Възрастните в Сърбия пазаруват само на разсъмване

82 нови случая на коронавирус има там през последното денонощие
29 мар 2020 20:19, Анисия Иванова
45
Възрастните в Сърбия пазаруват само на разсъмване
Снимка: БГНЕС

Осемдесетгодишният Чеда Филипович се събужда в 5 часа сутринта, слага си маската и излиза до един от белградските супермаркети, отворени в ранните часове само за старите хора, предаде Ройтерс.

Когато Сърбия обяви извънредно положение преди две седмици, за да се опита да спре разпространението на коронавируса, властите забраниха на хората над 65 години да излизат навън, но обявиха, че няколко супермаркета в столицата ще бъдат отворени всяка неделя в 4 часа сутринта само за възрастните хора, за да могат да си купят основни продукти.

Правителството въведе общ полицейски час от 17 до 5 часа, за да намали контактите между хората.
Филипович казва, че вече свиква с условията на изолацията. За Чеда и 79-годишната му съпруга, които живеят на първия етаж на жилищна сграда в центъра на града, най-светлият момент на деня е, когато 7-годишната им внучка София идва с майка си или с баща си до прозореца им, за да си поговори с тях.

"Чакаме по-добри времена и се надяваме, че това ще свърши. Трябва да бъдем търпеливи, да чакаме и да видим кой ще оцелее", казва Филипович.

В близкия супермаркет той си купува брашно, олио и малко вино.

Сърбия, чието население е 7 милиона, досега е съобщила за 659 заразени и 13 починали от коронавирус.
Асошиейтед прес съобщава, че последното затягане на мерките в Сърбия в събота е разгневило собствениците на домашни любимци, на които е отнето правото да ги разхождат по 20 минути вечер.

Ветеринарният лекар Ненад Милойкович заяви, че защитата на правата на животните е тест за обществото в трудни времена като епидемии. Той каза, че пропускането на вечерната разходка ще влоши състоянието на кучета с урологични проблеми и ще "влоши основните хигиенни условия в домовете на хората".

Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус в Сърбия нарасна за едно денонощие с 82, съобщи ТАСС, като се позовава на сръбското министерство на здравеопазването.

Заради епидемията Сърбия затвори напълно границите си, в страната има извънредно положение и комендантски час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради епидемията Сърбия затвори напълно границите си, въведе извънредно положение и помоли Русия за помощ. Русия веднага каза, че ще помогне на Сърбия, но трябва да реши по какъв маршрут да го направи, тъй като ВКС-транспортите са военни, а Сърбия е заобиколена от отановци, които могат да не разрешат прелитане за оказване на хуманитарна помощ.
33
1
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 години
Стига лъга.
32
4
 
4
 
! Отговори
Е преди 4 години
Сърбите бяха по-добре,когато ги хранеха още 6 държави в измислена Югославия.Сега нещата си идват на място.Един ден и Западните покрайнини ще са отново свободни!
31
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Китайците изкупиха сръбския санджак,сега отровиха и местните.
30
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Като нинджи с торби са...
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ютуб популярният журналист Борис Малагурски определи тези мерки като държавен удър!Парламентът им като нашия,не работи,военни по-улиците на Белград!Забраните им по-големи и от на окупирана държава.А,резултат никакъв, короновируса се разпространява!
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по-строги мерки от нашите, а и доста повече заразени. Явно вечерния час не помага.
27
1
 
18
 
! Отговори
дегустатор преди 4 години
Имайки предвид броя заразени и починали от короната, може да се каже, че българската ракия е по-силна от сръбската.
26
0
 
8
 
! Отговори
COVID 19 преди 4 години
Казах нищо против дисциплината Просто Персите Бият при термопилите ...Сразени са доста по Късно от Македонската армия при Пела ...И коалиция гърци под командване на Спартанците при битката при Платея
25
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с тези автомати коронавируси ли ше тепат?? егати гротескното театро е навсякъде по света. Един милиард затворници. В това и в най-мракобесните и фашистки години не е било.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAНе са били никакви армия и са били многократно повече, защото с тях е имало и други бойци, ама ... Нали трябва да разказваме приказки ...
23
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтаматАко не бяха американците да ги секнат, много добре щяха да са си те ми ...
22
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко да кажа за сърбите 600 години са били р.а.я на България
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сърбите са по зле са с екипировката а и Ние в Бг още не сме вкарали армията и не сме цалували на Китайците дир,,ника като белград
20
11
 
44
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Сърбите бяха добре преди 40 години. Тогава с баща ми се трепахме по покривите да монтираме антени за "сръбската телевизия". Амерички филми, мачове, кошарка, Бьело дугме. А бе миришеше на Запад. А тук на казашки ботуш. После какво им стана на тия хора? Погуби ги крайния национализъм. Потънаха. Смразиха се със словенци, хървати, бошняци. Войни, голямо тепане. Накрая го докараха до там москувлиите да са им приятели. Е, тия вече окончателно ще ги довършат. Живи да ги ожалиш...
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много може да се каже за България Но Банда конни разбойници винаги ще са по организирани и ефикасни от индиянци риещи землянки и криещи се в блатата ...
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато в Бг общо взето сами си набавихме защитните облекла и маски При това на ниво ...сърбите не успяха Китай им прати (китайско качество ) бок,,лук и закърпиха дупкитв но са зле като цяло
17
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия ида се затрие, все тая ..
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката - два национални предателя ...
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!! В Сърбия пишкат на лакмус.