С маска или без навън: Какво казват експертите по света?

Длъжностните лица в Китай, Хонконг и Тайван препоръчват тази мярка
31 мар 2020 12:07, Бойчо Попов
61
С маска или без навън: Какво казват експертите по света?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Властите по света съветват различни неща за това дали здравите хора трябва да носят маски, за да се предпазят от новия коронавирус Covid-19.

Длъжностните лица в Китай, Хонконг и Тайван препоръчват тази мярка на многолюдни места като автобуси или метро. Експерти от Световната здравна организация и САЩ обаче казват, че няма нужда от това. Във всеки случай масовото търсене на маски доведе до дефицит в почти целия свят, който засегна и медицинския персонал - хората, които най-много се нуждаят от тях.

Още по темата
Всички в България вече са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър със Заповед № РД-01-168. Мярката бе донякъде изненадваща, тъй като досега препоръките на здравните власти и щаба бяха само болните хора да носят маски, за да не разпространяват при кихане и кашляне вируси. Председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски дори многократно отрече необходимостта здравите хора да носят маски, тъй като създават илюзорно чувство, че са защитени.  

В края на миналата седмица българското правителство поръча 1,1 млн. маски от Китай за 1.4 млн. евро. заедно с респираторни апарати. Очаква се те да пристигнат до 2-3 седмици.

Защо има различни препоръки?

Първо, практиката за носене на медицински маски на публично място е много по-укрепена в Източна Азия. Появи се като конвенция по време на епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г., която също беше причинена от коронавирус. От друга страна, няма научен консенсус относно стойността на носенето на маски на публични мяста. Няколко малки проучвания сочат, че широкоразпространеното използване на маски от обществото може да доведе до намаляване на предаването при огнища на грип и ТОРС, които подобно на Covid-19 са респираторни заболявания. Доказателствата обаче не се считат за убедителни.

Защо да не носите маска за всеки случай?

Някои медицински специалисти казват, че трябва да го правите, особено в светлината на доказателства, че значителна част от заразените с новия коронавирус не проявяват симптоми и така могат да останат незабелязни. Други твърдят, че е безотговорно хората да купуват маски, които и без това са в недостиг. Генералният хирург на САЩ Джером Адамс написа в Twitter: "Сериозно хора – СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ МАСКИ! Според него недостигът сред доставчиците на здравни грижи повишава общия риск за общността: Заразените доставчици могат да разпространят вируса към незаразените и вече болни, лекарите няма да могат да се грижат за пациентите. Аргументът е, че за всички би било по-добре, ако маските са запазени за тези, които със сигурност имат нужда от тях и които не могат да избегнат излагането си пред хора, които са заразени или могат да бъдат заразени. Става дума за медиците на предна линия.

Има ли нужда немедицинските лица да носят маски?

Да, ако кашлят или кихат. Кашлицата е често срещан симптом на Covid-19, а новият коронавирус се разпространява в дихателни капчици - течност, изхвърляна от заразен човек, когато кашля, киха или дори говори. Тези капчици обикновено са достатъчно тежки, за да паднат веднага на земята или околните повърхности. Заразяването може да възникне, ако капчиците достигнат до устата, носа или евентуално окото на някой наблизо, директно или от немита ръка, която докосва замърсен предмет или повърхност. Когато пациентите с диагноза Covid-19 се възстановяват у дома, на тях и на техните болногледачи се препоръчва да носят маски, когато са в една и съща стая.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Чук преди 4 години
Аз, като изпечен опозиционер и напук на Тиквата, ще си ходя без маска.
48
2
 
8
 
! Отговори
бай х преди 4 години
В Китай носенето на маска не е препоръчително ,а ЗАДЪЛЖИТЕЛНО .Има и глоба за нарушителите ..... при тях отмина , ние да му мислим с тия човешкш права , тарикати , психично накърнени душици ...
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотно е да се говори просто за "маски". Има различни видове маски и от различен материал. Само неграмотници могат да задължат повсевместно населението да ходи навред с "маска" - без значение каква е, от какъв материал и къде се носи. Експертите дали са говорили по този въпрос? Или е неудобно да пишем за това?Да се говори за "няколко малки проучвания" е изключитеблно непрофесионално, също - какви са, къде са, от кого са проведени, на каква популация и извадка. Другото са общи приказки.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Мангъра има личен интерес
45
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Маската ще остане задължителна за по-грозничките. Ако питат мен.
44
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Добри са бе. Въпрос на време е да се появат маски армани, гучи, адидас, найк, пума долче и габана...
43
1
 
