По-различно ли се бори Германия с коронавируса? Говори д-р Таблов

По думите на българският лекар - не
31 мар 2020 21:35, Нели Христова
105
По-различно ли се бори Германия с коронавируса? Говори д-р Таблов
Снимка: БГНЕС

Начинът, по който работят медиците в Германия е същият като този в цяла Европа. И все пак, страната се различава много от останалите държави, в които пламти пандемията - смъртността е ниска, а на нейните лекари разчитат и други европейски държави, като Франция.

Ала болниците се подготвят и за по-голяма вълна от заболели с COVID-19, казва пред БНР д-р Борис Таблов, който е анестезиолог-реаниматор в Германия и работи в гр. Нойрупин, разположен на 60 км северозападно от Берлин. Той е и преподавател в Медицинския институт на провинция Бранденбург.

"В провинция Бранденбург в Германия има около 1000 заразени с COVID-19 за момента. В Берлин положението е малко по-сериозно – над 2500. Може би има особеност, че Бранденбург е в бившата Източна Германия и тук населението не е е толкова мобилно", обяснява медикът.

"Подготвяме се за значително по-голям брой. В нашия регион, в който се намира болницата, за момента имаме 14 случая регистрирани. Под карантина болници не са поставяни все още. От две седмици тече процес на подготовка за по-голяма вълна от болни с COVID-19 и затова болниците се подготвят така да разделят потоците от пациенти, че да не се налага карантинирането на цели отделения", ракзазва д-р Таблов.

И в Германия пациентите със съмнения за COVID-19 трябва да се свържат с личния си лекар. Медикът се свързва със съответната здравна институция, която отговаря за района, и насочва пациента към мобилен пункт, откъдето се вземат проби за PCR тест. Резултатите се получават след 2 дни.

"Работим както всички колеги. Нашата база данни все още е твърде малка, за да проявяваме някаква голяма степен на пионерство. Базираме се на опита и на това, което получаваме като информация от страни като Китай и като Италия, където вече повече случаи са натрупани. Както всички други, четем научната информация и се опитваме с препаратите, за които се появяват съобщения, че биха били помогнали на тези пациенти", казва лекарят.

В болниците в Германия също има недостиг на защитни средства, маски и дезинфектанти.

"Ръководството на болницата излезе с апел към гражданите в региона, който се е подготвил и е купил по-голямо количество ръкавици и предпазни маски, ако може да ги занесе в болницата, където ще са далеч по-необходими. Както сами разбирате, не е по-различно от България", обяснява доктор Таблов.

Той допълнва, че различните провинции в Германия имат автономия да предлагат бонуси на хората, които се борят с коронавируса. В Бранденбург тя е 1500 евро не само за медиците, а "за всички, които не могат да спрат работа по една или друга причина". Върху тази премия няма да се плащат данъци.

Относно мерките у нас и в Германия, лекарят  коментира:

"В България сякаш мерките бяха взети по-радикално и по-рано, което, според мен, е по-правилният подход. В Германия започнаха около 10 дни по-късно да прилагат по-радикални мерки като затваряне на училища, на университети, масови събирания и други - нещо, което със сигурност оказва отражение върху разпространението на заболяването в България. Ако сравни човек числата, България за момента се справя доста по-добре – броят на случаите е значително по малък. Разбира се и популацията е 10 пъти по-малка, но броят на тежките случаи, на починалите, а и общият брой е по-малък".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има редица комплексни причини да се случи най-лошото----- Най-главната от които е некаърен, но самоуверен до наглост доктор.
67
2
 
9
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
Тоя пък било нямало нищо, всичко било измислица. Бе ти от село навън излизал ли си? По-скоро данните за болни са крайно намалени най-вероятно са стотици пъти вповече. А пика още не е дошъл. Април-май ще видиш за какво става въпрос.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато белия дроб колабира (е изцяло обхванат от възпаление не става с маска "експерте"-------- Какво трябва да се случи, за да стигне един пациент до това положение, драги докторе? Трябва докторите да са си барали к-ра три дни, за да го изпуснат до такъв стадий. И защо в Германия тия случаи са единици, а в Италия са хиляди?
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Нагъл си! Откача се някого когато няма достатъчно машини за обдишване. В България засега броя не е проблем, но СКОРО ЩЕ БЪДЕ! "С предимство" е нещо, което на теб няма да ти обяснявам, защото не си човека който дори може да започне да схваща за какви избори иде реч. И на последните ти два въпроса, които показват, че си абсолютно неграмотен: респиратора не е гаранция, че човека ще оживее. Има редица комплексни причини да се случи най-лошото.
64
1
 
7
 
! Отговори
Лекар до 66 преди 4 години
Като си нямате понятие от медицина не пишете глупости. При остра дихателна недостатъчност единствения вариант да останете живи е поставяне на респиратор-машината диша вместо вас .
63
1
 
