Възрастните в Сърбия пазаруват само на разсъмване

82 нови случая на коронавирус има там през последното денонощие
29 мар 2020 20:19, Анисия Иванова
45
Възрастните в Сърбия пазаруват само на разсъмване
Снимка: БГНЕС

Осемдесетгодишният Чеда Филипович се събужда в 5 часа сутринта, слага си маската и излиза до един от белградските супермаркети, отворени в ранните часове само за старите хора, предаде Ройтерс.

Когато Сърбия обяви извънредно положение преди две седмици, за да се опита да спре разпространението на коронавируса, властите забраниха на хората над 65 години да излизат навън, но обявиха, че няколко супермаркета в столицата ще бъдат отворени всяка неделя в 4 часа сутринта само за възрастните хора, за да могат да си купят основни продукти.

Правителството въведе общ полицейски час от 17 до 5 часа, за да намали контактите между хората.
Филипович казва, че вече свиква с условията на изолацията. За Чеда и 79-годишната му съпруга, които живеят на първия етаж на жилищна сграда в центъра на града, най-светлият момент на деня е, когато 7-годишната им внучка София идва с майка си или с баща си до прозореца им, за да си поговори с тях.

"Чакаме по-добри времена и се надяваме, че това ще свърши. Трябва да бъдем търпеливи, да чакаме и да видим кой ще оцелее", казва Филипович.

В близкия супермаркет той си купува брашно, олио и малко вино.

Сърбия, чието население е 7 милиона, досега е съобщила за 659 заразени и 13 починали от коронавирус.
Асошиейтед прес съобщава, че последното затягане на мерките в Сърбия в събота е разгневило собствениците на домашни любимци, на които е отнето правото да ги разхождат по 20 минути вечер.

Ветеринарният лекар Ненад Милойкович заяви, че защитата на правата на животните е тест за обществото в трудни времена като епидемии. Той каза, че пропускането на вечерната разходка ще влоши състоянието на кучета с урологични проблеми и ще "влоши основните хигиенни условия в домовете на хората".

Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус в Сърбия нарасна за едно денонощие с 82, съобщи ТАСС, като се позовава на сръбското министерство на здравеопазването.

Заради епидемията Сърбия затвори напълно границите си, в страната има извънредно положение и комендантски час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точните цифри Според началниците на Щабовете ..262 теста дневно в Сърбия и 289 дневно в България
13
1
 
16
 
! Отговори
Jean преди 4 години
аз да попитам - а защо на снимката патрулките са с автомати ? военно положение ли е ? автоматите не са за украса. значи работата е сериозна все пак.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия правят под 300 теста на ден Те го казват
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите му бяха отървали края и работата отиваше към италиянския вариянт После щаба им го поеха Китайците и горе доло вързаха положението но дори и с Жълта помощ са близо два пъти по зле от нас Вина ги сме били над тях Факт ..Но Както и да е това не е състезание и дано всички се измъкнем леко от тая пандемия и никой никаде не загине
10
21
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
В Сърбия 82 нови случая, а у нас 8 ...Това е заради мерките, които Бойко и Мутафчийски взеха ...Дали ? Или защото сърбите правят по няколко хиляди теста на ден, анашите правят по 200 ?Времето ще покаже ...
9
12
 
8
 
! Отговори
Лош пророк преди 4 години
Сърбите вече са повече от нас, а догодина по това време, като мине и втората вълна на коронавируса, ще са по-напред с един милион.
8
0
 
25
 
! Отговори
COVID 19 преди 4 години
Не че имам нещо против дисциплината но при Термопилите битката печелят Персите Спартанците на Леонид загиват
7
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите са близки с другаря Питин затова сърбите са си добре а ние сме оставени в рецете на боко тиквата и ес. До като тиквата и ЕС ни управляват нищо добро не ни чака! Сърбия не иска да влиза в ЕС щото са умен народ. няма да предадат славянските народи!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Възрастните пазаруват само на разсъмване" - това си е сюжет за филм. С музиката от "Ко то тамо пева".
5
9
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До 4efoееее,ама аз НЕ съм Месия ,драги!Дори немам и мисия!..Просто се забавлявам тук,а.."КОЙТО ТЪРСИ,ЩЕ НАМЕРИ"..
4
0
 
15
 
! Отговори
4efo преди 4 години
До Просото: просветли ни и нас невежите
3
20
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До SHEFAБългария НЕ се справя "благодарение на взетите мерки"!!!!!!..Тук "играе" друго Нещо..Но по-добре да го не знаете.
2
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ахъ,колко си докачлива!..Та аз не намекнах дори нещо против статията ти!..И коментара ми беше напълно съобразен със "съвременните" изисквания за реч и "добро поведение"..
1
32
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите са добре, близки с Русия, живеят си екстра а ние се мъчим под игото на капитализма и демокрацията, нали другари?