Туркменистан забрани използването на думата "коронавирус"

Президентът призова хората да се лекуват със степно седефче
Обновена: 31 мар 2020 14:17 | 31 мар 2020 14:17,
71
Туркменистан забрани използването на думата "коронавирус"
Снимка: БГНЕС

Властите в Туркменистан забраниха употребата на думата „коронавирус“ и я изключиха от ежедневния речник, за да скрият информация за пандемията, съобщава БГНЕС.

Още по темата

По данни на правозащитна организация, на всички средства за масова информация в страната им е забранено да ползват думата в свои публикации. „Коронавирус“ е изхвърлен от официалните брошури, които Министерството на здравеопазването на Туркменистан разпространява в учелните заведения, болниците и различни ведомства.

Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани.

По-рано президентът на Туркменистан Гурбанбугли Бердимухамедов посъветва гражданите да се предпазват от вируса със старото народно средство - степно седефче (Peganum harmala). Той е разпоредил билката да бъде използвана и за дезинфекция на обществените места в страната. Държавният лидер подчерта, че предците на туркмените в продължение на хилядолетия са създали национални методи за борба с вредните навици и профилактика на различни инфекциозни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
1
 
! Отговори
Инфо преди 4 години
Тия са още в пра ерата !!!
52
1
 
5
 
! Отговори
Бойкогули Бердисов преди 4 години
:)
51
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тук ни проглушиха ушите с тая дума. Браво на президентът на Туркменистан! Знае, че едно нещо колкото повече се споменава и се мисли за него, толкова повече сила придобива. Пък вие ги наричайте *** и каквото си щете и да не забравяте да си слагате намордниците!
50
6
 
7
 
! Отговори
България Русия преди 4 години
Туркменистан е Руски!!!
49
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истински мъж.Дава рецепта- седевче ихората са предпазени от каквото и да е.Ние тетрациклини,хинин аналгин,биопарокс ,хининови кори и...Днес се свжда всичко до пародия накриза, болест , икономика,добри и славни търговски докторни единици.Много пари ,с много мизерия.Дефицитна човечност.Честито!
48
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофили, четете ли?
47
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протестиращите срещу мерките мястото им е там.Психодесните,Каролките,Копейките...Корнелките..там!При диктаторите няма болести,радиация....
46
6
 
16
 
! Отговори
Ястреб Ходжата преди 4 години
Не знам какво е казал Бурхагаргамелов Гурбагугъл, или баба ви Ванга, но едно знам -след като уседне пушилката от този Ковидчо ще видите че нищо няма да е както беше преди. Тази пушилка е само една димна завеса за големите социо-икономически и политически промени, които са на път. Затова си стегнете яко коланите и Фнимавайте коленете ви да не удрят ченето!
45
3
 
9
 
! Отговори
Политкоретктни сме преди 4 години
А у нас е забранено да се използва думата "китайски вирус" - всичко требе да е КОРОНА вирус.
44
4
 
20
 
! Отговори
До обективен преди 4 години
Като си тръкнал да сравняваш БВП-то на Туркменистан и България, е хубаво да отчетеш, че в Туркменистан има богати залежи на Газ и Петрол, големи количества от които се изнасят за Китай, откъдето идва и оснавния прираст на БВП, който въпреки това е по-малък от отчетения от теб ... Явно и в Туркменистан подобно на Азербайджан, използват правилно природните си ресурси, за разлика от една друга държава, заела 1/6 част от земната суша, чиято бензинова икономика трудно изхранва населението и ... !!!
43
16
 
19
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Бердимухамедов изглежда много по-интелигентен от Тиквун Методиев.Всъщност от Тиквун по-зле няма в целия свят.За Гинес сме с този неграмотен и невеж пожарникар начело на държавата вече 11г.
42
6
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Кратуно, не се дърви! Ще вземе да ти свърши спирта "за дезинфекция" който лочиш!
41
4
 
4
 
! Отговори
Асен преди 4 години
Не ве просто реално няма с какво друго да ги лекуват. Принципно, никъде по света не лекуват вируси, избиите си от простите глави, че се лекуват вирусите. Усложненията се лекуват в много от случаите, бактериалната пневмония с антибиотици, ако е затруднено дишането се подпомага с респиратор. Просто при тях ако нямаш тежки усложнения няма да преиграват, ако имаш ще се нарича пневмония а не ковид19, а ако се стигне до респиратор, едва ли има много в Тюркменистан. Вероятно в Берлин има повече.
40
4
 
11
 
! Отговори
Амомали Бердимухамед преди 4 години
По време на СССР другарите комунисти решили да научат тюркмените да ползват бельо. "Така е по-чисто и по-точно!" говорел партийният секретар и подал едни мъжки слипове на пастирът номад Асланбег Лапнимухамедов. Обул слиповете другаря номад, вдигнал кожените *** и се метнал на коня. Докато яхал в степта усетил голяма нужда и скокнал в близките храсти. Свалил гащите, но никой не му бил казал че трябва да свали и слиповете. Като свършил погледнал назад и доволно рекъл: "Хем чисто, хем топло!"
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи заровете си главата в пясъка или сте арестувани.
38
9
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Е как ще има заразени в Туркменистан, като думата коронавирус е забранена!... Ей на китайските самохвални лъжи вервате, на Бердимухамедов вервате, но на институти и медии с 200 год история и реноме не вярвате. Затова кратуни, вашата орисия е да ви управлява баш-кратуна.
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До обективенТуркменистан има нефт и газ.Ако те сложим тебе на мястото на тиквата ще извадиш ли газ и нефт плюнчо?
36
4
 
3
 
! Отговори
обективен преди 4 години
В пост 35 , "милиона" да се чете "милиарда".Всичко останало е точно!
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак добре, че не лекуват болните с овчарски бой.
34
17
 
12
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Туркменистан-население почти 6 млн и годишен прираст от 13%.Брутен вътрешен продукт около 106 милиарда $.Тивенистан -население 6.9 млн ,годишен прираст от -8%.Брутен вътрешен продукт около 100 милиона Лева , или около 57 милиона $. Не нужно да си проф.Мишо Конст. ,за да видиш кой ,къде е.С тая тиква начело на държавата ,никога няма да стигнем Туркменистан.