Туркменистан забрани използването на думата "коронавирус"

Президентът призова хората да се лекуват със степно седефче
Обновена: 31 мар 2020 14:17 | 31 мар 2020 14:17, Павел Гълъбов
71
Туркменистан забрани използването на думата "коронавирус"
Снимка: БГНЕС

Властите в Туркменистан забраниха употребата на думата „коронавирус“ и я изключиха от ежедневния речник, за да скрият информация за пандемията, съобщава БГНЕС.

Още по темата

По данни на правозащитна организация, на всички средства за масова информация в страната им е забранено да ползват думата в свои публикации. „Коронавирус“ е изхвърлен от официалните брошури, които Министерството на здравеопазването на Туркменистан разпространява в учелните заведения, болниците и различни ведомства.

Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани.

По-рано президентът на Туркменистан Гурбанбугли Бердимухамедов посъветва гражданите да се предпазват от вируса със старото народно средство - степно седефче (Peganum harmala). Той е разпоредил билката да бъде използвана и за дезинфекция на обществените места в страната. Държавният лидер подчерта, че предците на туркмените в продължение на хилядолетия са създали национални методи за борба с вредните навици и профилактика на различни инфекциозни заболявания.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
1
 
! Отговори
Инфо преди 3 месеца
Тия са още в пра ерата !!!
54
1
 
5
 
! Отговори
Бойкогули Бердисов преди 3 месеца
:)
53
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тук ни проглушиха ушите с тая дума. Браво на президентът на Туркменистан! Знае, че едно нещо колкото повече се споменава и се мисли за него, толкова повече сила придобива. Пък вие ги наричайте *** и каквото си щете и да не забравяте да си слагате намордниците!
52
6
 
7
 
! Отговори
България Русия преди 3 месеца
Туркменистан е Руски!!!
51
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Истински мъж.Дава рецепта- седевче и
хората са предпазени от каквото и да е.
Ние тетрациклини,хинин аналгин,биопарокс ,хининови кори и...
Днес се свжда всичко до пародия на
криза, болест , икономика,добри и славни търговски докторни единици.
Много пари ,с много мизерия.Дефицит
на човечност.Честито!
50
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русофили, четете ли?
49
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Протестиращите срещу мерките мястото им е там.Психодесните,Каролките,Копейките...Корнелките..там!При диктаторите няма болести,радиация....
48
6
 
16
 
! Отговори
Ястреб Ходжата преди 3 месеца
Не знам какво е казал Бурхагаргамелов Гурбагугъл, или баба ви Ванга, но едно знам -след като уседне пушилката от този Ковидчо ще видите че нищо няма да е както беше преди.
Тази пушилка е само една димна завеса за големите социо-икономически и политически промени, които са на път.
Затова си стегнете яко коланите и Фнимавайте коленете ви да не удрят ченето!
47
3
 
9
 
! Отговори
Политкоретктни сме преди 3 месеца
А у нас е забранено да се използва думата "китайски вирус" - всичко требе да е КОРОНА вирус.
46
4
 
20
 
! Отговори
До обективен преди 3 месеца
Като си тръкнал да сравняваш БВП-то на Туркменистан и България, е хубаво да отчетеш, че в Туркменистан има богати залежи на Газ и Петрол, големи количества от които се изнасят за Китай, откъдето идва и оснавния прираст на БВП, който въпреки това е по-малък от отчетения от теб ... Явно и в Туркменистан подобно на Азербайджан, използват правилно природните си ресурси, за разлика от една друга държава, заела 1/6 част от земната суша, чиято бензинова икономика трудно изхранва населението и ... !!!
45
16
 
19
 
! Отговори
реалист преди 3 месеца
Бердимухамедов изглежда много по-интелигентен от Тиквун Методиев.
Всъщност от Тиквун по-зле няма в целия свят.За Гинес сме с този неграмотен и невеж пожарникар начело на държавата вече 11г.
44
6
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 3 месеца
Кратуно, не се дърви! Ще вземе да ти свърши спирта "за дезинфекция" който лочиш!
43
4
 
4
 
! Отговори
Асен преди 3 месеца
Не ве просто реално няма с какво друго да ги лекуват. Принципно, никъде по света не лекуват вируси, избиите си от простите глави, че се лекуват вирусите. Усложненията се лекуват в много от случаите, бактериалната пневмония с антибиотици, ако е затруднено дишането се подпомага с респиратор. Просто при тях ако нямаш тежки усложнения няма да преиграват, ако имаш ще се нарича пневмония а не ковид19, а ако се стигне до респиратор, едва ли има много в Тюркменистан. Вероятно в Берлин има повече.
42
11
 
8
 
! Отговори
Касем Сулаймани ИРАН преди 3 месеца
Туркменистан всъщност Е ДРЕВНА ИРАНСКА ЗЕМЯ..НЯМА НИЩО ОБЩО С ТУРЦИ И ТАТАРИ .

ТАМ Е СЕВЕРЕН ИРАН...Там се зарадждат ПАРТИТЕ--КОИТО ПОБЕЖДАВАТ ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА НА СЕЛЕВКИДИТЕ , основана от ГЕНЕРАЛА НА АЛЕСАНДРОС МЕГАС - СЕЛЕВК НИКАТОР...-- ОТ ИРАНСКОТО ПЛАТО !

ТАМ АЛЕКСАНДДЪР Е ОСНОВАЛ ВЕЛИК ГРАД - МЕРВ..ТАМ Е ИМАЛО ДВЕ ОГРОМНИ РЕКИ -- РЪКАВИ НА АМУДАРЯ , ДНЕС ПРЕСЪХНАЛИ , които са описани от Гръцките Конкистадори , които са плавали по тях .
41
4
 
11
 
! Отговори
Амомали Бердимухамед преди 3 месеца
По време на СССР другарите комунисти решили да научат тюркмените да ползват бельо. "Така е по-чисто и по-точно!" говорел партийният секретар и подал едни мъжки слипове на пастирът номад Асланбег Лапнимухамедов. Обул слиповете другаря номад, вдигнал кожените гащи и се метнал на коня. Докато яхал в степта усетил голяма нужда и скокнал в близките храсти. Свалил гащите, но никой не му бил казал че трябва да свали и слиповете. Като свършил погледнал назад и доволно рекъл: "Хем чисто, хем топло!"
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С други думи заровете си главата в пясъка или сте арестувани.
39
9
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 3 месеца
Е как ще има заразени в Туркменистан, като думата коронавирус е забранена!... Ей на китайските самохвални лъжи вервате, на Бердимухамедов вервате, но на институти и медии с 200 год история и реноме не вярвате. Затова кратуни, вашата орисия е да ви управлява баш-кратуна.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До обективен
Туркменистан има нефт и газ.
Ако те сложим тебе на мястото на тиквата ще извадиш ли газ и нефт плюнчо?
37
4
 
3
 
! Отговори
обективен преди 3 месеца
В пост 35 , "милиона" да се чете "милиарда".Всичко останало е точно!
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак добре, че не лекуват болните с овчарски бой.