Цветарският сектор също е силно засегнат заради COVID-19

Загубите в Холандия се изчисляват на 5 млрд. евро
1 апр 2020 05:00, Ния Христова
3
Цветарският сектор също е силно засегнат заради COVID-19
Снимка: Pixabay
Цветарският сектор е сред най-силно засегнатите от извънредното положение заради коронавируса
 
Дори в холандските полета с лалета се спазва законът за дистанция от метър и половина. Въпреки хубавото пролетно време настроението там е минорно. Затварянето на границите и отмяната на полетите повлияха и върху търсенето на цветя, съобщава bTV. 
 
"Започнахме с 25% непродадена продукция, след няколко дни числото набъбна до 50%. Помолихме производителите да намалят доставките, за да не се налага да унищожаваме стоката", казва Мишел ван Схи, говорител на борса за цветя в Холандия. 
 
Местни фирми започват да даряват цветята на болници или ги продават на намалени цени, за да не отидат на боклука. 85% от продукцията обаче е предназначена за износ
 
"Загубите са огромни. В момента сме на 30% от обичайния оборот. А това е най-силният перод в годината със седмичен оборот между 100 и 150 милиона евро", добави Ван Схи. 
 
През Холандия минава 35% от глобалната търговия на цветя и растения. Само до този момент загубите за сектора в страната е близо 5 млрд. евро.

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
Митко 21 см преди 1 година
Събрали са мазничко покрай 8 ми март и свети валентин. Продаваха розичките по 8 лв. парчето, а ги взимаха за стотинки. Кожодери. Да карат сега на запаси
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тая ниска смъртност, наистина ще фалират цветарите. За да им живне бизнеса трябва да умират много и все богати.