Спасението за туризма - ваучери, а не връщане на пари

Ако се стигне до фалити, решението остава в застрахователите
33
Спасението за туризма - ваучери, а не връщане на пари
Снимка: Pixabay

Ваучери, вместо връщане на пари за вече капарирани екскурзии. Това може  да спаси туристическия бранш, след като кризата с разпространението на COVID-19 приключи, смята говорителят на Кризисния щаб в туризма Емил Абузов.

Още по темата
По думите му, когато клиент плати на туроператор, той се са разплаща с всички контрагенти – туроператори, хотели и др.

„В момента огромна част от тези пари са в нашите контрагенти. Авиокомпаниите и хотелите са в сходна ситуация и нямат парите, за да ги върнат. Вариантът с ваучерите е препоръчан от Европейската комисия“, уточни Абузов пред bTV.

Представителят на туристическия бранш обясни, че за по-голяма сигурност на клиентите, ваучерите ще се разпространяват от Министерството на туризма.

„Клиентите искат парите си, не защото не им се пътува, а защото ги е страх, че нас няма да ни има. Имаме и застраховки, намерили сме начин как да защитим тези пари. Ако се стигне до фалити, топката ще отиде при застрахователите, а не се знае те как ще реагират. Ако клиентите настояват за парите си, накрая може да се стигне до там нас да ни няма, а те да не получат парите си“, коментира Абузов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Имам подписан договор и подписани Общи условия -с малки буквички.Ама аз ги прочетох подробно!Има точка,в която,черно на бяло пише,че мога да си възстановя парите,дори без да плащам неустойка-"при извънредни обстоятелства"!Е,това в момента ако не е извънредно обстоятелство-не знам кое е!Ще се съдим!
25
1
 
2
 
! Отговори
туроператор преди 4 години
Към настоящия момент взетото решение е парите да се връщат в срок от един месец след отмяната на извънредното положение
24
4
 
1
 
! Отговори
туроператор преди 4 години
До 11:защото туристът заплашва на нас ползваната услуга, а ние после на хотела. Имаме крайни срокове, които трябва да спазваме. Ако не ни плати туристът, каква гаранция имаме, че ще ползва точно НАШАТА услуга, а не тази на друга фирма или друг сайт? Ако работим по Вашата логика, за половин месец в най-добрия туристически сезон ще фалираме.
23
0
 
6
 
! Отговори
A на банките преди 4 години
длъжниците на същия принцип не може ли да връщат ваучери за отлагане на вноските по кредитите за след кризата
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спасение за хората - връщане на пари, а не ваучери.
21
1
 
10
 
! Отговори
ДА преди 4 години
До Анонимен"Щом имате пари да предплатите почивка,как да ви повярвам,че няма какво да ядете ?!"Ти на мен сметка на парите не ми прави!Може цял живот да съм събирала,за да отида за някаква годишнина някъде и сега ще пия една студена вода и няма да отида!А може утре да ме няма!Все дървени философи се обаждат неподготвени.Щом не те касае темата,по-добре замъчи!
20
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом имате пари да предплатите почивка,как да ви повярвам,че няма какво да ядете ?! Ай,стига,моля ! Никои няма да ви вземе парите.С тези ваучери ще ги усвоите като отмине кризата.И не знам от къде на къде прогнозирате този апокалипсис.Минали са реално 2 седмици ,а то голямо скимтене,голямо оплакване,голям песимизъм.Много сектори работят,да,свива се потреблението и има икономически спад,но да твърдиш,че тези пари са крайъгълния камък е глупост.
19
0
 
11
 
! Отговори
Смех преди 4 години
Да, бе. Ще предплатя 1500 лв за екскурзия, която няма да се състои в уречената година. Отделно за периода, в който е трябвало да бъда на екскурзия, съм си у дома и разходите текат с пълна сила. Тоест трябва да преливам от пусто в празно ли, чертата след като бъде теглена, кво правим? Тия ваучери не, мерси - тоалетна хартия ще си намеря и по-евтино.
18
5
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Хора 99%от хотелите в София и страната са затворени!!!вия такава трагедия спомняте ли си?
17
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Специалистите предупреждават че нормално туризма ще заработи не по рано от година,такава катастрофа в новата ни история не е имало.
16
1
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НЕОДОБРЯВАМ ЩОТО ХОРАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ПАРИ ЗА ХРАНА! НЕ ЗНАМ ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ И ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ХРАНА ЩЕ ИМА СТИГА ДА НЕ ЗАТВОРЯТ МАГАЗИНИТЕ НО КАТО ОТИДЕШ В МАГАЗИНА ТИ ИСКАТ ДА ПЛАТИШ С ПАРИ А НЕ С УСМИВКИ И ОБЕЩАНИЯ
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв туризъм спасявйте само храта
14
3
 
22
 
! Отговори
Кърджалийци преди 4 години
Парите на хората, които не са ползвали услугите трябва да се върнат от фирмите или от Министерството на Туризма,ако фирмите са регистрирани.Ваучерът си е кражба от джоба на клиента.
13
2
 
24
 
! Отговори
мак преди 4 години
Кой ще предпочете ваучер вместо пари само и само да спасява нечий бизнес? Няма такъв бу.дала.
12
1
 
31
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Слушах я Ангелкова!Искам си парите,никакви ваучери и никой не може да ме задължи да го взема.Европейската комисия да го ду....!А може ли и аз да издам един ваучер на дължавата и да не си платя данъците,тока и т.н-за 24 месеца,докато се пооправя финансово!?А!?
11
5
 
10
 
! Отговори
аз преди 4 години
До АнонименА ти може ли да си платиш банана в магазина само след като го занесеш вкъщи и след седмица изядеш? Или като вземеш заплата примерно, да те пишат на дъската у кауфланда?
10
10
 
7
 
! Отговори
аз преди 4 години
ганята голям баровец, няма кво да яде, на почивка ще ходи. и сега почна да реве че това му били последните 200лв дето е дал капаро за кушадасъто, иначе жули ракия и цигари по цял ден, ама едвам свързвал двата края ...
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спасявай те туризма и безмесметите и след време ще се окаже че те имат милиони а държавата няма!
8
15
 
7
 
! Отговори
туроператор преди 4 години
Работя в туристическа фирма. Положението е еднакво трудно за всички. Мислите ли, че бихме предложили тези ваучери просто ей така, без причина? Всеки се бори за оцеляването си, в момента държавата се намира в извънредно положение и цялата икономика е спряла.Няма нито един клиент, който да се е отказал от нашите услуги и на когото не сме върнали парите, но в момента това не може да стане толкова бързо.
7
0
 
16
 
! Отговори
12313 преди 4 години
Абе *** нали няма нормален застраховател дето да им сключи полиците в следващите 2 години, тоест остават без лиценз, тоест няма пари и тия фалират.