Бизнесът у нас е с песиместични очаквания за бъдещето

Най-засегнати са туризъм, ресторантьорство и услуги
30 мар 2020 19:10, Анисия Иванова
37
Бизнесът у нас е с песиместични очаквания за бъдещето
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германо-българската индустриално-търговска камара проведе блиц анкета сред 75 свои членове (български дружества, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия) относно отражението на коронавирусната криза върху дейността им. Повече за проучването разказа д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Над една трета от допитаните компании очакват значителен спад в приходите и продажбите си, като една пета очакват спад от над 50%", посочи Василев. Той добави, че съвсем малка част от дружествата не очакват спад до края на извънредното положение.

"Нагласите са по-скоро песимистични”, посочи Василев.

"Риск от фалити на дружества има, сред най-засегнатите сектори са туристическия, ресторантьорския и част от услугите", каза още той.

По думите на Василев е важно какви мерки ще предприемат самите предприятия.

Той посочи, че 31% от допитаните компании заявяват, че служителите им ще бъдат пуснати в платен или неплатен отпуск; 19% казват, че ще съкратят част от персонала си; близо 18% намаляват производствените си капацитети. “Други обмислят възможността за работа от вкъщи, пренасочват дейности”, добави Василев.

Експертът посочи, че като допълнителни мерки от страна на държавата дружествата предлагат намаляване на бюрокрацията и опростяване на процесите; създаването на план за икономическо възстановяване; финансови помощни средства; данъчни облекчения; създаване на "зелени коридори" за износ и др.

"Очаква се държавата да помага с каквото е възможно", изрази надежда гостът.

Според Василев също толкова важно е и как компаниите могат да помогнат на държавата.

“30% от допитаните дружества са готови да разработят и формулират конкретни мерки, да ги предоставят на компетентните органи”, отбеляза той, като добави, че 20% от компаниите са готови да предадат безвъзмездно свои продукти и услуги.

“Мисли се и в посока подпомагане на възрастни хора”, каза още Василев.

Целият разговор вижте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
18
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Бизнесът да не си държи цигарите и пурите в ръка , а да се ориентира да хваща кирки, мотики, лопати в ръка и да вземе да посади български домати ,краставици, марули и репички, картофи ...... Поне нещо полезно да свърши , а не да мисли как да ограби българина !!!
12
1
 
2
 
! Отговори
Az преди 4 години
песимистични
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът да харчи откраднатото по време на извънредно положение ... и да си ....майката!
10
3
 
19
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Добре е да назоваваме нещата с истинси имена - не можеш да кажеш , че хотели и ресторанти са бизнес !! Това са пладнешки разбойници, които направиха милиони от безхаберието на българите , а сега плачат , че били се разорявали !!! Защо лъжете бе, га.дове ? Всичките сте мутри , бандюги,комунисти , активисти, комсомолци, бивши министри,президенти , кото яко крадохте и станахте милионери ! Днес искате да ви спасяваме ? - Кукиш за вас ! ( от нас,българите)
9
2
 
3
 
! Отговори
Директният преди 4 години
Абе ей *** прости стига с този туризъм, като искате канете си болните у Вас и умирайте заедно, докато си правите постановки - домашен театър или театрален туризъм... Болни, на 2 метра под земята ли ще сте спокойни? Всеки бранш страда стига само с туризма и театъра... то направо човек да започне да оплаква от сега...
8
1
 
2
 
! Отговори
Мюмюнчо преди 4 години
Мамбо трябва
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Притеснени са защото вече няма да си перат парите чрез спорта,културата и туризма.
6
5
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ресторанта пари не ми дава.Ресторанта пари взима.Пука ми за ресторантьорите !
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът не се нуждае от спорт,култура и туризъм.В период на изпитание се вижда от какво има нужда.Определено от трите няма нужда.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнес, споко, не се притеснявай. Едни сектори почти ще изчезнат, други сектори ще се адаптират, нуждите и търсенето на потребителите ще се промени. Хората ще почнат да прекарват повече време с близките и семейството което поражда търсене на други продукти и услуги. Очаква ни един прекрасен нов свят, споко!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризмът да даде добри оферти на българите и може и да спечели. Техният маркетинг ние не можем да оправим. Данъкоплатците нетрябва да плащат за лакомията на хотелиерите. Никакви помощи от държавата затова пиявици!
2
0
 
17
 
! Отговори
Анисия преди 4 години
Днес.бг кога ще си назначи грамотни драскачи? :D :D :D по възможност да не са песимЕстични :D
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига са ревали тея с туризма ! До сега Празно място в хотелите нямаше от 8 декември та до 5 март ! ресторантите в София Целогодишно фул ! Милиони ,та и Милиарди натрупаха Срам нямате Мародери !