2
 
! Отговори
147 преди 4 години
До kaputtПървата и последната ми работа в моя живот беше преводач (наред с втората ми, инженер) и преводаческият ми рефлекс наред с изискването да използвам чист български език са още двигател, когато пиша; затова потърсих думата hashtag и най-близкия превод досега, който намерих е етикет. Потрисам се когато хора, наричащи се "журналисти", използват чуждици като брифинг и други.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички комунисти под земята
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива машини са ограничен брой и изпълним ли капацитета, трява да се решава кой ще го откачат т.е. кой ще мре.Разбра ли?------- Не разбрах и от самото начало не разбирам как така решавате да откачате някого? Не сте ли си повярвали твърде много? Не е ли ясно, че който е бил закачен вече, е с предимство? И я ми кажи, защо когато имахме само 20 болни, успяхте да изпуснете 6 човека да умрат? Нали нямаше дефицит на респиратори?
60
1
 
8
 
! Отговори
Хммм преди 4 години
Една камара глупусти е написано Ала-то на днесбг. Направих си теста преди 10 дни, още нямам резултата, имам и двама познати които са в същото положение. Лекарства няма докато не ти дойде диагнозата черно на бяло, директна връзка с лабораторията няма. Никой частен доктор няма да се хване да те лекува или помага, не искат и да чуят за теб. Системата е ужасна, сладките приказки за системата тук са измислица, да не ти се налага да ходиш на доктор за каквото и да е дават ти дата за след 2 месеца.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 66Още един "експерт" ***. Когато белия дроб колабира (е изцяло обхванат от възпаление не става с маска "експерте", трябва специална апаратура, която поддържа специфични налягания, а може да се наложи и да се включва и ЕКМО машина, ако се стигне до системен отказ на органи. Лелелелеле. Тая държава трябва определено по-бързо да се случи нещо, щото с такива мутри като някои тук сме за никъде.
58
0
 
1
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Казах,спрете да лъжите защото вашите деца ще последват съдбите на нашите деца
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото, тези глупости, дето ги плямпат постоянно за респиратори, вентилатори и командно дишане, се отнасят за хора в кома, с инсулти или тежки травми на гръдния кош. Нормален човек с пневмония просто му се слага маска и се закача за кислородна бутилка или за кислородната система на болницата. До всяко легло има изведен терминал с надпис О2.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядох боб и имам газове,това симтоми на корона вирус ли са ?
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 58Ставаш нагъл. Не стига че не си информиран, не стига че разпространяваш неверни неща, а сега, когато всичко това е ясно, стана експерт по това колко критично е положението. Нека ти обясня накратко, тия хора сега ще трябва да останат на командно дишане минимум 11 дена, ако имат късмет, ако нямат, 28, а ако съвсем нямат по някое време няма да им трябват машини. Такива машини са ограничен брой и изпълним ли капацитета, трява да се решава кой ще го откачат т.е. кой ще мре.Разбра ли?
54
2
 
4
 
! Отговори
ББ ПП преди 4 години
Вирува или е заразен или не,не може западните държави да пишат както им дойде по 50 60 хилки заразени на ден по 1000 починали а на балканите спокойно,айде бе ? Алооо ще запалите гражданска война и тогава ще е сложно и за вашите деца
53
5
 
3
 
! Отговори
Чичо Бил Гейс преди 4 години
Бил Гейтс ще оправи овцете с ваксината която разработва. Вече го изтриха от Африка и Индия но там хората имат повече акъл от запада. Сега е ред на американците и европейците да минат през процеса който оцелее - оцелее. Да видим колко милиона ще умрат и колко ще бъдат стеритизирани преди някой да му потърси сметка на господина дето си играе на господ бог.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос е замислил последен финансов удар, преди да се гътне.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като има двама интубирани в Пирогов, това ше обърне болницата ли? В тая болница на 15 етажа според мене постоянно има по 20-30 човека в тежко състояние и и всяка сутрин изкарват по 4-5 човека с краката напред.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грип А, Б и коронавирус могат да съжителстват. Вярно е, че имахме силен грип Б, но по това време КВ нямаше. Сега може да имаме и двете. Определено трябват тестове, защото може да имаме безсимптомен КВ и пролонгирал грип Б.
49
6
 
5
 
! Отговори
kaputt преди 4 години
всичко май ще се окаже един голям цирк, в момента набира популярност в твитер страница или там как им викат, хаштаг filmyourhospitals , хората ходят до болниците в градовете в които живеят и снимат възможно от най близко разтояние какво се случва, има много видеа и включително от ню йорк където уж в момента едва ли не извозват труповете с тирове в хладилници-ремаркета, и хората са снимали че нищо подобно не се случва, няма никакви опашки за тестове , всичко е една тотална лъжа с някаква цел