Коронавирусът най-активен при температура от около 4°C

Учени: Той губи силата си при горещина
30 мар 2020 12:00, Елка Василева
43
Коронавирусът най-активен при температура от около 4°C
Снимка: архив, БГНЕС

Новият коронавирус е най-много активен при температура от около 4 градуса по Целзий и губи силата си при условия на горещина. До този извод са стигнали учени от Хонконгския университет, чиито изводи са публикувани днес в сайта medRxiv.org.

"Вирусът е много стабилен при 34 градуса, но е чувствителен към горещина", се отбелязва в публикацията. При 4 градуса по Целзий вирусът е способен да съществува над две седмици, но при повишаване на температурата до 70 градуса той умира за 5 минути.

Още по темата

Съгласно представената към публикацията таблица, ако температурата е 22 градуса по Целзий, коронавирусът проявява активност поне седмица, но при 37 градуса - не повече от два дни, а при 56 градуса - по-малко от половин час.

Учените също така изясняват в публикацията си и колко време се задържа вирусът върху различни повърхности и стигат до извода, че той е способен да съществува от външната страна на медицинските маски най-малко седмица (при стайна температура и относителна влажност от 65 процента).

Върху хартия вирусът се задържа по-малко от три часа, върху дърво и тъкани - не повече от два дни, върху стъкло - по-малко от четири дни, върху неръждаема стомана и пластмаса - не по-дълго от седмица, показват резултатите от изследването./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..."Коронавирусът най-активен при температура от около 4C"...-ЪХЪ......-...."Специалисти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) откриха наличието на следи от вируса в стаите на заразени пътници на круизния кораб цели 17 дни след като са си тръгнали.
35
0
 
1
 
! Отговори
А мерси! преди 4 години
На някоя съседна планета казвате няма да оцелее - айде към Марс!
34
0
 
3
 
! Отговори
новинарски сплетни преди 4 години
?? "Вирусът е много стабилен при 34 градуса, но е чувствителен към горещина"губи силата си при условия на горещина - ама над 70 градуса!!То хора след 70 градуса също няма...
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи няма отърване от този гад.. дори и температурите да са над 30 градуса.. това е биологично оръжие!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 33Едва ли е само заради влажността - върху стомана издържа седмица, а върху медни повърхности под час.
31
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Тоя ще излезе силен вирус, и ще ви направи силни човеци.Не се противете, пуснете го да съжителства с вас!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специалиста др. Дростен обясни, че вирусът умира без вода и когато повръхноста изсъхва бързо . Затова при хартията е най- кратко времето на живот.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато въздухът е 25 градуса, асфалтът е поне 70, ако има слънце. Коли, дръжки на врати, парапети, не могат да се пипнат. Освен това всичко е сухо. Лятото да хванеш вирус е като да уцелиш шестица от тотото.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А всъщност как стои въпроса с другите вируси, при тях как са нещата?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А всъщност от къде идва тази разлика в издръжливостта върху различни повърхности?
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено ,че е най-активен при 4градуса,нали се очаква застудяване и народа трябва да се плаши за да не излиза навън!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкарвайте печките на вън да топлим атмосферата!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо пишехте,че умира при 56 градуса,сега на 70 градуса.
23
3
 
11
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Ох само да не прочетат веганите. Скоро ще има плакати в защита и на тая коронова гад. Представям си:,, Как може светът да не приема едноклетъчно тяло на границата между живата инеживата материя?Бъди човек приеми го".
22
1
 
7
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Поне си проверявайте информацията , най кратка устойчивост има върху МЕДНИТЕ изделия и сплавите му месинг и бронз - 48 минути , ако имате в домовете си повече /оригинални/месингови и медни изделия изделия ще се по- защитени от вируси, например ако имате месингови корнизи над прозорците , в Индия са много малко жертвите ,защото имат много месингови изделия в домовете си.
21
5
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
Нов призрак броди из Европа. Ковид-мафиот.Кога най-после ще се отървем от този *** ?Какъв имунитет при тоз капацитет ? Без друго се задъхваме, а взехме да издъхваме.Дай Боже, след тази беда да оценим безличната си свобода. Ний доброволно се заключихме отвътре и ключа хвърлихме навън. Кога най-сетне ще дочуем спасителния звън ? !Автор:. Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2020).
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма как да стане 70 градуса но при 30 градуса навън доста повърности подложени на пряко греене от слънцето за час стават с температури близки до 70 градуса. Това е плюса на топлото и по сухо време.
19
2
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Значи най добре се чувства вътре у човекот
18
1
 
4
 
! Отговори
От 13 само питам преди 4 години
Ако някой ми чатка минуси,защото си мисли,че си измислям историята с крокодила,греши. Прочетох новинатй тук, в секцията свободно време преди седмица. За някои хора явно важи и : Ако бе мирно седяло, не би те крокодил изяло".
17
0
 
6
 
! Отговори
До До ДО 1 преди 4 години
Мисля че Африка не е показателна, там нямат пари да тестват и действа естествения подбор, тук мисля че може да се види Бразилия и като цяло държавите между Южна и Северна америка