то без тоалетна хартия.
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия все войни са им на акъла ферментиралите мозъци
1
19
 
7
 
! Отговори
Шойгу преди 4 години
Засъсали са го яко в Московската Рус, щом започнаха да пишат такива неща вестниците