2
 
! Отговори
До Киро преди 4 години
Разбира се че маската трябва да отговаря на изисквания.То се подразбира.Иначе не говорим за маски, говорим си да минава времето.И ако някой ми се изкашля в лицето ще го удуша с маската.
42
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Аз си нося маска за да ми завиждат тия дето нямат пари за маски. Ха-ха-ха
41
3
 
3
 
! Отговори
Киро преди 4 години
До АнонименНе е вярно, маските не намаляват риска от заразяване изобщо. 100% от използваните маски еднодневки, са прекалено едри за да спрат вируса, ако някой ти се изкашля от упор в маската, вируса минава и заминава. Второ при положение, че се дистанцираме един от друг на 1.5 2 метра, няма как някой да ти кашля от упор в лицето, ако човека има култура на кашляне, то той го прави в сгъвката на ръката, така че маски за здрави хора е малоумно. Тъпите азиатци носят маски, защото нямат въздух там.
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно, маските били скъпи, трябвало да се раздават, а да търкате билетчета имахте пари...
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз вирус много го преекспонираха спрямо другите известни по категоризации в области на медицинските,биологични науки с места на откритие свързани с въздействията им в/у организми,органи,системи,разпространение по веригите на видове как и начини с методики изучавани съвместими с други дисциплини с цел пълното му изучаване и предпазване природата на съществуване на масите общо живущи с чиято цел е обявена масова карантина от епидемия-пандемия по мита за кутията,че била здравно-социално натоварена
38
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стряскащо е че все още има хора които оспорват маската.Казват че не решава проблема. Разбира се че не го решава! Но поне малко притваря вратата за вируса. Намалява риска!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Да сравняваш самоходен комар с неподвижен вирус който разчита 100% на случайноста май не е много уместно, но за масовката която не се замисля над детайлите това сравнение е гениално.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно хамериакнците съветват че не трябват маски където вируса се разпространява като стой та гледай.
35
7
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Световната Здравна Организация (СЗО) продължава да поддържа своето мнение, че маските трябва да са задължителни само за болните хора.Професор Мангъров - експерт вирусулог: "Да си сложиш маска и да мислиш, че ще спреш коронавируса е все едно да си сложиш метални решетки на прозореца и да смяташ, че ще спреш влизането на комари".И пак ви казвам - не сравнявайте обезлюдена и разредена България с Милиарден Китай и 60 милионна Италия.При нас вирусът и да иска не може да се разпространи бързо.
34
2
 
10
 
! Отговори
брадат г преди 4 години
Напълно излишно е маска на брадясала муцуна.
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо поръчват маски,за толкова много пари. И то от Китай? Продължаваме да тъпчем с пари, бедните жълтурковци. Не купувайте нищо китайско! Да ядат камъни, ако искат.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Погледни статистиката на болни и починали в Европа и там, нищо че са един до друг.
31
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак се краде по време на чума! Тези са за линч! Експертите казаха, че маски трябват само за мед. персонал! Бокича не се разбра с баба Шмеркел да му купува продукцията и сега ще си я продава задължително на нас! За всяка *** идва Коледа. Бойко вече почваме да постим!
30
0
 
13
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Когато е извънредно положение,то и мерките,и правилата са извънредни.Когато преди много години на границата залавяхме нарушител или нарушители,то при конвоирането до заставата им се даваше последно нареждане,"Крачка в ляво,крачка в дясно е опит за бягство".Разбираха и спазваха заповедта.В случая нарушаването на заповедите и последствията от това ляга върху тях.Може да се смята,че задържането им,както спазването на заповедите е едно "мини даже микро" извънредно положение,за тях и граничният наряд